Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ivars Ījabs ierakumu abās pusēs

Nedēļā, kas mūs gatavoja pieņemt, ka tas, ko sauc par "Kariņa valdību", varētu arī notikt, stipri dominēja sajūta, ka tā politika, kas šobrīd tiek realizēta, ir stipri relatīva. Relatīvi negodīga, relatīvi nepieņemama, relatīvi nepatiesa, relatīvi korumpēta. Tā pēdējos gados ir nolasījusies jaunā politiķa, nākamā Attīstībai/Par! eirodeputāta kandidāta Ivara Ījaba ideoloģiskā mācība. "Ir Ījabs, ir idejas," saka politologs. "Ir sponsori, ir partija," atbalso Attīstībai/Par! saimnieki.

Varas kritizētāju, analizētāju, pieskatītāju pāriešana pretējā nometnē, pievienojoties kādai partijai, nav nekas ne aizliegts, ne nebijis. Politologs Artis Pabriks reiz izvēlējās Tautas partiju, pretkorupcijas ekspertes Lolita Čigāne un Inese Voika – attiecīgi Jauno laiku un Attīstībai/Par!, mediju «sargsuns» Sarmīte Ēlerte cauri līkločiem nonāca līdz Vienotībai. Tas, kas raksturīgs Latvijai, – parasti šai ierakumu maiņai līdzi nāk stipra sajūta, ka iepriekš neatkarīgu ekspertu statusā noteikta ideoloģija, noteiktas personālijas tikušas saudzētas, it kā diedzot zelta izpletni brīdim, kad līdzšinējā ampluā kļūs garlaicīgi, neizdevīgi vai gluži vienkārši jaunais piedāvājums būs neizturami vilinošs.

Mūs – trīsdesmitgadniekus un nu jau arī dažus četrdesmitgadniekus, kuri tūkstošgades sākumā studēja politoloģiju, – tandēms "Ījabs un Rozenvalds" aplipināja ar respektu pret Jirgenu Hābermāsu, kuram vara atradās nemitīgā leģitimitātes krīzē jeb autoritātes deficītā, tāpēc ka tā tika publiskajā sfērā pieskatīta, kritizēta, apšaubīta.

Ījabs pēdējos gados uzstājīgi ir rādījis, ka pa smago un politiķiem neērto ceļu, kurā uz varu jāraugās ar aizdomām un nekādus lielos uzticības kredītus tai nedrīkst dot, nav jāiet – ir gluda taciņa, pa kuru ejot viss kļūst relatīvs. Īpaši korupcija. "Zagšana notiek, tā ir taisnība, bet nevajadzētu iedomāties, ka tas notiek tik sistemātiski un visi mūsu ievēlētie politiķi ir zagļi, un neviens no viņiem nevēl neko labu Latvijas tautai, kas vienkārši nav patiesība. Mēs nesaskatām krietni būtiskākas problēmas. Latvijas lielākā problēma šobrīd ir nevis pārvaldes korumpētība, bet gan valsts kapacitātes trūkums – mēs nespējam izdarīt vajadzīgas lietas ilgtermiņā." Vai iespējami vēl veiksmīgāki ceļavārdi Jaunupa, Pūces apsviedīgo profesionāļu valdībai kā Ījaba pāris gadu vecais citāts no intervijas Latvijas Avīzei, ko dažādās variācijās viņš atkārtojis regulāri?

Ījabs ir politoloģijas popzvaigzne, kuru viegli un ar baudu uztver tā paaudze, kura ziņas lasa sociālajos tīklos, politiskās izvēles izdara, iesmejot par politiķu kariķējumiem, un pret politiķiem (īpaši – liberālus saukļus postulējošiem), politiku un valsts izredzēm kopumā ir noskaņota optimistiski, kas ir gluži saprotams, jo "tu esi vēl jauns, tev viss vēl priekšā". Šajā godīguma relativitātes teorijā varas autoritātes krīzei nav vietas, bet visi tās apšaubītāji ir uz nerviem krītoši un valsts attīstību bremzējoši margināļi, ne ideologi popzvaigznes.

Top komentāri

Tālis
T
Precīzi tiek īstenota senā tēze - katram sava avīze (tv vai vietne) un savs politologs. Sk. - TV24, kur izauga jaunie "politiķi", kur "rokot suņus" tiek aprakti domu pretinieki.
Simulakri
S
Ījabs ir bijis tikai vienā ierakumu pusē. Viena politiski krimināla grupējuma propagandists. Diemžēl tāda ir Latvijā oligarhijas iedibinātā sistēma. Mums nav nevalstisku organizāciju vai neatkarīgu politikas vērotāju Rietumu izpratnē. Ir noteiktu oligarhu grupējumu pārstāvoši ījabi. Krievija iet tādu pašu ceļu. Tur ir visādi Nashi.
Simulakri
S
Ījabs ir bijis tikai vienā ierakumu pusē. Viena politiski krimināla grupējuma propagandists. Diemžēl tāda ir Latvijā oligarhijas iedibinātā sistēma. Mums nav nevalstisku organizāciju vai neatkarīgu politikas vērotāju Rietumu izpratnē. Ir noteiktu oligarhu grupējumu pārstāvoši ījabi. Krievija iet tādu pašu ceļu. Tur ir visādi Nashi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē