Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ziema, sāls un suņu ķepas

Ziema šogad uzvedas vairāk nekā dīvaini - te zeme klāta ar baltu sniegu un ledu, te zem kājām dubļi un ūdens peļķes un atkal sals, slidotava un ūdens lāmas. Taču sētnieki gandrīz jebkuros laika apstākļos ber uz ielām pretslīdes materiālus.

Apzinīgākie kaisa smiltis, bet lielākā daļa smiltis, sajauktas ar sāli, tīru sāli vai kādu ķīmisku maisījumu, kas, iespējams, samazina cilvēku skaitu ar dažādiem lūzumiem, bet nelabvēlīgi iedarbojas uz apaviem, mašīnu riepām un arī dzīvnieku pēdām. Tieši tāpēc ziemas sezonā lielāka uzmanība jāpievērš četrkājaino kompanjonu ķepu kopšanai. Gan sals, gan sniegs, gan uz ielas kaisītais sāls var kļūt par iemeslu ķepu traumām un dažādiem iekaisumiem, bet tas savukārt var radīt būtiskas veselības problēmas mājdzīvniekiem. Tāpēc ieteicams veikt vismaz elementārākās darbības, kas neprasa ne laiku, ne naudu, tikai vēlēšanos palīdzēt ģimenes kompanjonam.

Lielākā daļa suņu īpašnieku nevelk saviem mīluļiem kājās zābaciņus, un tas ir saprotams - suņi nevēlas zābaciņos staigāt, nepierastie apavi apgrūtina dzīvnieka pārvietošanos. Tāpēc suņu kājas jākopj īpaši uzmanīgi. Vispirms ziemas sezonā rūpīgi jāapgriež dzīvnieka kāju nagi. Pārāk gari nagi ķepai liek izplesties platāk, līdz ar to starp pirkstiem rodas lielāka telpa, kurā salīp sniegs. Kad sunim starp pirkstiem salīp sniegs, tas izraisa sāpes, dzīvniekam ejot un skrienot. Lai pēc iespējas samazinātu sniega lipšanu starp pirkstiem, ļoti svarīga ir ķepu apmatojuma apcirpšana. To veic ar parastajām šķērēm, izgriežot biezi saaugušo apmatojumu vienā līmenī ar pēdu spilventiņiem, pēc tam apmatojumu rūpīgi, nesavainojot ādu, starp pirkstiem izgriež dziļāk. Elementāri - jo mazāks būs apmatojums starp pirkstiem, jo mazāks sniega daudzums tur salips.

Suņu ķepas ziemas periodā regulāri jāpārbauda, jo sāls maisījumi, ko kaisa uz ielām, sausina ķepas, tās var sākt plaisāt un sprēgāt. Sniegs, smiltis un sāls uzkrāsies plaisās un veicinās nelāga iekaisuma rašanos, kas parasti ir grūti ārstējams, jo suns taču visu laiku pārvietojas. Lai pasargātu ķepas no minēto faktoru ietekmes, ķepu spilventiņus pirms pastaigas vēlams ieziest ar mīkstinošiem līdzekļiem, piemēram, vazelīnu vai veterinārajās aptiekās nopērkamiem speciāliem vaskiem un aizsargājošiem ķepu balzamiem. Garspalvainajiem suņiem vēlams iegādāties kombinezonus ar starām. Tās palīdzēs nesaķept sniegam uz garā apmatojuma un pasargās kājas no sāļa sniega iedarbības.

Pēc pastaigas jāpalīdz četrkājainajam kompanjonam atbrīvoties no sniega bumbuļiem pirkstu starpās. Sunim mēģinot no tiem tikt vaļā ar zobu palīdzību, tiek kairināta āda, kas arī var radīt iekaisumu. Ķepas jānomazgā ļoti rūpīgi, noskalojot smiltis un sāli, sasildot ķepas un atkausējot sniegu, kas var būt sakrājies starp pirkstiem. Ja tomēr uz ielām kaisītais sāls ir savainojis dzīvnieka ķepas un ikdienas pastaigas kļuvušas sāpīgas, ieteicams lietot speciālus zābaciņus, līdz ķepas sadzīst. Pie zābaciņiem suns jāpieradina lēnām, vispirms uz īsu brīdi uzvelkot tos istabā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena