Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Straujais ekonomikas pieaugums veicinājis rekordlielus PVN ieņēmumus

Ekonomikas straujais pieaugums un cīņa ar ēnu ekonomiku veicinājusi rekordlielus pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumus – pagājušā gadā iekasēti 2,5 miljardi eiro, kas ir par 269 miljoniem eiro jeb 12,3% lielāki neka iepriekšējā gadā, svētdienas vakarā vēstīja telekanāls LNT. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi pērn nedaudz pārsnieguši arī plānotos apmērus, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Uzņēmējus pārstāvošās Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāve Katrīna Zariņa secina, ka PVN labie rādītāji ir ekonomikas pieauguma nopelns, ko veicinājis Eiropas Savienības fondu naudas pieplūdums būvniecībā. Biezāki maciņi ļāvuši cilvēkiem arī vairāk tērēt. Vienlaikus uzņēmēji saskata arī ēnu ekonomikas mazināšanas efektu. "Noteikti ir arī ietekme no pasākumiem ēnu ekonomikas apkarošanai, kas notiek jau vairāku gadu garumā, un mēs sākam just pozitīvos augļus," uzskata Zariņa.

PVN nodokļu ieņēmumos savu artavu redz arī VID nodokļu kontroles amatpersonas. "Esam aplēsuši, ka nodokļu kontroles darba rezultātā pagājušā gadā esam novērsuši PVN zudumus aptuveni 150 miljonu eiro apmērā," LNT ziņām atzina VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane. Pērn būtiski mazinājies arī tā dēvēto buferkompāniju skaits, kuras uzņēmēji izmantoja, lai VID acīs izskatītos "balti un pūkaini". Ja iepriekš bija aptuveni 35, tad šobrīd 3 -5 buferkompānijas. 

Tāpat pirmie signāli liecinot, ka krāpnieki pametuši sadzīves elektronikas tirgu, kurā pērn tika ieviests reversais PVN, proti, kur nodokli valstij maksā nevis pārdevējs, kā tas ir parastajā kārtībā, bet pircējs. "Tādā ziņā šī nozare ir vismaz kaut nedaudz ir sakārtota," tā atzina VID Nodokļu pārvaldes PVN daļas pirmās metodikas nodaļas vadītājs Edgars Bisenieks.

Tiesa, viss neesot tik spoži kā gribētos - izrādās, ka citās nozarēs, kur jau gadiem ir reversais PVN, krāpnieki pārmetas uz jaunām jomām, piemēram, Latvija "uz papīra" pēkšņi kļūst par zirņu un pupu vai telefonu aksesuāru lielvalsti. Daļa nekaunīgi turpina shēmot arī jaunajā sistēmā.

Par PVN shēmām, ar kādām negodprātīgi uzņēmēji no valsts izkrāpuši simtiem miljonus eiro ik gadu, 2016. gadā plaši rakstīja arī laikraksts Diena.

"Ja parastajā PVN sistēmā pārdevējs iekasē no pircēja PVN un neiemaksā to budžetā, bet ar šo iekasēto PVN pazūd, tad reversajā PVN sistēmā pircējs var mēģināt noformēt fiktīvus darījumus par fiktīvu preču iegādi vai fiktīvu pakalpojuma saņemšanu. Un šādā veidā nepamatoti atskaitīt PVN no valsts budžeta," skaidro VID eksperts. 

Nodokļu pieaugumā sava loma bijusi arī asi kritizētajai kases aparātu reformai – šobrīd nomainīti aptuveni 56% iekārtu. Tai skaitā pilnībā to izdarījuši taksometru pakalpojumu sniedzēji, no kuriem iekasēto nodokļu apmērs audzis par 50%.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
nu ja ienjeemumi paarsniedz plaanotos, vai tad attieciigi nebuutu jaadomaa par turpmaaku nodoklju samazinaashanu? jo nu iekaseet nodokljus nav gluzhi tas pats, kas mezhaa seenes lasiit.
Jābūts Stulbiņš
J
Kurš tas dumīts, kas iepērk preces par dubultotām cenām?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses