Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Avārijās cietušos aicinās apdrošināšanas kompensāciju netērēt ikdienas vajadzībām

Lielākā daļa ceļu satiksmē cietušo izvēlas savus automobiļus neremontēt, bet iegūto naudu tērē citiem ikdienas izdevumiem, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) sniegtā informācija.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likums nosaka, ka zaudējumi ceļu satiksmes negadījumā cietušajai pusei tiek izmaksāti naudā vai arī piedāvājot saremontēt bojāto transportlīdzekli. Tomēr kā rādot prakse, nereti auto īpašnieki izvēlas norēķinu naudā, uzskatot, ka tādā veidā tiks ietaupīti līdzekļi, taču iegūtā summu nenovirza transportlīdzekļa remontam, bet gan tekošajiem ikdienas izdevumiem – zobārsta pakalpojumiem, jauniem pirkumiem un kredītu apmaksai.

2011.g. oktobra beigās Saeima pieņēma grozījumus OCTA likumā, kuri paredz, ka turpmāk tajos gadījumos, kad cietušais transportlīdzekļa īpašnieks izvēlēsies veikt remontu savā izvēlētajā autoservisā, PVN summa tiks atmaksāta tikai tajā gadījumā, ja konkrētais autoīpašnieks varēs dokumentāli pierādīt, ka šāds remonts patiešām ir veikts. Kā atzīst LTAB šādas izmaiņas potenciāli mainīs esošo situāciju un nākotnē iespējams autoīpašnieki vairāk izvēlēsies veikt transportlīdzekļa remontu, nevis saņemt norēķinu naudā.

„Apdrošināšanas sabiedrībām kā pastāvīgiem sadarbības partneriem servisu pakalpojumi ir pieejami par izdevīgākām cenām, līdz ar to visdrīzāk cietušajam pašam būs grūti atrast labāku piedāvājumu līdzvērtīgā servisā. Gadījumā, ja cietušais tomēr atrod tā saucamo „lēto servisu”, tad bieži vien tas nemaksā nodokļus, atbalstot ēnu ekonomiku, savukārt apdrošinātāju izmaksātā summa negribot kļūst par ēnu ekonomikas katalizatoru. Tomēr līdz ar izmaiņām OCTA likumā mēs kaut vai daļēji šo jautājumu būsim atrisinājuši, jo gadījumā, ja transportlīdzekļa īpašnieks nevarēs uzrādīt dokumentālu pierādījumu, ka remonts  ir veikts – PVN summa viņam netiks atmaksāta” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses