Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Esam sagatavojušies Putina mobilizācijai

Haoss Krievijas lidostās un uz tās robežām, kas trešdien iestājās pēc it kā mēnešiem ilgi prognozētā, tomēr kā šoks atnākušā Putina paziņojuma par daļēju mobilizāciju, parādīja, ka Eiropas lēmums par ieceļošanas ierobežojumiem Krievijas pilsoņiem, kur baltieši nospēlēja proaktīvu lomu, bijis tālredzīgs, un attiecībās ar šo agresīvo valsti diskusijas par humāniem apsvērumiem ir jāaizmirst – pašu drošība ir pirmajā vietā.

Ļoti labi, ka nostāvējām Dožģ un tā draugu saceltās histērijas priekšā, jo šis ir brīdis, kad atbildība par savu likteni un savu valsti ir jāuzņemas pašiem krieviem, un ne ar Šengenas vīzas palīdzību, bet pašmājās. Viena lieta ir karot dīvānā vai televizora priekšā, cita – dubļos svešā valstī, kur tevi neviens negaida. Šādā ziņā Putins ar savu ilgi muļļāto lēmumu par mobilizāciju ir radījis pavērsiena iespēju, kuru mēs mēnešiem ilgi gaidījām, saspringti vērojot Krievijas neveiksmes kara laukā un nervozitāti Krievijas elitēs.

Arī pašpasludinātais "izlēmīgais premjers Pabriks" uz Putina paziņojumu noreaģēja, aicinot būt gataviem jaunu krievu vīriešu – patvēruma meklētāju – pieplūdumam, bet diennakti vēlāk bija spiests skaidroties, ka Latvijas imigrācijas politikā nekas nemainīšoties, Krievijas pilsoņu pieplūdums netikšot akceptēts un visi viņa pirmās ziņas lasītāji esot paši vainīgi, jo "izlēmīgo premjeru" esot pārpratuši vai neesot vēlējušies sadzirdēt. Šie nav laiki, kad Latvija var atļauties pārprotamu premjeru, kurš apvainojas uz kritiķiem un katru otro dienu spiests pārrakstīt savus paziņojumus, paldies Pabrikam, ka to astoņas dienas pirms vēlēšanām atgādināja. 

Ir skaidrs, ka Putina nepopulārais lēmums ir iespēja izlauzties neapmierinātībai, kas var savā ceļā nest pārmaiņas, bet prognozēt to iestāšanās brīdi un virzienu ir pāragri. Šajā ziņā ilgstoši jau prognozētajā mobilizācijas lēmumā ir arī daži grūti izskaidrojami pārsteigumi, kam varētu būt liela nozīme, piemēram, tā vietā, lai iesauktu reģionu vīriešus, jau trešdien ar lielu azartu pavēstes tika dalītas arī Maskavā, Pēterburgā un citās lielajās Krievijas pilsētās.

Tādēļ, kad tiek ziņots par Putina plānu iesaukt armijā miljonu, pirmā doma ir nevis par gaidāmo lūzumu Ukrainas kara darbības laukā par labu Krievijai, bet pirmām kārtām par milzīgu iekšēju spiedienu Krievijā pašā. Respektīvi, kārtējais Putina "ģeniālais" plāns atkal izskatās kļūdainos novērtējumos un situācijas attīstības scenārijos balstīts un potenciāli vairāk apdraud nosacīto stabilitāti viņa paša valstī nekā sola izrāvienu militāri politisko mērķu sasniegšanai Ukrainā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē