Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Aptieku tīkli pārsūdz KP lēmumu un lūdz atvainoties

Medikamentu mazumtirgotājs AS Sentor Farm aptiekas un zāļu lieltirgotava AS Recipe Plus vērsušies ar prasības pieteikumu Rīgas Administratīvajā apgabaltiesā, lūdzot apturēt Konkurences padomes 2011. gada 23. decembra lēmumu par saistošajiem noteikumiem AS Sentor Farm aptiekas un AS Recipe Plus, kā arī lūdzot atcelt pilnībā minēto lēmumu liegt kompānijām apvienoties.

"Aktīva tirgus dalībnieka apturēšana ar Konkurences padomes noteiktajiem strukturālajiem ierobežojumiem veido labvēlīgu situāciju tikai konkurentiem. Laikā, kad konkurence ir ierobežota, tirgū iestājas stagnācija un dinamiskā efektivitāte ir izslēgta. Esošajā situācijā aptieku segmentā konkurenti jūtas komfortabli, tiem nav nepieciešamības veikt investīcijas un attīstīt produktu un pakalpojumu klāstu. Lielākais zaudētājs šajā laikā ir vietējais patērētājs, negūstot labāku cenu un izvērstāku piedāvājumu. Pagarinot šo ierobežojumu, tiek liegta ne tikai komercdarbības prakses izvēršana vienam tirgus dalībniekam, bet arī apturēta visa farmācijas tirgus turpmākā attīstība līdz 2015.gadam," norāda Mēness aptiekas pārstāve Zaiga Barvida.

"Zinot, ka iepriekšējā lēmuma termiņš tuvojas beigām, un veidojot 2012. gada attīstības plānus, jauno lēmumu no Konkurences padomes gaidījām visu gadu. Diemžēl tas tika pieņemts tikai gada pēdējās dienās. Atbildīga rīcība un laba darbības prakse neļauj paust bažas par uzņēmējdarbību tikai tāpēc, ja Konkurences padomei pašas izvēlētā dienā neizdodas nodot uzņēmumiem savu vēstījumu, iepriekš nesaskaņojot lēmuma izdošanas un piegādāšanas termiņu" skaidro AS Recipe Plus un Repharm valdes priekšsēdētājs Aleksejs Udačins. Kompāniju darbība pēc Konkurences padomes lēmuma publiskošanas ļauj secināt, ka publiskie apvainojumi ir pilnībā nepamatoti, tāpēc uzņēmumi uzskata, ka būtu pelnījuši vismaz vienkāršu atvainošanos.

Jau rakstits, ka Konkurences padome pieņēmusi lēmumu līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt saistošos noteikumus, kas liedz AS Sentor Farm aptiekas un AS Recipe Plus pārpirkt aptiekas Rīgā, Jēkabpilī, Talsos un Dobelē - pilsētās, kurās šiem uzņēmumiem jau ir ievērojama tirgus vara.

Šādi saistošie noteikumi līdz 2012. gada 1. janvārim AS Sentor Farm aptiekas un AS Recipe Plus tika piemēroti 2009.gadā, lai novērstu šo uzņēmumu apvienošanās negatīvo ietekmi uz tirgu un nepieļautu, ka samazinās zāļu pieejamība iedzīvotājiem. 2009. gada KP lēmumā arī tika paredzēta iespēja liegumu pagarināt par trim gadiem - līdz 2015.gada 1.javārim.

Lai nodrošinātu, ka KP lēmums abiem uzņēmumiem ir pieejams laikus - pirms 2012. gada 1. janvārī spēku zaudēs 2009. gadā piemērotie ierobežojumi - KP lēmums tiek publiskots oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis, kā arī KP mājas lapā. Šādi rīkoties KP ir spiesta, jo Sentor Farm aptiekas un Recipe Plus norādot uz to, ka ir svētku laiks, atsakās no KP pārstāvjiem saņemt lēmumu. Līdz ar to šāda rīcība rada bažas par uzņēmumu iespējamu vēlmi veikt darījumus, aizbildinoties ar to, ka nav saņemts KP lēmums.

Šāds precedents jau ir bijis 2009. gadā, kad Sentor Farm aptiekas laika periodā no KP lēmuma pieņemšanas brīža līdz tā paziņošanai adresātam iegādājās aptiekas administratīvajās teritorijās, kurās tam ar saistošajiem noteikumiem šādas tiesības bija liegtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses