Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dziļbumbas ministru portfeļos

Pēc mēnesi ilgušām sarunām par visu ko citu, izņemot amatus, kā mums tika apgalvots, Krišjānis Kariņš vakar abiem topošās valdības koalīcijas partneriem piedāvāja savu redzējumu par ministru portfeļu sadalījumu, kas, spriežot pēc pirmajām neoficiālajām reakcijām no Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības (NA) politiķiem, satur gan negaidītus, gan neērtus pārsteigumus, toties liek novērtēt valdības "vecākā brāļa" Jaunās Vienotības (JV) politisko izveicību un vēlmi pakutināt partneru nervus.

No skata solīdais ministriju piedāvājums ietver nianses, kas, no vienas puses, Apvienotajam sarakstam un NA varētu sagādāt iekšējas problēmas, no otras puses, var tikt uztvertas kā, iespējams, mēģinājums sašūpot šo abu partneru patiesībā jau vēlēšanu priekšvakarā noslēgto neformālo vienošanos par sabloķēšanos pret JV. No vienas puses, Apvienotajam sarakstam tiek it kā dāsni piedāvāta bagātos Latvijas valsts mežus uzraugošā Zemkopības ministrija un NA – saimnieciski ne mazāk ietekmīgā Satiksmes ministrija, bet tas tikai pirmajā brīdī. 

Nedēļas sākumā šķita, ka kuluāru vienošanās par ministru portfeļu sadali ir teju panākta, vēl tikai Apvienotajam sarakstam jāizšķiras, kuram apvienības kandidātam tas pienāksies, bet te jau Satiksmes ministrija aiziet pie taktiskā partnera NA, kamēr tai atņemts Kaspara Gerharda mūža lēnis – Zemkopība ministrija. Tā teikt, ja kādas domstarpības, risiniet to savā starpā, draugi. Paņēmiens, kuru Krišjānis Kariņš savu valdības partneru vadīšanā, starp citu, jau ne vienreiz vien izmantojis, lai atceramies kaut vai situāciju ar iekšlietu ministres Marijas Golubevas (A/P) demisijas pieprasījumu, ko izteica NA, piedraudot aiziet no valdības. Kariņš gan ar NA rokām atlaida Golubevu, gan pašas NA rokām atlaida tās ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu. 

Apvienotajam sarakstam līdz ar ministru portfeļu piedāvājumu klāt nāk ļoti sarežģītais uzdevums izlīdzsvarot visu apvienības partneru intereses, kā arī politikas jaunpienācēju ambīcijas. Savukārt NA izteiktajā piedāvājumā varētu būt ieprogrammētas iespējamās problēmas ar izvirzāmo ministru kandidātu sijāšanu, zināmi priekšdarbi attiecībā uz Gerhardu un pašreizējo ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni jau ir manāmi. 

Turklāt no publiskā tēla viedokļa abi topošās valdības koalīcijas partneri ar iespējamām iebildēm pret ministru portfeļu piedāvājumu izskatīsies maksimāli slikti iepretim Kariņam, kurš taču ir izteicis cienījamu priekšlikumu. Visas iebildes izskatīsies kā dzīšanās pēc maksimāli ērtākiem un naudīgākiem amatiem, kamēr "draugi, laiks taču vienoties par darbiem!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē