Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Atkal jau tuvojas politisko gājputnu laiks

Vērojot Latvijas politisko vidi uz rudenī gaidāmo Saeimas vēlēšanu fona, rodas nepārprotams secinājums, ka daļa tā saucamo politiķu joprojām nav spējuši pat paši sev definēt ne tikai ilgtermiņa, bet pat īstermiņa mērķus – ko vēlas sasniegt, kādus darbus plāno paveikt savā vēlētajā amatā noteiktajā pilnvaru termiņā. Ar to domāju virkni politiķu, kuri vēl salīdzinoši nesen – pirms gada – saņēma vēlētāju atbalstu, lai ieņemtu pašvaldību deputātu krēslus, bet šobrīd jau aktīvi izziņo savas cerības tapt ievēlētiem Saeimā. Starp citu – tieši tas pats attiecas uz «kustību» pretējā virzienā – Saeimas deputātam pēkšņi nolemjot kandidēt pašvaldību vēlēšanās.

Nav nekādas nozīmes, kādu politisko partiju pārstāv katrs no šādiem politiķiem gājputniem (jo spektrs izskatās gana raibs), runa ir par principiem un vēlētājiem doto solījumu pildīšanu, šajā gadījumā gan jāsaka precīzāk – par savu vēlētāju cerību pievilšanu. Un tas rosina uzdot jautājumu katram no šiem politiķiem gājputniem: kāds tad ir bijis patiesais mērķis, kandidējot uz pašvaldības vai Saeimas deputāta amatu – vēlme apmierināt kaut kādas savas personiskās ambīcijas, salīdzinoši siltas vietiņas iegūšana vai tomēr konkrētu sociāli ekonomisku procesu ietekmēšana un sabiedrības labklājības veicināšana?

Vērojot šo gājputnu ceļošanu, nostiprinās pārliecība, ka Latvijas politiskās vides zemās kvalitātes galvenais iemesls ir nevis pilsoņu pasivitāte vēlēšanu dienā un pat ne pārspīlēti sadrumstalotā un pārpildītā politisko partiju vide pēc principa «mums vairs nav pa ceļam, un tāpēc atšķeļamies un taisām jaunu partiju», bet gan spēcīgu un kompetentu cilvēku katastrofālais trūkums uz jebkuras partijas tā saucamā rezervistu soliņa. Un, protams, vēl viens būtisks faktors – tikpat katastrofāls konstruktīvas un profesionāli izstrādātas (turklāt galvenais – reāli izpildāmas) valsts attīstības īstenošanas rīcības programmas iztrūkums. Un rezultāts līdz ar to ir likumsakarīgs – vēlēšanu maratonā partijas sacenšas nevis ar kvalitatīviem sociāli ekonomiskās attīstības plāniem, bet gan ar skaļiem un vienlaikus diezgan tukšiem lozungiem par «gaišo nākotni», visdažādākā žanra kompromatiem par konkurentiem un pavisam nedaudzām populārākajām partiju «sejām», kuras ar prognozējamu regularitāti pamaina deputāta krēslu Saeimā pret kādu pašvaldību. Un otrādi. Jo tieši populārās «sejas» nereti ir teju vienīgā iespēja «ievilkt» vienu otru partiju pašvaldībā vai parlamentā.

Šajā kontekstā ir diezgan nekorekti no politiķu puses paust pārmetumus par pilsoņu zemo aktivitāti vēlēšanās, ja faktiski paši politiķi ir neprognozējami un savā ziņā bezatbildīgi solījumu bārstītāji. Ir patiešām nesaprotami, kādēļ cilvēks piesakās darbā un darba devējam sola savā amatā paveikt vai vismaz censties paveikt virkni darbu, taču jau pēc gada sāk vicināt "atlūgumu", paziņodams, ka viņš tomēr grib ieņemt citu amatu, jo tieši tur noteikti ir viņa īstā vieta un reālās iespējas mainīt pasauli. Tas patiešām nerada nopietna cilvēka tēlu. Tieši pretēji.

Top komentāri

jā gan
j
Atgremot visiem zināmas lietas nav māksla, un diez vai par to būtu jāsmērē papīrs.
ievads politikā
i
Verdzības un dzimtbūšanas laiki it kā būtu sen beigušies, tātad brīvs cilvēks var stāties darbā un iet no tā prom, kad vien vēlas. Bet par karjeras veiksmi vai neveiksmi vislabāk spriest pēc karjeras beigām. Piemēram, Abrahams Linkolns vairākas reizes bankrotēja kā uzņēmējs un cieta neveiksmes kā kandidāts un tomēr iemanījās tikt pie savas vietas vēsturē kā ASV ptrezidents, kurš atcēla verdzību dienvidu štatos.
oskars
o
problema jau nav deputatos , problema ir veletajos , ja veletaji bus stulbi un saveles tos pasus , kuri neko nepaveica un tos kuri bija pie varas, nu tad nekas uz labo pusi nemainisies . Diemzel, ka vesture rada, veletaji ir stulbi un gatavi tikt apmaniti -ka tik latviesi un krievi nak- ar to ari pietiek ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē