Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pasauli gaida resursu diēta

Ik gadu cilvēces apetīte pēc dabas resursiem pieaug ar tādu intensitāti, ka Zeme nespēj tos atjaunot pietiekamā daudzumā. Šogad jau 13. augustā pienāca diena, kad planētas iedzīvotāju patērētais dabas resursu daudzums pārsniedza resursu apjomu, ko Zeme 2015. gadā spēs atjaunot. Pērn resursu pārtēriņa punkts tika sasniegts 19. augustā, nākamgad, visticamāk, tas notiks vēl agrāk, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Latvija ir viena no dažām Eiropas valstīm, kurās gada laikā izlietoto Zemes resursu daudzums nepārsniedz resursu apjomu, ko spēj radīt daba.

Lai iekļautos ikgadējā Zemes resursu budžetā, pasaulei ir jāpārskata savi pašreizējie saimniekošanas paradumi, kuri nereti ir pakļauti īstermiņa interesēm. To nāksies darīt, jo ANO jaunākās prognozes liecina, ka līdz gadsimta beigām pasaules iedzīvotāju skaits pārsniegs desmit miljardu, un tas nozīmēs vēl lielāku pieprasījumu pēc dabas resursiem.

Zemes resursu pārtērēšanas dienas konceptu izstrādājis britu ekonomists Endrū Simss; bezpeļņas organizācija Global Footprint Network ik gadu šajā dienā izvērš plašu informatīvo kampaņu, lai pievērstu pasaules uzmanību Zemes ierobežotajiem resursiem, ar kuriem cilvēce pēdējās desmitgadēs rīkojusies izšķērdīgi.

Dienu, kad cilvēce pārtērē tai nosacīti piešķirtos ikgadējos atjaunojamos dabas resursus, izskaitļo pēc šādas formulas: Zemes biokapacitāti (dabas resursu daudzums, ko Zeme attiecīgajā gadā spēj radīt) izdala ar pasaules ekoloģiskās pēdas nospiedumu (cilvēces izmantoto dabas resursu daudzums attiecīgajā gadā) un sareizina ar 365 gada dienām.

Global Footprint Network aprēķinājusi, ka 1961. gadā pasaules iedzīvotāji izmantoja tikai aptuveni trīs ceturtdaļas togad pieejamo dabas resursu. Līdz 1970. gadam cilvēce spēja iekļauties ikgadējā Zemes resursu budžetā, bet vēlāk ik gadu dabas resursu patēriņš ir pārsniedzis to daudzumu, ko Zeme spēj atjaunot.

Šo stāvokli dēvē par ekoloģisko deficītu, un tā veicinātāji ir, piemēram, pieaugošais CO2 jeb oglekļa dioksīda izmešu daudzums, ko planēta nespēj absorbēt, nozveja un koku izciršana tādos apjomos, ko Zeme nespēj reģenerēt gada laikā.

Zemes resursu pārtēriņš ir redzams visā pasaulē, jo intensīva mežu izciršana, sausums, augsnes erozija un dzīvnieku sugu izzušana turpinās ik dienu. Savulaik lietus meži, kurus dēvē par pasaules plaušām, aizņēma 14% mūsu planētas teritorijas, bet tagad tikai aptuveni sešus procentus, un eksperti brīdina, ka, turpinoties nekontrolētai izciršanai, atlikusī mežu platība tiks izstrādāta nākamajos 40 gados, raksta International Business Times.

1990. gadā Zemes resursu pārtērēšanas diena bija 13. oktobris, 2000. gadā - 4. oktobris, pirms desmit gadiem - 28. augusts.

Ja pasaules valstis turpinās līdzšinējos apjomos patērēt Zemes atjaunojamos resursus un nesamazinās siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju daudzumu atmosfērā, līdz 2030. gadam cilvēce patērēs dabas resursu daudzumu, kura atjaunošanai būtu nepieciešamas divas planētas Zemes, un Zemes resursu pārtērēšanas dienu sagaidīs jūnijā, lēš Global Footprint Network.

Lielas cerības tiek liktas uz novembrī un decembrī Parīzē paredzēto klimata samitu, kurā pasaules valstu līderi varētu vienoties par oglekļa dioksīda izmešu daudzuma samazināšanu.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Pasauli gaida resursu diēta lasiet pirmdienas, 17.augusta, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena