Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cerīgi neoficiālie kontakti

Uzreiz vairāki ASV un Krievijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Vašingtona un Maskava apspriež iespēju tuvākajās nedēļās klātienē aizvadīt divpusējās konsultatīvās komisijas sēdi, lai apspriestu līguma par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem (New START Treaty) izpildi un, iespējams, arī tā darbības pagarināšanu.

Minētais līgums, atbilstīgi kuram abas pasaules galvenās kodollielvalstis apņemas ierobežot stratēģisko kodolieroču un to nesēju skaitu, tika parakstīts 2011. gadā kā iepriekšējo līdzīgu līgumu turpinājums un ir spēkā līdz 2026. gada 4. februārim. Minētā vienošanās ir palikusi viens no pavisam nedaudzajiem ASV un Krievijas kopīgo interešu punktiem, un par nepieciešamību laikus sākt sarunas par līguma pagarināšanu 2021. gada jūnijā tikšanās laikā vienojās abu valstu prezidenti Džo Baidens un Vladimirs Putins. Tiesa, vispirms savstarpējo pārmetumu par vienošanos neievērošanu, bet pēc tam Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ sarunas par šiem jautājumiem nav notikušas nu jau gadu.

Tajā pašā laikā laikraksts The Wall Street Journal publicēja ziņu, ka ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Salivans jau vairākus mēnešus risina konfidenciālas sarunas ar augstām Krievijas amatpersonām, un viens no šo sarunu mērķiem ir arī novērst kodolieroču pielietošanas draudus Ukrainā. Tāpat neoficiālo kontaktu mērķis, kā vēsta izdevums, ir novērst konflikta Ukrainā tālāku eskalāciju, kā arī turpināt uzturēt sakaru kanālus ar Maskavu. Salivans, jāatgādina, tiek uzskatīts par galveno reālpolitiķi ASV demokrātu ārpolitikas augstāko amatpersonu vidū.

Kā šīs, tā vēl vairākas citas ziņas liecina, ka ASV un Krievija (vai vismaz abu pušu pragmatiķi, kuru komunikācija patlabanējā situācijā nav iespējama bez attiecīgas saskaņošanas), neraugoties uz skaļām savstarpējām apsūdzībām par kodolieroču pielietošanas plāniem Ukrainā, apgalvojumiem, ka kodolkara draudi ir kļuvuši lielāki nekā Karību krīzes laikā, u. c., apzinās – pastāv robežas, kuru pārkāpšana ir pārāk riskanta un nepieļaujama. Kā arī pagaidām konfidenciāli un domājams, ka ar uzticamu starpnieku palīdzību abas valstis risina sarunas, kā nepadarīt situāciju neatgriezenisku.

Raugoties no vienas puses, tā ir laba ziņa, jo liecina – publiskie paziņojumi par kodolkara izcelšanās draudiem ir pārspīlēti. Tajā pašā laikā ir arī negatīvais aspekts – lielvarām, it īpaši aizkulišu sarunu laikā, piemīt īpašība noregulēt domstarpības uz kādu trešo pušu rēķina, un atliek vienīgi cerēt, ka šis tomēr nav tāds gadījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē