Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Iekšlietu sistēma spēj nosargāt tikai sevi

Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka līdzšinējā reakcija uz Jēkabpilī notikušo traģēdiju primāri ir vērsta uz iekšlietu sistēmas pasargāšanu no ārējās kritikas, tas vēl jo ciniskāk izklausās, ņemot vērā, ka tieši to – nosargāšanas funkciju – kārtējo reizi neizpildīja policija, ļaujot sievieti vispirms mēnešiem ilgi terorizēt un beigās nodurt mazā bērna acu priekšā.

Ruks, iespējams, ir labākais Valsts policijas priekšnieks, kāds līdz šim pieredzēts, jo viņam piemīt spēja un atvērtība skaidrot, informēt un argumentēt, kā arī atbildēt uz sistēmas kritiku, tādēļ gribas lietot maigāko iespējamo raksturojumu viņa reakcijai uz Jēkabpils traģēdiju – policijas priekšnieks pieļauj kļūdu, jo nav pareizi nomērījis temperatūru sabiedrības reakcijā. 

Ruks acīmredzami nav sapratis, ka uzticība iekšlietu sistēmai ir pilnīgi un galīgi zaudēta un tās atjaunošanai bija jāsper ātri un izlēmīgi soļi. Jēkabpils policijas vietējā vadība un ar šo lietu saskarsmē bijušie policisti bija nekavējoties jāatstata no pienākumu pildīšanas, lai nerastos aizdomu ēna, ka viņu klātbūtne ietekmē iekšējo izmeklēšanu par pieļautajām kļūdām un neizdarībām. 

Taču Ruks sliktākajās postpadomju tradīcijās primāri aizsargā sistēmu, atrodot aizvien jaunus un absurdākus skaidrojumus, kādi robi likumos esot policistiem sasējuši rokas. Problēma esot sistēmiska, saka Valsts policijas priekšnieks, ar to acīmredzami cenšoties atbildību no konkrētām policijas amatpersonām novelt uz kaut kādiem likumos trūkstošiem burtiem, kas traucējuši novērst briestošo slepkavību, vēl pirms atbildība tiek prasīta no viņa paša. Jā, problēma ir sistēmiska, tā ir policijas kā pēdējā postpadomju mentalitātes mantojuma problēma ar visu tās kropli greizo izpratni par šāda tipa noziegumiem.

Nav noslēpums, ka, apstiprinot ikvienu jaunu Valsts policijas priekšnieku vai iekšlietu ministru, pirmais jautājums, kas dzirdams varas gaiteņos, ir, vai šis ir sistēmas cilvēks un vai sistēma šo cilvēku pieņems, ja kandidāts pie tās nepieder, kā tas mēdz būt ministra gadījumā. (Tāpēc pie iekšlietu ministra kā ārpussistēmas cilvēka pēc izlēmīgiem lēmumiem šajā situācijā, šķiet, vērsties būtu vēl bezjēdzīgāk.)

Tikai ja šī mītiskā sistēma pārliecinās, ka tās pašsaglabāšanās intereses stāvēs pāri visam, tā akceptē jauno priekšnieku, kuram šis likums būs jāievēro, lai neizjauktu kādu trauslu līdzsvaru sistēmā, kas atražo sevi visā savā nepilnībā, pamostoties tikai tad, kad jāsargā pašai sevi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē