Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Dumpis uz salas?

Asā diskusija saistībā ar Latvijas sabiedriskā medija, precīzāk – Latvijas Televīzijas (LTV), lēmumu rīkot LTV7 kanālā un portālā rus.lsm Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu publiskās debates krievu valodā pārgājusi jaunā stadijā.

Iepriekš diskusijas par šo tēmu noritēja starp dažādiem sabiedrības pārstāvjiem, arī politiķiem un LTV augstāko redakcionālo vadību un tās valdi, savukārt vakar šajā diskusiju karalaukā sāka "iznākt" arī pirmie sabiedriskajos medijos strādājošie žurnālisti, no kuriem visplašāko, emocionālāko, bet vienlaikus – nojaušams – rūpīgi pārdomātu viedokli pauda ilggadējs LTV darbinieks, žurnālists Normunds Melderis.

Nepārstāstīšu šeit visu (un tas arī nav iespējams) portālā lasi.lv publicēto N. Meldera viedokli, tikai citēšu tā ievadu: "Esmu ilggadējs Latvijas Televīzijas darbinieks. Mans pamatdarbs ir saistīts ar sportu. Tomēr manas intereses nekad nav ar to aprobežojušās. Vienmēr esmu sekojis līdzi politiskajiem notikumiem Latvijā un pasaulē. Tāpat mani interesē arī Latvijas Televīzijas kvalitātes, tās ārējie un iekšējie lēmumi. Tāpēc esmu ļoti sašutis un dusmīgs par medija vadības lēmumu rīkot Eiroparlamenta priekšvēlēšanu diskusijas arī krievu valodā LTV7 un RUS. lsm platformā. Uzskatu, ka tas ir pilnīgi nepieņemami un nepamatoti vispār, it īpaši šajā ģeopolitiskajā laikā." Patiesībā iesaku ikvienam šo viedokli izlasīt tieši tāpēc, ka N. Melderis gan emocionāli, gan arī precīzi norāda uz virkni nianšu šajā skandālā.

Zīmīgi, ka vakar N. Melderim sekoja arī LTV žurnālists Gundars Rēders (un nu jau ne viņš vienīgais) ar ierakstu sociālajā tīklā X: "Neatbalstu priekšvēlēšanu debates krievu valodā. Plānotajā formātā – tā ir kļūda. Atbalstu kolēģi Normundu Melderi un viņa tiesības publiski paust viedokli. Atbildība par LTV reputācijas graušanu jāuzņemas tiem, kuri TV vēlēšanu plānu sagatavoja, apstiprināja un (ne)komunicēja." Manuprāt, tas, ka publiski pretēji oficiālajai LTV vadības retorikai sāk runāt vadošie žurnālisti, rada nojausmu, ka līdzšinējā LTV vadības retorika debašu (un arī citos jautājumos) nebūt neatspoguļo vienotu visas sabiedrisko mediju lielās komandas viedokli. Visticamāk, gan cūku komiksa, gan tagad valodas skandālā piekoptā retorika ir tikai šīs salīdzinoši nelielās vadības cilvēku grupas viedoklis.

Kā tālāk attīstīsies skandāls, kad LTV vadība pieredz "dumpi uz salas", domājams, redzēsim visai drīz. Skaidrs, ka represēt žurnālistus par pausto viedokli LTV vadība neuzdrošināsies. Cits jautājums, vai kāds no vadības saprot, ka izeja ir tikai viena. Un te nav runa par debašu valodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē