Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dreifs uz Austrumiem

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidenta Donalda Trampa īstenotā ekonomiskā politika draud ne tikai ar tirdzniecības kariem starp ASV un pārējo pasauli, ieskaitot ASV tuvāko sabiedroto Eiropas Savienību (ES), bet arī ar Eiropas pavēršanos Ķīnas un Krievijas virzienā.

Jāatgādina, ka Tramps ir paudis gatavību šonedēļ parakstīt rīkojumu par 25% un 10% muitas tarifu piemērošanu attiecīgi tērauda un alumīnija importam, kas ir izraisījis sašutumu un draudus ES noteikt atbildes muitas tarifus jau amerikāņu precēm. Ne mazāk svarīgi, ka ASV pavisam nesen tika apstiprināta arī Trampa virzītā nodokļu reforma, kuras viena no nozīmīgākajām izpausmēm ir nodokļu jūtama samazināšana uzņēmumiem. Šādam solim savukārt vajag novest pie amerikāņu preču konkurētspējas pieauguma – kā vietējā, tā globālajā tirgū.

Vienkārši sakot, ASV prezidenta administrācija ir ķērusies pie savu ražotāju atbalstīšanas un mērķtiecīgas konkurentu, tostarp arī eiropiešu, iespēju samazināšanas pirmām kārtām jau ASV, bet, ja paveiksies, tad arī visā pasaulē. Ieceres ir ieguvušas skaidras aprises, un ir maz šaubu – kamēr Baltajā namā atradīsies tieši Tramps, šāda politika tikai vērsīsies plašumā. Savukārt Baltajā namā Tramps atradīsies vismaz līdz 2020. gadam, bet var gadīties, ka arī līdz 2024. gada beigām, turklāt, ja ASV prezidents tiks pārvēlēts, tas notiks, vispirms jau pateicoties viņa īstenotajai ekonomiskajai politikai.

Šādā situācijā Eiropai – kā atsevišķu valstu, tā ES līmenī – neatliek nekas cits kā rast iespējas savas konkurētspējas paaugstināšanai vai vismaz saglabāšanai, kā arī meklēt jaunus tirgus. Pirmajā gadījumā liela nozīme ir Krievijas lētajiem energoresursiem, bet otrajā tiek cerēts uz gluži vai bezgalīgo Ķīnas tirgu. Rezultātā veidojas paradoksāla situācija, ka tieši tās valstis, kuras ASV oficiāli uzskata par savām galvenajām stratēģiskajām konkurentēm, var izrādīties būtiskas ieguvējas no ASV prezidenta īstenotās politikas.

Šāda tuvināšanās, protams, nepavisam nebūs vienkārša, galvenokārt politisko pretrunu un atšķirīgo vērtību dēļ. ASV spiedīs uz visām iespējamām svirām, lai bremzētu Eiropas dreifēšanu austrumu virzienā. Tajā pašā laikā ASV un Eiropas vēlētājiem ģeopolitika un vērtības interesē daudz mazāk nekā viņu darba vietas, un šis fakts nevar neietekmēt arī politiķu rīcību. Attiecīgi var gaidīt, ka domstarpības starp ASV un Eiropu kļūs aizvien regulārākas.

Jau cits jautājums ir, kā šīs jaunās realitātes apstākļos rīkosies Latvijas amatpersonas. Neierobežoti ilgi turpināt balansēšanu starp ASV un Eiropas interesēm acīm redzami nebūs iespējams, nāksies izdarīt kādu konkrētu izvēli.

Top komentāri

Derglis
D
Tā kā Liepājas Metalurgs jau ir veiksmīgi nokauts un pašlaik tiek ēsts gabaliem, Latvijai šī tēma vairs nav aktuāla.
reptilis
r
Jā...ā..,skumja aina paverās analītiskajā žurnalistikā par ekonomikas jautājumiem...haltūra...ne raksts.Kāds Ķīnas plašais tirgus?...kāda Krievija? Vajadzētu tā kā palasīt dažādus viedokļus par situāciju ar ekonomiku pasaulē un tad cept rakstu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē