Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Absolvente: Pieaug pasākumu nozīme Latvijas un tās reģionu attīstībā

Pasākumu vadība mūsdienās ir kļuvusi par ļoti strauji augošu jomu pasaulē. Arī Latvijā un tās reģionos pasākumu piedāvājums un to nozīme ik gadu pieaug. Taču, izmantojot latviešu radošo un intelektuālo potenciālu, vēl ir daudz neizmantotu iespēju jaunajiem, topošajiem profesionāļiem pierādīt sevi pasākumu plānošanas, organizēšanas un vadīšanas jomā. 

Kultūras, sporta, izklaides, aktīvās atpūtas un citu pasākumu nozīme Latvijā un, jo īpaši, tās reģionos pieaug. Tam ir savs būtisks un loģisks pamatojums, kas nebalstās tikai uz cilvēku vēlmi apmeklēt pasākumus un piedzīvot nebijušas sajūtas. Ne mazāk būtisks aspekts ir pasākumu ietekme uz pilsētas, reģiona un valsts tautsaimniecību, ekonomikas attīstību. Pasākumu rīkotāji ļoti bieži sadarbojas ar vietējiem uzņēmējiem, pašvaldību, kā arī piesaista vietējos cilvēkresursus. Līdz ar to, tiek veicināta reģiona un visas valsts ekonomiskā attīstība un izaugsme. Šādā situācijā ieguvēji ir visi: pasākuma apmeklētāji, vietējie iedzīvotāji, uzņēmēji, pašvaldība un galu galā arī valsts. 

Uzskatu, ka Latvijai ir ļoti augsts radošais potenciāls, kas ir labs pamats jaunu un interesantu pasākumu organizēšanai. Pasākumi, kas piesaista ne tikai vietējo iedzīvotāju interesi, apmierina to vēlmes un vajadzības, bet ir saistoši arī ārvalstu tūristiem. Ir būtiski radīt interesi tūristiem par mūsu rīkotajiem pasākumiem, jo to pienesums reģiona un valsts ekonomikai ir nozīmīgs. Uzturēšanās laikā Latvijā tūristi ne tikai apmeklē pasākumus, nakšņo vietējās naktsmītnēs, bet arī izmanto vietējos pakalpojumus un produktus. 

Strādājot jomā, kas saistīta ar kultūras pasākumu vadību, Liepājā, esmu novērojusi, ka pieprasījums pēc jauniem, saistošiem pasākumiem ir gan no vietējo iedzīvotāju, gan ārvalstu tūristu puses. Uzskatu, ka apmeklētāju prasības tikai pieaugs un nozīmīgāki kļūs saturiski bagāti pasākumi, kas sniegs emocionālo baudījumu to apmeklētājiem. Pasākumu mērķauditorija un interešu grupas atšķiras. Tas, savukārt, paver plašas iespējas pasākumu vadības jomā, arī Latvijas reģionos, un ikvienam ir iespēja atrast savu vietu tajā.  

Latvijai nav pasaules mēroga nozīmes dabas un citu resursu, kas paši par sevi būtu ārvalstu tūristu piesaistes objekts, taču mums ir lielisks cilvēkresursu potenciāls, pateicoties kuram, varam organizēt daudzveidīgus un kvalitatīvus gan vietēja, gan starptautiska mēroga pasākumus. 

Jāpiebilst, ka Latvijā un, jo īpaši, tās reģionos, tūrismam ir izteikts sezonalitātes raksturs. Lai mazinātu tūrisma nozares sezonalitāti, pasākumu organizēšana ir labs instruments, ar kura palīdzību sasniegt šo mērķi. Turklāt, jo plašāks pasākumu piedāvājums, jo lielākas iespējas ilgtermiņā radīt interesi par pilsētu, reģionu vai valsti kopumā ne tikai vietējo iedzīvotāju, bet arī ārvalstu tūristu vidū. 

Attīstoties pasākumu vadības nozarei, ir nepieciešami zinoši un kompetenti darbinieki. Jebkura pasākuma veiksmes pamatā ir cilvēki, komanda, kas to kopīgiem spēkiem veido. Pasākumu organizēšana prasa no cilvēka – vadītāja, darbinieka daudzpusību, jo pasākums nav tikai skaistais gala rezultāts, bet tas ir liels darbs, kur nozīme ir ikvienai detaļai, sākot no tehniskām niansēm līdz mākslinieciskam priekšnesumam. Šajā posmā vissvarīgākais ir cilvēks – entuziasma, enerģijas, zināšanu un pieredzes bagāts. 

Balstoties uz iepriekš minēto un savu personīgo pieredzi nozarē, man ir pamats uzskatīt, ka pasākumu rīkošana un cilvēkresursi ir Latvijas reģionu attīstības iespēja un to lietderīga, stratēģiska izmantošana var kļūt par vienu no veiksmīgas saimnieciskās darbības stūrakmeņiem līdzās rūpniecībai, lauksaimniecībai u.c. nozarēm. Pieaugot pasākumu nozīmei Latvijā un tās reģionos, pieaug arī pieprasījums pēc kvalificētiem speciālistiem šajā jomā. Līdz ar to, būtiska loma ir augstākajai izglītībai, kurai ir visi instrumenti, lai sagatavotu kompetentus, zinošus un pieredzējušus jaunos speciālistus pasākuma vadības jomā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena