Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Zaļie principi arī viesnīcām

Labi, ja savās mājās esam iemācījušies saimniekot dabai draudzīgi, ilgtspējīgi un mums tas ir ērti. Bet arī ceļojot gribas baudīt šīs iespējas. Pasaulē ir izstrādāts marķējums arī zaļajām viesnīcām, kas ceļotājam ļauj atpazīt videi atbilstīgas atpūtas mītnes. Kā vēsta Vides izglītības fonds, kas ir marķējuma Zaļā Atslēga ekosertifikāciju veicējs Latvijā, Atslēga ir kļuvusi par pasaulē nozīmīgāko un ātrāk augošo ekosertifikācijas sistēmu tūrisma mītnēm.

Programmas mērķis ir samazināt tūrisma negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, izglītojot un informējot katras iestādes darbiniekus un klientus par vides ietekmēm, vairojot ilgtspējīgu metožu izmantošanu pārvaldē un tehnoloģijās un vadot katru uzņēmumu ar atbildību pret vidi, tādējādi samazinot resursu un enerģijas patēriņu. Sertifikācija ietver kritērijus infrastruktūras, pārvaldes un komunikācijas jomās un palīdz samazināt negatīvo tūrisma ietekmi uz vidi, kā arī veicina vides pārvaldes sistēmu ieviešanu tūrisma sektorā. Viesnīcas, iesaistoties Zaļās Atslēgas programmā, izveido savu vides politiku un veic pastāvīgus uzlabojumus vides apsaimniekošanas sfērās - resursu izmantošanas samazināšanā un vides infrastruktūras uzlabošanā. Tāpat arī viesnīcām jānodrošina gan viesu, gan personāla informēšana un izglītošana par vides jautājumiem, kā arī jāatbalsta vides izglītības iniciatīvas. Kopumā viesnīcām, lai iegūtu Zaļo Atslēgu, ir jāatbilst vairāk kā 110 kritērijiem divpadsmit kritēriju grupās. Dažas no iekļautajām kategorijām ir: ūdens, atkritumi, enerģija, personāla informētība, ķīmisko vielu izmantošana, pārtika un ēdināšana. Šogad līdztekus viesnīcu sertifikācijai ar atsevišķiem kritērijiem programma ir pieejama arī kempingiem, savukārt ar nākamo gadu tā visā pasaulē būs pieejama arī restorāniem.Galvenie ieguvumi naktsmītnēm, saņemot Zaļās Atslēgas ekosertifikātu, ir ietaupījums resursu patēriņā un izmaksās, atkritumu apsaimniekošanas uzlabojumi, kā arī videi draudzīga uzņēmuma tēls - viena no šī gadsimta stiprākajām mārketinga priekšrocībām.Vēl līdz 2014.gada 16.decembrim viesnīcām, kempingiem un hosteļiem ir iespēja pieteikties Zaļās Atslēgas ekosertifikācijas programmā sertifikāta saņemšanai 2015.gadam. Pieteikumus izvērtē _Zaļās Atslēgas _Nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas, kā arī vides organizācijām._Zaļās Atslēgas _ekosertifikāts ir piešķirts jau vairāk nekā 2200 naktsmītnēm 45 valstīs. Latvijā Zaļās Atslēgas ekosertifikāts piešķirts astoņām viesnīcām. Rīgā sertifikātu ir saņēmušas Hotel Radisson Blu Daugava, Hotel Radisson Blu Rīdzene, Hotel Radisson Blu Latvia un Hotel Radisson Blu Elizabete, kā arī Gallery Park Hotel Riga. Arī Jūrmalas slavenākā viesnīca _Baltic Beach Hotel _ar 2014.gada maiju var lepoties ar šo sertifikātu. Vēl to ir saņēmusi viesnīca Promenāde Liepājā un Dikļu pils Kocēnu novadā.Lai pieteiktos _Zaļās Atslēgas _sertifikātam, kā arī detalizētāk iepazītos ar kritērijiem un vadlīniju dokumentiem, ieskaties Vides izglītības fonda mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena