Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Izvēle starp vienu vainīgo vai nevienu?

Parlamentāro izmeklēšanas komisiju darba rezultāts dažādos Saeimas sasaukumos allaž ir bijis vairāk mērķēts uz kāda skandāla notušēšanu, ne vainīgo personu un problēmu izgaismošanu, un, spriežot pēc Dienas rīcībā nonākušā galaziņojuma projekta, tāds ticis iecerēts arī gadījumā ar parlamentāro izmeklēšanas komisiju, kurai kopš aprīļa bija jāizmeklē valdības kļūdainā rīcība Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā.

Vienīgā politiskā intriga – premjera partijas biedrs un komisijas vadītājs Rihards Kozlovskis (JV) principā kā vienīgos, kuri pieļāvuši kādas kļūdas, plānojis izstumt sabiedrības priekšā abus veselības ministrus: demisionējušo Ilzi Viņķeli un esošo – Danielu Pavļutu (A/P). 

Covid izmeklēšanas komisijas pilnvaras beidzas jau piektdien, bet vēl ir iespēja, ka galaziņojuma variantam, kuru septiņiem kolēģiem no četrām valdības koalīcijas un trīs opozīcijas frakcijām pagājušajā nedēļā ir licis priekšā Kozlovskis, tiks piešķirts kāds svars. Ir skaidrs, ka četriem koalīcijas deputātiem varētu atšķirties viedoklis gan no opozīcijas kolēģiem, gan no komisijas nosaukumā dotajā uzdevumā ieprogrammētā valdībai negatīvā vēstījuma, proti, "izmeklēt valdības kļūdaino rīcību" un "nosaukt politisko amatpersonu vārdus, kuras izraisījušas neatgriezeniskas sekas Latvijai". 

Opozīcija no šādas izmeklēšanas, protams, gūtu politiskas dividendes, kas pirmsšķietami nav nevienas izmeklēšanas komisijā pārstāvētās koalīcijas partijas interesēs. No šāda skatpunkta opozīcijai der arī tik bezzobains galaziņojums, kādu premjera partijas biedrs Kozlovskis to ir sākotnēji piedāvājis. Opozīcija vienmēr var nākt klajā ar saviem atšķirīgajiem viedokļiem, un koalīcijas pārstāvju panāktie izmeklēšanas komisijas secinājumi, ka valdība varonīgi cīnījusies apgrūtinātos apstākļos, bet visumā neviens ne pie kā nav vainīgs, patiesībā nospēlētu kā spēcīgs valdības kritikas mobilizētājs brīdī, kad nenāktu par ļaunu zibens novedējs.

Bet viss nav tik vienkārši, jo arī valdības partijas no Covid-19 krīzes nebūt neplāno iziet roku rokā un vienlīdz "vainīgas", īpaši brīdī, kad tuneļa galā jau parādījusies gaisma, bet tālumā – vēlēšanas. To var nolasīt arī no Jaunās Vienotības (JV) pārstāvja piedāvātā galaziņojuma sākotnējā varianta, lai cik nevarīgs tas nebūtu, teksts pārsvarā sastāv no izmeklēšanas komisijā iztaujāto amatpersonu un ekspertu citātiem, kas seko cits citam. Augstākais, ko atļāvies Kozlovskis, – šur tur vārgi piebilst, ka komisija piekrīt vai pievienojas kādam vārgam un valdībai principā nekaitīgam eksperta viedoklim.

Tādēļ vienīgā intriga, vai koalīcijas partneri no Nacionālās apvienības un Jaunās konservatīvās partijas piekritīs, ka vienīgie daudzmaz skaidri iezīmētie, kas pieļāvuši kaut jel kādas kļūdas, ir ceturtā koalīcijas partnera Attīstībai/Par! veselības ministri Viņķele un Pavļuts. Tieši šāds kompromisa piedāvājums netieši nolasāms no Kozlovska piedāvātā galaziņojuma, kurā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) un pārējo ministru iespējamās kļūdas un atbildība faktiski nav vērtētas vispār.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē