Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

papildināta (13:02) - Ne visi tirgotāji mainījuši cenas pēc PVN samazinājuma

Ne visi tirgotāji mainījuši cenas pēc pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājuma, liecina laikraksta "Dienas Bizness" veiktais nejauši izvēlētu pārtikas un nepārtikas preču cenu salīdzinājums.

Novērojumam tika izvēlēti divi veikali Purvciemā - "Rimi" un "Maxima". Secināts, ka cenas patiešām ir koriģētas uz leju atsevišķiem produktiem, bet tas nav darīts visām precēm. Preču cenas zem lata, kas iepriekš arī tika uzsvērts no tirgotāju puses, palikušas nemainīgas pēc PVN samazināšanas.

Cita situācija bija vērojama ar izvēlētajām precēm cenās virs lata. Piemēram, "Rimi" samazinājis cenas "Laimas" konfektēm un konjakam "Remy Martin VSOP", bet "piemirsis" par "Nivea" dušas želeju. Savukārt veikalā "Maxima" tika novērots cenu samazinājums kafijai "Merrild" un cūkgaļas karbonādei, bet cena konjakam "Hennessy VS" un "Manland" džinsu biksēm bija palikusi nemainīga.

"Rimi Latvia" pārstāve Zane Eniņa skaidro, ka "Rimi" un "Supernetto" veikalos ir pabeigta pāreja uz PVN likmi 21% apmērā. Kases aparātu pārprogrammēšana notikusi naktī no sestdienas uz svētdienu. Cenu zīmju nomaiņa pārsvarā tikusi veikta svētdienas laikā un pabeigta 2.jūlijā, informē Eniņa, piebilstot, ka preču apjoms, kurām bija jānomaina cenas, bija ļoti liels - vairāk nekā 25 000 preču.

Kā raksta "Dienas Bizness", atsevišķi ekonomisti uzskata, ka, lai arī PVN sarucis par vienu procentpunktu, gāzes cenas kāpums līdz 8% var nedaudz audzēt inflāciju. Tiesa, pagaidām viedokļi dalās, kāds varētu būt efekts no PVN samazināšanas.

Vienlaikus ar PVN samazinājumu no 1.jūlija ir paaugstinājušās dabasgāzes izmaksas - mājsaimniecībām par 3%-5%, bet rūpnieciskajiem patērētājiem - par 8%. Par vidēji 6% lielu tarifu pieaugumu informējis arī lielākais Latvijas centralizētās siltumenerģijas ražotājs AS "Rīgas siltums". Citās enerģētikas jomās sakarā ar PVN samazinājumu uzņēmumi ziņojuši par nelielu izmaksu samazinājumu patērētājiem, uz nelielu - nepilna santīma apmērā - cenu samazinājumu uz PVN rēķina norādījuši arī degvielas tirgotāji.

"DNB bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš prognozē, ka PVN samazinājuma dēļ tomēr kaut neliels efekts uz patēriņa cenām varētu būt izjūtams: "Jūlijā jau vēsturiski inflācijas rādītājs ir tuvu nullei, mēdz būt pat deflācija. Piemēram, samazinājušās degvielas cenas ietekmē kopējās patēriņa cenas daudz būtiskāk nekā 3%-5% dabasgāzes cenu pieaugums. Tāpat arī 1% PVN samazinājumam gadā rodas aptuveni 40 miljonu latu liels efekts, kamēr dabasgāzes gadījumā tie varētu būt vien kādi padsmit miljoni latu gadā. Līdz ar to, lai arī šis valdības gājiens vairāk vērtējams kā centieni izpildīt Māstrihtas kritērijus bez diža ekonomiska efekta - visvairāk bija nepieciešams neapliekamā minimuma palielinājums -, tomēr tas noteikti nav arī tikai tukšs PR gājiens," uzskata Strautiņš.

Atsevišķi ekonomikas eksperti domā, ka gāzes cenu palielinājums var nedaudz audzēt inflāciju. "Lai arī PVN samazināšanas mērķis ir inflācijas apkarošana, gāzes cenu pieaugums var veicināt nelielu inflācijas pieaugumu, jo gāzi izmanto daudzi ražotāji, un tarifi celsies. Taču tas nenotiks uzreiz," prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa uzskata, ka PVN mazināšana par 1% ir populisms un pat kaitējums Latvijas valstij, jo tādējādi valsts budžetam secen iet 40 miljoni latu nodokļa veidā.

Maxima pārstāvis Ivars Andiņš norāda, ka Dienas Biznesa korespondenta novērojums par džinsu biksēm ir pareizs, un tādai cenai attiecīgajā gadījuma arī jābūt. "Maxima jau laicīgi pirms cenu pazeminājuma informēja, uz ko attieksies cenu pazeminājums - uz lielāko preču daļu, apmēram 25 000 produktu un preču, tostarp visu pārtiku un daudzām citām populārākajām precēm."

Viņš norāda, ka publiski paziņots arī, uz ko tas neattieksies - "cenas netiks samazinātas, piemēram, grāmatām un bērnu pārtikai, kam jau pašlaik tiek piemērota pazemināta 12 procentu PVN likme, ko, pašreizējās izmaiņas neskar; atsevišķām rūpniecības precēm, kurām cenas netika paaugstinātas laikā, kad valsts palielināja PVN likmes; kā arī precēm, kam izmainījušās piegādātāju cenas."

I. Andiņš skaidro, ka korespondenta pieminētās džinsu bikses ietilpst starp tām rūpniecības precēm, kurām cenas netika paaugstinātas laikā, kad valsts palielināja PVN likmes.

Savukārt konjaks Hennessy VS Maxima tīklos patlaban esot nopērkams par 21,77 latiem, kas ir par 1% lētāk nekā pirms 1.jūlija (laikraksts norādīja, ka cena aizvien ir 21,95 lati). "Cenu atšķirību skaidrojam ar to, ka attiecīgajā veikalā šī konjaka cenu zīme plauktā vēl nebija nomainīta – kā jau iepriekš informējām, cenu zīmju nomaiņa var ilgt līdz pat divām nedēļām. Gadījumā, ja korespondents būtu šo konjaku nopircis, jaunā cena ar samazināto PVN būtu redzama kasē, un korespondentam būtu jāmaksā 21,77 lati," informē Maxima pārstāvis.

I. Andiņš norāda, ka lai izvairītos no šādiem pārpratumiem,  pircēji ar informatīvu uzrakstu palīdzību tiek informēti par cenu nomaiņas kārtību un to, ka jaunā cena tiks uzrādīta kasē. Šāds uzraksts bijis arī konkrētajā Maxima veikalā A. Deglava ielā 67.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses