Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Turpmāk ES un ASV mainīsies ar datiem par ceļotājiem starp tām

Eiropas Parlaments apstiprinājis jauno nolīgumu, kas paredz ES gaisa pasažieru privāto datu pārsūtīšanu ASV Iekšzemes drošības departamentam,  ja pasažieris lido no vai uz ASV, ziņo Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Rīgā pārstāve Iveta Ķelpe.

Nolīgums paredz noteikumus par datu apmaiņas norisi un uzglabāšanas ilgumu, datu aizsardzību, kā arī pilsoņu tiesību aizsardzību administratīvā kārtā un tiesā.

ASV un ES nolīgumu par pasažieru datu reģistru (PDR) deputāti pieņēma ar 409 balsīm "par", 226 - "pret" un 33 - "atturas". Ievērojams skaits deputātu balsoja pret nolīgumu, jo uzskata, ka nolīgums neparedz pietiekamu privāto datu aizsardzību. Deputāti plenārsesijā noraidīja ierosinājumu nosūtīt nolīgumu ES Tiesai.

Saskaņā ar jauno nolīgumu ASV iestādes PDR datus aktīvajā datu bāzē uzglabās līdz 5 gadiem. Pēc pirmajiem 6 mēnešiem datus "padarīs anonīmus", proti, izdzēsīs informāciju, kas ļauj noskaidrot pasažiera identitāti. PDR datus galvenokārt izmantos, lai novērstu, atklātu, izmeklētu un veiktu kriminālvajāšanu terorisma un nopietnu starptautisku noziegumu gadījumā.

Gadījumos, ja pastāv draudi cilvēka dzīvībai, atļauts izmantot arī datus, kas atklāj pasažiera rasi, reliģisko pārliecību, veselības stāvokli vai seksuālo orientāciju. Šos datus lidsabiedrības iegūst, reģistrējot pasažiera maltītes izvēli (ja tā atbilst noteiktām reliģiskajām tradīcijām) vai pasažiera prasību sniegt īpašu palīdzību veselības stāvokļa dēļ. Šie dati būs pieejami tikai atsevišķos gadījumos, datus uzglabās 30 dienas no to reģistrācijas, ja vien tie nebūs nepieciešami noteiktos izmeklēšanas gadījumos.

Ja pastāvēs bažas par neatbilstošu datu izmantošanu, ES iedzīvotāji varēs vērsties tiesā vai pieprasīt izskatīšanu administratīvā kārtā saskaņā ar ASV tiesību aktiem. Iedzīvotāji varēs arī piekļūt saviem PDR datiem un vērsties ASV Iekšzemes drošības departamentā ar prasību datus labot vai dzēst, ja tie ir neprecīzi.

ES tieslietu un iekšlietu ministri nolīgumu apstiprinās 26. aprīlī. Nolīgums būs spēkā 7 gadus un aizvietos pagaidu līgumu, kas ir spēkā kopš 2007. gada.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses