Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Joprojām arī papīra vēstules

Lai gan saziņai ar klientiem un sadarbības partneriem uzņēmumi aizvien vairāk izmanto elektronisko saraksti, tomēr vēl aizvien tiek izmantotas arī papīra vēstules un līdz ar to arī Latvijas pasta pakalpojumi. Tomēr Dienas aptaujātie uzņēmumi atzīst, ka papīra vēstuļu skaits pēdējā laikā noteikti ir samazinājies un retāki kļūst arī tie gadījumi, kad tādas noteikti nepieciešamas.Paraksta nozīme

Viens no piemēriem, kuru min uzņēmēji par to, kad papīra vēstules nepieciešamas, ir dokumenti, kuriem nepieciešams paraksts. Ja klients vai sadarbības partneris nelieto elektronisko parakstu, tad dokuments tiek sūtīts papīra veidā pa pastu. Tomēr aizvien vairāk pieaug e-paraksta lietotāju skaits. Saskaņā ar Latvijas Valsts televīzijas un radio centra datiem ar virtuālo e-parakstu jūnijā parakstīti 79 722 dokumenti. Tas ir par 42% vairāk nekā jūnijā pērn. Vēl viens gadījums, kad tiek lietotas papīra vēstules, ir oficiālā saziņa ar valsts pārvaldes institūcijām, ja to nav iespējams veikt elektroniski.

Swedbank pārstāve Vineta Savicka stāsta, ka visizplatītākais pasta pakalpojums ir jaunu bankas karšu nosūtīšana klientiem. Proti, cilvēki izvēlas saņemt bankas karti pa pastu, nevis iet pēc tās uz bankas filiāli. V. Savicka norāda, ka klientu pieprasījums pēc šī pakalpojuma pēdējos gados ir būtiski pieaudzis. Papīra formātā pa pastu kādreiz tiek sūtīti arī līgumi un ir arī informatīva rakstura vēstules, taču šādu sūtījumu skaits iet mazumā. Taujāta par bankas iekšējo saraksti, V. Savicka skaidro, ka parasti viss notiek elektroniski, papīra vēstules izmanto vien tad, ja nepieciešams paraksts, taču kāds no adresātiem nelieto elektronisko parakstu.

Rēķini klientiem elektroniski

Uzņēmuma Rīgas siltums pārstāve Linda Rence teic, ka viennozīmīgi pieaug elektroniskās sarakstes izmantošana un papīra vēstuļu sūtīšana sarūk. Rence īpaši uzsver, ka klientiem rēķini par siltumu arī tiek sagatavoti un nosūtīti elektroniski. Pārsvarā papīra vēstules tiek izmantotas oficiālai saziņai ar valsts pārvaldes iestādēm, kā arī parādnieku informēšanai par uzkrātajiem parādiem. Taču šādas vēstules, kas satur informāciju par parādiem, klientiem nogādā uzņēmuma darbinieki, neizmantojot Latvijas pasta pakalpojumus. Rence stāsta, ka tas tiek darīts resursu taupīšanas nolūkos, jo darbinieki klientiem vēstules nogādā, paralēli veicot citus pienākumus.

Telekomunikāciju uzņēmumā Lattelecom min, ka joprojām tiek veikti tiešie pasta sūtījumi, uzrunājot potenciālos klientus, taču rēķinus gan 90% klientu saņem elektroniski. Tāpat aktīva lielu datu un failu apmaiņa tiek nodrošināta ar Lattelecom datu centru un lietotnes www.edati.lv atbalstu.

Papīra vēstules izmanto arī informācijas tehnoloģiju uzņēmums Squalio. Tā direktors Gatis Ošs teic, ka Latvijas pastapakalpojumus izmanto, sūtot ikdienas dokumentus klientiem un sadarbības partneriem - rēķinus, līgumus un ar tiem saistīto dokumentāciju. Šādu sūtījumu apjoms pēdējos gados gan nedaudz sarucis, kas skaidrojams ar elektroniskā paraksta ieviešanu un izmantošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses