Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Citur ir, Rīgā nav

Kārtējo reizi pagājušajā nedēļā dzirdēju nožēlas pilnu frāzi, ka, lūk, reģionos, kur mazāk cilvēku, koncertzāles sabūvētas, bet Rīgā nekā, lai gan vajadzētu, ka vispirms ir centrā. Var piekrist šai domai tādā ziņā, ka galvaspilsētā tiešām jau sen vajadzīga kārtīga, moderna koncertzāle, kur būtu mājvieta arī Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim (Dienā jau vairākkārt aktualizēts, cik nepiemērotās telpās šiem mūziķiem nākas strādāt), taču diez vai vietā būtu teikt, ka citur nevajadzēja, kamēr centrā nav.

Pirmkārt, nevaru piekrist tēzei, ka viss lielākais un nozīmīgākais būtu jākoncentrē tikai galvaspilsētā. Manuprāt, valstij tomēr jāattīstās daudzmaz vienmērīgi.

Otrkārt, koncertzāles Rēzeknē, Cēsīs, Liepājā vai Ventspilī iecerētas ne vien tam, lai tās apmeklētu tikai šajās pilsētās un to apkārtnē dzīvojošie. Un tiešām redzam, ka uz labiem koncertiem, izrādēm turp dodas skatītāji un klausītāji no visas Latvijas un ne tikai. Tas ir veids, kā piesaistīt cilvēku interesi arī attiecīgajai pilsētai, tās apkārtnei, veicināt ar vietējo tūrismu saistītas infrastruktūras attīstību, kā arī nostiprināt uz vietas dzīvojošo pārliecību, ka viņi mīt nevis kaut kādā, piedodiet, visu aizmirstā bedrē, no kuras būtu jāmūk, bet gan uzmanības vērtā pilsētā (pēdējais arguments, šķiet, pamatā arī daudzu pašvaldību vēlmei būvēt peldbaseinus, sporta halles, estrādes, pat pēdējiem spēkiem uzturēt skolas un kultūras namus).

Treškārt, laikam galvenais iemesls, kāpēc Rīgā koncertzāles joprojām nav, ir tas, ka netiekam pāri ambīcijai "ja būvē, tad kaut ko grandiozu". Pamatota savā ziņā tā ir, jo gadījumā, ja, apzinoties šā brīža ierobežotās finanšu iespējas, mēs piekristu, ka koncertzāli un orķestra telpas izvieto lētā pagaidu būvē, kas apmierinātu tehniskās vajadzības, pastāvētu liels risks, ka pie pamatīgas ēkas netiekam vēl daudzas desmitgades. Pēc principa: ja vairs nedeg, tad pagaidiet.

Protams, te pieminēšanas vērta ir arī AB dambja, kur bijusi iecerēta koncertzāles būvniecība, nostiprināšanai noskatītā Eiropas finansējuma pārdale citām vajadzībām. Tiem, kas to uztver kā lielu katastrofu, vēlos atgādināt, ka jau pavasarī, kad steigā tika virzīts lēmuma projekts par finansējuma piešķiršanu AB dambim, no valdības puses nāca ļoti skaidri vēstījumi, ka naudas pašas koncertzāles būvniecībai nav un tik drīz nebūs. Līdz ar to, protams, šo naudu varēja tagad "ierakt zemē", bet diez vai tas būtu bijis racionāli brīdī, kad, kā redzam, vajadzību pēc tās ir bezgala daudz. Cita lieta, ka LNSO problēmu risinājuma pēc būtības joprojām nav un uz to tiešām vajadzētu vairāk fokusēties, taču raugoties arī plašāk par tikai Ģildes nama rekonstrukcijas robežām.

 

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Rīga ir rijīga.
Jokstelis
J
Toties Rīgā ir Rīgas satiksme, kuras par laimi citur nav!
Kuzjakins un Murizons
K
Toties Rīgā ir Kuzja un Muris, kuru citur nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē