Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Svarīgākais ir ražotājs, pēc tam - marķējums

Lai palīdzētu vietējiem ražotājiem veiksmīgāk konkurēt pašmāju tirgū ar importa produktiem, Latvijā radīti un ieviesti vairāki zīmoli, kuru mērķis ir palīdzēt patērētājam atpazīt savējos. Tomēr pircēji izvēli izdara, vairāk atpazīstamu nosaukumu, nevis marķējumu mudināti.

Pazīstams zīmols ir nacionālā kvalitātes zīme Kvalitatīvs produkts jeb sabiedrībā dēvēts - Zaļā karotīte, kas apliecina, ka uzņēmums, kam piešķirta šī zīme, atbilst Eiropas Savienības (ES) noteiktajai Nacionālajai pārtikas kvalitātes shēmai un apvieno uzņēmumus un to ražoto produkciju, kas atbilst noteiktām kvalitātes prasībām, turklāt 75% no konkrētā produkta ražošanā izmantotajām izejvielām ir iegūtas vienā ES dalībvalstī vai reģionā, kas minēta kā izcelsmes valsts vai reģions. Latvijā šīs shēmas dalībnieku produktus patērētāji var atpazīt pēc Zaļās karotītes attēla produktu marķējumā.

Bordo karotītes idejas autors un ieviesējs ir Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija. Šo marķējumu var iegūt tikai uzņēmumi, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām un kuru produktu pilns ražošanas cikls notiek Latvijā.

Veikalu plauktos atrodami arī produkti, kas marķēti ar emblēmu Latvijas ekoprodukts, kuras īpašnieks ir biedrība Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija. Par šīs preču zīmes lietotāju var kļūt bioloģiskās lauku saimniecības vai uzņēmumi, kas saņēmuši sertifikātu par atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības prasībām.

Dienas aptaujātie pircēji lielākoties ir informēti par īpašo marķējumu un visbiežāk kā pirmo preču zīmi nosauc Zaļo karotīti. Mazāk zināma un arī pamanīta ir Bordo karotīte un Latvijas ekoprodukts, turklāt arī patērētāju zināšanas par šiem zīmoliem lielākoties ir nepilnīgas. Sevišķi vājas zināšanas ir par Zaļās karotītes un Bordo karotītes atšķirībām.

Finanšu jomas uzņēmējs Jānis norāda, ka ikdienā pievērš uzmanību, lai viņa ģimenes pārtikas grozā nokļūtu tieši Latvijā ražotie pārtikas produkti, taču vienlaikus atzīst, ka retāk savu izvēli izdara, balstoties tieši uz minēto zīmolu esamību izvēlēto produktu marķējumā. "Veikalā iepērkoties es nemēdzu ļoti pētīt produktu marķējumu, lai sameklētu uz tiem Zaļo vai Bordo karotīti. Man svarīgāk zināt konkrētā ražotāja nosaukumu, un ražotājam noteikti jābūt vietējam, Latvijas uzņēmumam," atzīst Jānis. Viņš arī atklāj, ka daudz dzirdēts par Zaļo karotīti un Bordo karotīti, tomēr pauž viedokli, ka pēdējā laikā par šiem zīmoliem publiski tiek runāts ievērojami mazāk nekā sākotnēji to ieviešanas laikā. "Pieļauju, ka svarīgākais bija ieviešanas procesā panākt maksimālu popularitāti šiem zīmoliem, tomēr būtu vērtīgi atkal organizēt kādu kampaņu par tiem, lai atgādinātu pircējiem par vietējiem ražotājiem, kuri izvēlas izejvielas vietējā tirgū, nevis importē lētāku, bet varbūt ne vienmēr tikpat kvalitatīvu produktu," pauž uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses