Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izbeigt piespiedu nomu

Viena spēle zaudēta, sākam citu – apmēram tāds iespaids rodas, vērojot politiķu reakciju uz Satversmes tiesas nupat lemto, ka Satversmei neatbilst iepriekš Saeimas pieņemtie likumu grozījumi, kas noteica ierobežojumus nomas maksai, ko no dzīvokļu īpašniekiem var iekasēt zem daudzdzīvokļu ēkām esošās zemes īpašnieki. Ja esošais likums tiesai nepatīk, pieņems citu – tāds jau ir sagatavots un drīzumā tiks skatīts Saeimā.

Nosaukums daudzsološs – Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums –, bet... Jaunais risinājums, ko gatava pieņemt Saeima, varbūt būs nevainojams attiecībā pret Satversmē rakstīto, taču, visticamāk, arī butaforisks un pašreizējo situāciju uzlabos tikai minimāli. Kāpēc šāds apgalvojums? 

Likumprojekts paredz: lai sāktu izpirkuma tiesības izmantošanas procesu, piespiedu dalītā īpašuma ēkas dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu. Tas skaitās noticis, ja par to nobalsojuši dzīvokļu īpašnieki, kam pieder vairāk nekā puse no visiem piespiedu dalītā īpašuma ēkā esošajiem dzīvokļu īpašumiem. Reāli? Es teiktu – nē, zinot, cik neveiksmīgi bijuši mēģinājumi pierunāt dzīvokļu īpašniekus izlemt par daudzdzīvokļu ēku siltināšanu (īpaši nelīdzēja arī dažādas atbalsta programmas). Ir tomēr jārēķinās, ka daudzdzīvokļu ēkās dzīvojošo materiālās iespējas ir ļoti atšķirīgas, turklāt laika gaitā mainīgas. Turklāt daudzi dzīvokļi ir izīrēti, un tas nozīmē, ka to īpašniekiem būtu jārunā ar īrniekiem par ikmēneša maksas palielināšanu (varbūt par nelielu summu, bet tomēr), tas vedina domāt, ka atsaucības varētu nebūt arī no šīs dzīvokļu īpašnieku daļas. Un vēl – piedāvātais risinājums lielā mērā ir sociāli netaisnīgs tajā ziņā, ka gadījumos, ja "par" nobalsos vairākums, mazākums, arī mazturīgie, pašvaldības sociālos pabalstus saņemošie, būs spiests izpirkt zemi piespiedu kārtā. Un otrādi – ja vairākums būs pateicis "nē", to būs spiesti respektēt visi tie, kuri likuma dotās iespējas labprāt izmantotu. Cilvēku kopums, ko skar šis jautājums, nav mazs – tiek lēsts, ka aptuveni simttūkstoš dzīvokļu īpašnieku spiesti maksāt zemes nomas maksu par citām personām piederošu zemi zem daudzdzīvokļu mājas.

Risinājums? Ja jau tagad likums paredz, ka katrs dzīvokļa īpašnieks maksā izpirkuma cenas daļu atbilstoši viņa dzīvokļa īpašuma sastāvā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram, tad kāpēc gan arī lēmumu pieņemšana nevarētu būt individuāla? Proti, katra dzīvokļa īpašniekam var ar likumu tikt dotas tiesības izpirkt piesaistāmās zemes domājamās daļas. Tad likums dotu iespēju visiem, bet tiem, kuri šo iespēju neizmantotu, saglabātos zemes noma. Taisnīgi.

Top komentāri

Nata
N
Viņi sen jau ir izpirkuši šo zemi zem sava dzīvokļa ar nenormāli augsto nomas maksu! Beidziet dzīt cilvēkus izmisumā!!
Par cita īpašuma lietošanu jāmaksā
P
Tāpat, kā tūkstošiem cilvēku maksā īres maksu par citiem piederošu dzīvokļu lietošanu. Turklāt, maksā daudzkārt vairāk, nekā piespiedu nomnieki.
:)
:
Nebūs taisnīgi- tad tie nabadzīgie, soc pabalstus saņemošie visu savu dzīvi vergos zemes īpašniekam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē