Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Jauns maršruts Latgalē

Vasara ir brīnišķīgs laiks, kad gribas nedomāt par visādām ķibelēm, nepatikšanām, bet baudīt dzīvi. Paņemt atvaļinājumu un doties dabā. Tā pa īstam izvēdināt galvu var, ejot pārgājienā uz vairākām dienām.

Pat tie, kam netīk nakšņot teltīs un kas nevēlas stiept līdzi smagumus, jo karstā laikā katrs kilograms top divtik smags un noguruma dēļ vēl smagāks, var saplānot vairāku dienu pārgājiena maršrutu tā, lai pa ceļam būtu kāds kempings vai viesu nams, kur pārlaist nakti. Šķiet, Latvija pēdējos gados ir kļuvusi tik bagāta ar labiekārtotām nakšņošanas mītnēm dabas tuvumā kā vēl nekad līdz šim! 

Ja garo maršrutu pārgājienus Jūrtaka, kas sākas Latvijas–Lietuvas robežpunktā Nidā un ved līdz pat Tallinas ostai Igaunijā, un Mežtaka, kas ir garās distances pārgājienu maršruts no Rīgas līdz Tallinai cauri abu valstu mežainākajām teritorijām un trim nacionālajiem parkiem, esat jau iepazinuši, ar prieku jāsaka, ka tapšanas stadijā ir vēl viens marķēts projekts – Ezertaka. Tapšanas stadijā – jo maršruts ir izstrādāts, bet taka nav pilnībā marķēta.

Ezertaka ir Latgales garās distances pārgājienu maršruts, kura trases kopgarums ir apmēram 1070 kilometru. Ceļa segumu proporcija maršruta trasē – 59% grants seguma ceļu, 21% ir lauku, meža un pļavas ceļi un 20% asfalta seguma ceļi. Maršruts sadalīts 49 posmos, un maršruta trases shematiskais zīmējums veidots kā astoņnieks jeb bezgalības zīme ar krustošanās vietu Rāznas ezera apkārtnē. Kopumā Ezertakas maršrutā sastopami 134 ezeri un citas ūdenstilpes. Ģeogrāfiski posmi tiek iedalīti pēc to atrašanās – Ziemeļlatgalē (deviņi posmi), Viduslatgalē (25 posmi) un Dienvidlatgalē/ Sēlijā (15 posmi).

Maršruts iet gar salām bagātāko Latvijas ezeru – Ežezeru. Latgales dienvidu daļā, kur maršruta trase ved teju gar Baltkrievijas un Lietuvas robežu, ir redzami trīs robežezeri: Riču, Sitas (LV/BY robeža) un Lielais Kumpotis (LV/LT robeža). Ejot vairākus posmus gar Latvijas – Baltkrievijas vai Krievijas robežu, iepriekš ir jāiegūst pierobežas joslas caurlaide, to var pieteikt elektroniski, izmantojot portālu Latvija.lv/lv/ Epakalpojumi. Kājāmgājējiem ir iespēja veldzēties vienos no dzidrākajiem Latvijas ezeriem – Sventes (caurredzamība 7,5 m) un Medumu ezeros (5,2 m) Augšdaugavas novadā.

Pašreiz ir nomarķēti tikai 52% visa takas kopgaruma. Tomēr jau šobrīd entuziastiskākajiem gājējiem ir iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri dodas iepazīt Ezertakas maršrutu. Marķēto takas posmu GPX iespējams ielādēt savā pārgājienu viedierīcē. Savukārt visus Ezertakas posmus var ērti apskatīt Google tiešsaistes kartē. Maršrutu var sākt un beigt no jebkura punkta.

Ezertakas maršrutā ir baudāma ne tikai daba, bet arī kultūrvēsturiskas vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena