Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Akcents domāšanas veidam

Nesenajās diskusijās saistībā ar Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vizīti ASV par plaši apspriestu tematu kļuva Valsts prezidenta angļu valodas zināšanas. Tas raisa pārdomas par to, ko mūsu sabiedrība gaida no mūsu politiskajiem līderiem.

Atšķirībā no politiskās vides uzņēmējdarbības jomā tas, kādas prasības tiek izvirzītas līderiem, ir visai skaidrs. Pirmkārt, no biznesa līdera tiek gaidīts, lai uzņēmumam būtu vislabākie finanšu rādītāji, kādi vien, ņemot vērā objektīvos apstākļus, iespējami. Otrkārt, tiek gaidīts, lai uzņēmums tiktu vadīts tā, ka tam nerodas smagi konflikti ar likumsargiem un kontrolējošajiem dienestiem. Treškārt, lai uzņēmumā būtu XXI gadsimtam atbilstoši darba apstākļi un aizejošo darbinieku vietā nāktu citi. Darbinieku mainība mūsdienās ir izplatīta parādība, it īpaši, ja kolektīvā ir daudz jauniešu, taču svarīgi, lai no uzņēmuma darbinieki masveidā nebēgtu. Un, ceturtkārt, no biznesa vides līdera tiek gaidīts, lai uzņēmums tiktu vadīts tā, ka tam ir laba reputācija savā nozarē. Rezumējot, patlaban Latvijas uzņēmējdarbības vidē no līderiem tiek prasīta ilgtermiņa domāšana.

Turpretī vērtējot politiķus un valsts augstākās amatpersonas, daļai sabiedrības piemīt koncentrēšanās uz sīkumiem. To spilgti parāda Vējonim adresētie pārmetumi par angļu valodas akcentu. Cilvēki, kuri vaimanā «ak, kā gan augsta līmeņa politiķis iedrošinās angliski runāt ar akcentu», visticamāk, nezina, cik dažādi akcenti dzirdami tad, kad angļu valodā runā Eiropas Parlamenta pārstāvji. Atšķirīgi angļu valodas akcenti dzirdēti arī Rīgā starptautiska līmeņa konferencēs, un ir zināms gadījums, kad ļoti dažādi angliski runāja eksperts no ASV un eksperts no Lielbritānijas, kā arī gadījums saistībā ar augstas raudzes intelektuāli no Francijas, kura angļu valodu akcenta dēļ bija grūti saprast pat profesionālam tulkam. 

Protams, ideāli ir runāt skaistā angļu valodā, taču nonākt emocionālā stāvoklī "nācija šokā" tāpēc, ka mūsu Valsts prezidents angliski runā ar akcentu, ir tikpat savdabīgi, kā vērtēt kādu politiķi pēc frizūras vai apģērba. Respektīvi, tas nedara godu prezidenta kritiķiem. 

Protams, Satversmē sacīts, ka "Valsts Prezidents reprezentē valsti starptautiski", un nācijai ir tiesības gaidīt, lai tās prezidents valsti reprezentē spoži. Taču ar izcilām angļu valodas zināšanām vien ir par maz, lai politiķis tiktu respektēts gan savā valstī, gan citur pasaulē. 

Varbūt ir laiks izaugt no sīkumainības politiķu apspriešanā, kas nereti izvēršas par apriešanu, un koncentrēties uz politiķu lēmumu ilgtermiņa ietekmes izvērtēšanu?

Top komentāri

Trollis JT
T
Es gan vairāk satrauktos par to, ka latvieši Latvijā CENŠAS runāt ar anglisku akcentu... vai nu neapzināti kopējot kādu no saviem elkiem, vai arī vēloties niansēti norādīt uz savu piederību smalkajām aprindām. Ieklausieties... .
Nez
N
kā tas ir rakstīt acīmredzamu pasūtījuma rakstu? Ceru, ka šai "žurnālistei" vismaz samaksāja pēc paaugstināta tarifa...
Noskatījos sarunu ar Levitu
N
Vakarrīt noskatījos TV 24 Puriņas sarunu ar Levitu. Mēs patiesībā esam nožēlojami
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē