Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Konferenču biznesa loma Latvijas pilsētās pieaug

Darījumu tūrisms kļuvis par svarīgu ekonomiskās dzīves balstu. Aktuāls izaicinājums - starptautisku pasākumu piesaistīšana.

Ideāli ir, ja tūrists, kas ieradies uz kādā Latvijas pilsētā notiekošu konferenci vai citu lietišķa rakstura pasākumu, nakšņo šīs pilsētas viesnīcā, ietur maltītes kafejnīcās, kā arī apmeklē kultūras un atpūtas objektus, jo tad kopsummā šis tūrists pilsētā atstāj ne mazums naudas, tā stiprinot vietējo uzņēmējdarbību. Šāds secinājums izriet no vairāku pilsētu tūrisma jomas pārstāvju Dienai paustā situācijas raksturojuma. Uzsvērts tiek arī tas, ka nopietni jāstrādā ne tikai pie viena Latvijas reģiona mēroga vai visas mūsu valsts mēroga, bet arī pie starptautiskā līmeņa pasākumu piesaistīšanas savai pilsētai.

 

Rīgai svarīgie viesi
"Darījumu jeb konferenču tūrismam Rīgā ir liela nozīme. Tā īpatsvars aug. Tūrisma statistikā nav definēta īpaša sadaļa "darījumu tūrisms", bet aptuvenās aplēses rāda, ka tas sasniedz 20–25% no visiem tūristiem. Viens darījumu tūrists Rīgā atstāj 3–5 reizes vairāk naudas nekā atpūtas ceļojumu tūrists. Līdz šim Rīgā lielākā konferenču un korporatīvo klientu grupa bijusi ar 2200 dalībniekiem," situāciju raksturo Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

"RTAB un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departaments sadarbībā ar konferenču un kongresu forumu rīkotāju Europe Congress organizējis līdz šim lielāko starptautisko darījuma tūrisma forumu MCE Central & Eastern Europe Forum. Forumu apmeklēja 125 darījumu tūrisma pārstāvji no 17 Eiropas valstīm. Mums tas bija ļoti svarīgi, jo forumā pulcējās nozares profesionāļi, kas var kļūt par labiem sadarbības partneriem mūsu uzņēmējiem," uzsver V. Jermoloviča.

 

Jelgavas popularitātei
Jelgava "sevi pozicionē kā viedo pilsētu (Smart city – angļu val.), kurā koncentrējas izglītības, pētniecības un inovāciju potenciāls, kas saistīts ar semināriem, konferencēm, liela mēroga izstādēm un forumiem", stāsta Jelgavas reģionālā tūrisma centra pārstāve Sandra Grigorjeva un turpina: "Konferences dod ieguldījumu pilsētas atpazīstamības veicināšanā, investoru piesaistē, veicina interesi par Jelgavas tūrisma piedāvājumu. Tiek attīstīti kompleksie piedāvājumi, lai palielinātu interesi par darījumu tūrismu mūsu pilsētā." Jelgavā "lielāko konferenču, forumu un semināru organizatori ar piemērotām telpām ir Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, Zemgales Olimpiskais centrs, Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), turklāt konferences uzņem vairākas viesnīcas," konferenču telpu pieejamību raksturo S. Grigorjeva un norāda, ka uzmanības vērts ir arī Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis.  

Nozīmīgo šogad Jelgavā plānoto lietišķa rakstura pasākumu vidū ir Metālapstrādes konference februārī, Zemgales Uzņēmēju dienas aprīlī, Jelgavas pils 280 gadu jubilejas konference jūnijā, kā arī dažādu nozaru zinātniskās konferences LLU, stāsta Jelgavas reģionālā tūrisma centra pārstāve. 

 

Uz Jūrmalu – arī ziemā
"Lai veicinātu MICE (Meetings, Incentives, Conferencing, Exhibitions) sektora jeb darījumu tūrisma attīstību un piesaistītu tūristus ārpus vasaras perioda, Jūrmalas pilsētas dome apstiprinājusi nolikumu Par konferenču, semināru un starpnozaru pasākumu līdzfinansēšanu, un pašvaldībai ir iespēja atbalstīt konferenču un semināru rīkošanu," skaidro Jūrmalas pilsētas domes Tūrisma nodaļas vadītāja Gunta Ušpele.   

"Aktīvi strādājot ar lielākajiem forumu un konferenču rīkotājiem, ar tā dēvētajām DMC (destination management companies) kompānijām, kuras komersantiem rīko starptautiskus forumus un seminārus, ar pašvaldības atbalstu piesaistītas vairākas starptautiskas konferences un forumi. Pasākumi tiek organizēti lielākajās Jūrmalas kūrortviesnīcās, kurās pieejams moderns konferenču aprīkojums, Dzintaru koncertzālē un Jūrmalas Kultūras centrā Majoros," situāciju raksturo G. Ušpele.  

Viņa arī akcentē, ka iecienītākais laiks konferenču rīkošanai "ir septembris, oktobris, novembris, aprīlis un maijs, tādējādi izlīdzinot tūristu plūsmu Jūrmalā", turklāt konferences "ārpus vasaras perioda nodrošina peļņu restorāniem, veikaliem, kā arī kultūras un izklaides pasākumu rīkotājiem". 

Jūrmalas pilsētas domes Tūrisma nodaļas vadītāja arī prognozē, ka darījumu tūrisma pasākumu skaits pilsētā pieaugs, un uzsver, ka darījumu tūrisma pasākumu skaits Jūrmalā kopumā ir lielāks par to pasākumu skaitu, kuri organizēti ar pašvaldības iesaisti.
"Jūrmalas priekšrocība ir ģeogrāfiskais novietojums – lidostas tuvums un Rīgas tuvums. Konferenču tūrismu Jūrmalā vēl aktīvāk varētu veicināt lielāks finansējums mārketinga aktivitātēm," uzskata G. Ušpele un uzsver, ka "jāturpina publiskās infrastruktūras un tūrisma pakalpojumu pilnveidošana, lai korporatīvajiem klientiem varētu piedāvāt komfortu it visā, jo darījumu tūristi ir samērā prasīgi – gatavi tērēt daudz naudas, bet vēlas arī saņemt augstas kvalitātes pakalpojumus". 

 

Biznesa laiks Valmierā
Šā gada jūnijā Valmierā "pirmo reizi norisināsies Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums. Tautsaimniecības izstāde. Forums pulcēs pieredzējušus uzņēmējus no visas pasaules. Norisināsies arī tautsaimniecības izstāde, kurā tiks prezentēti Latvijas uzņēmumi. Forumu rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Valmieras pilsētas pašvaldība, biedrība Valmieras Attīstības aģentūra un Ārlietu ministrija", informē Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Bulmeistare.

Savukārt "jau aprīlī Valmierā norisināsies uzņēmējdarbības forums Māksla būt uzņēmējam, kas pulcēs uzņēmējus un interesentus no Vidzemes. Maijā gaidāmas Vidzemes Uzņēmēju dienas," akcentē Z. Bulmeistare. 

"Stundas brauciena attālums līdz Rīgai, reģionālais uzņēmējdarbības centrs un labi sakārtota infrastruktūra ir priekšrocības veiksmīgai darījuma tūrisma attīstībai pilsētā," uzskata Valmieras Tūrisma informācijas centra galvenā tūrisma projektu vadītāja Anita Tīlena un atgādina – statistikas dati rāda, ka "ceļotājs, ierodoties pilsētā darījumu dēļ, patērē arī citus pakalpojumus – ēdināšanu, nakšņošanu, iespēju apmeklēt dažādas apskates vietas –, iztērējot pat piecreiz vairāk, nekā iztērē ceļotājs klasiskajos tūrisma braucienos". Paredzams, ka darījumu tūrisms kļūs arvien nozīmīgāks Valmieras kopējā tūrisma attīstībā, prognozē A. Tīlena.

 

Liepājā – plaši mērogi 
"Pakalpojumi, ko Liepājas uzņēmēji un pasākumu rīkotāji spēj piedāvāt ārpus vasaras mēnešiem un kas ir pievilcīgi vairāk vai mazāk maksātspējīgai auditorijai, sniedz ļoti būtisku pienesumu pilsētas tūrisma attīstībā. Konferenču un semināru uzņemšana dod nozīmīgu pienesumu ne tikai viesmīlības industrijai, bet arī pilsētai kopumā," izklāsta Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja valdes locekle Inta Šoriņa un uzsver: "Liepāja ir vienīgā vieta ārpus Rīgas, kur iespējams nodrošināt konferenci un tās apkalpošanas servisu tūkstotim cilvēku."

Nozīmīgu lomu darījumu tūrisma sektorā spēlē "koncertzāle Lielais dzintars, Liepājas Olimpiskais centrs un Liepājas Latviešu biedrības nams," skaidro I. Šoriņa un piebilst, ka nozīmīgs faktors ir arī aviosatiksme. 

"Darījumu tūrisms pilsētai ir ļoti svarīgs, un nopietni jāturpina darbs pie tā attīstīšanas, piesaistot ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā mēroga konferenču un semināru rīkotāju uzmanību," atzīst Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroja valdes locekle. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses