Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Centies neradīt atkritumus

Pēdējā laikā sociālajos tīklos pamanīts kļuvis blogs Seek the simple, kurā jauns pāris dalās ar savu pieredzi, mēģinot īstenot zaļo dzīvesveidu. Galvenais uzsvars ir uz zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveidu, bet skartas tiek arī citas aktīvam mūsdienu pilsētniekam aktuālas tēmas, piemēram, zaļa iepirkšanās, higiēna, mode, piedāvātas receptes skaistumkopšanas jomā, ko bloga autore Laura Arnicāne pati izmēģinājusi. Viņa labprāt ar savu pieredzi dalās ne tikai bloga formātā, bet arī praktiskās nodarbībās. Par to vairāk var uzzināt, sekojot blogam vai tā veidotāju aktivitātēm sociālajos tīklos.

Atkritumu tēma ir aktuāla visu gadu, bet tieši uz pavasari vairāki apsaimniekošanas uzņēmumi ķērušies pie īpašām kampaņām. Tā, piemēram, SIA Eco Baltia vide aicina lauksaimniekus un citus iedzīvotājus –  nededzini plēvi, nodod to pārstrādei!

Latvijā ir aptuveni 80 000 lauksaimniecību, kuru darbības rezultātā rodas dažādi pārstrādei derīgi atkritumi, tajā skaitā plēves, polipropilēna maisi, agroplēves, plastmasas kannas, mucas un citi. To sadedzināšana, aprakšana vai apglabāšana poligonā nodara kaitējumu videi, dzīvniekiem, cilvēkiem un ir uzskatāma par nelietderīgu resursu izniekošanu. Tāpēc, sākoties lauksaimniecības darbu sezonai, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA Eco Baltia vide aicina zemnieku saimniecības visā Latvijā pieteikties bezmaksas agroplēvju, polipropilēna maisu, plastmasas kannu, mucu un cita nevajadzīgā iepakojuma savākšanai.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) datiem 2016. gadā 2550 reižu dzēsti degoši atkritumi, izgāztuves vai neapdzīvotas ēkas, un vēl 2650 reižu dzēsti kūlas ugunsgrēki, kuros nereti tiek sadedzināti arī dažādi atkritumi. Pirmie kūlas ugunsgrēki jau fiksēti arī šogad. SIA Eco Baltia vide atgādina, ka, dedzinot plēvi vai citus plastmasas atkritumus, vidē nonāk dažādu indīgu vielu kokteilis (oglekļa monoksīds jeb tvana gāze, dioksīns, furāns, benzopirēns u. c.). Īstermiņā šo vielu nonākšana vidē veicina dažādas slimības, bet ilgtermiņā – ļaundabīgus audzējus un pat gēnu mutācijas. Kaitējums tiek nodarīts arī visai dzīvajai radībai, sākot ar dzīvniekiem un beidzot ar augsnes un ūdens piesārņojumu. Zemnieku saimniecības pēc materiālu nodošanas Eco Baltia vide saņems apliecinājumu par iepakojuma nodošanu otrreizējai pārstrādei, kas kalpos kā apstiprinājums Valsts vides dienestam, ka iepakojums nav sadedzināts vai aprakts zemē, bet ir apsaimniekots atbilstoši vides aizsardzības un atkritumu apsaimniekošanas prasībām.

Savukārt a/s Latvijas Zaļais punkts aicina visus Latvijas 1.–9. klašu skolēnus piedalīties konkursā Zaļais restarts, kura mērķis ir veicināt skolēnu zināšanas un izpratni par atkritumu šķirošanas nepieciešamību, resursu saudzīgu patēriņu un materiālu otrreizēju izmantošanu. Konkursā skolēniem individuāli vai grupās līdz 10 personām no izlietotā iepakojuma vai citiem vairs nevajadzīgiem materiāliem jārada jaunas, praktiski izmantojamas lietas. Konkursa uzvarētāji saņems vērtīgas balvas. Konkurss norisinās no 1. līdz 31. martam. Jāpiesakās: [email protected].

Lai izdodas pavasari sagaidīt tīri un zaļi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena