Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Jaunajā gadā domāsim reāli

Raugoties uz 2018. gadu, tajā kā būtisks notikums vīd 6. oktobrī plānotās 13. Saeimas vēlēšanas, un gaidāms, ka politiķu priekšvēlēšanu solījumu intensīvie viļņi pār sabiedrību sāks velties jau krietni agrāk. Visticamāk, arī šoreiz, tāpat kā tas bijis iepriekš, priekšvēlēšanu solījumos neiztiks bez ekonomikas tēmām.

Jāteic, ekonomiskā situācija patlaban ir optimismu raisoša. Dienā jau daudzkārt vēstīts, ka statistikas dati rāda iekšzemes kopprodukta kāpumu, algu pieaugumu, kā arī tādu bezdarba līmeni, kas vidēji Latvijā (izņemot dažas problemātiskās pašvaldības), salīdzinot ar vispārējo Eiropas Savienības (ES) līmeni, nav dramatiski augsts. Ekonomikas analītiķi savukārt akcentē – pašlaik notiek intensīva ES naudas apguve, vietējā Latvijas tirgū līdz ar iedzīvotāju labklājības pieaugumu vērojams stabils patēriņš un arī daudzos eksporta tirgos apstākļi ir mūsu uzņēmumiem visai labvēlīgi.

Gaidāms, ka tautsaimniecībā valdošās gaišās noskaņas politiskie spēki savā retorikā izmantos, lai pasludinātu par saviem individuālajiem nopelniem. Te gan iedzīvotājiem, t. i., vēlētājiem, vērts atcerēties, ka daudzi ekonomiskie procesi nav tieši saistīti ar valsts iekšienē pieņemtajiem politiķu lēmumiem, bet gan ar globāliem, starpvalstu un pat starpkontinentāliem procesiem, kurus veido daudzi ļoti dažādi apstākļi.

Jāņem arī vērā, ka, neraugoties uz iepriecinošo atmosfēru ekonomikā, mūsu valstī būtiska problēma joprojām ir lielas sabiedrības daļas nabadzība un vājā sociālā aizsardzība. Nav noslēpums, ka algu līmenis Latvijā atpaliek no algu līmeņa daudzās Eiropas valstīs, un līdz ar to liela mūsu valsts sabiedrības daļa dzīvo, kā mēdz teikt, no rokas mutē, nevarot atlicināt naudu uzkrājumiem un tādiem tēriņiem, kas nav ikdienas izdevumi. Tāpat arī nav noslēpums, ka sociālās aizsardzības joma Latvijā ir diezgan vāja. Un nav arī noslēpums, ka veselības aprūpes sistēma jau gadiem funkcionē tik haotiski un samocīti, ka nerada iespaidu – tā ir veidota, domājot par iedzīvotāju interesēm un veselību.

Te arī iespējami riski, ka būs politiskie spēki, kuri skaļām, bet tukšām frāzēm solīs novērst nabadzību, īsā laikā stiprināt sociālo aizsardzību un vēl īsākā laikā radīt ideālu veselības aprūpes modeli. Tāpēc Latvijas nācijai Jaunajā gadā jānovēl reālistiska domāšana. Ja kāds politiskais spēks sola vienlaikus radikāli samazināt visus nodokļus un palielināt visus tēriņus no valsts budžeta, vērts apsvērt, vai šāda solījuma izpilde vispār ir iespējama – ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Top komentāri

reptilis
r
TVnetā Rimševiča intervija....iekopēju-Komentējot vairākus gadus ilgušo naudas drukāšanu eiro zonā, kas, lai arī kāpinājusi reģiona ekonomisko izaugsmi....,jā,Latvija neatļāvās biedra Rimševiča un Repšes laikā kāpināt Latvijas ekonomisko izaugsmi drukājot naudu,lai cik tā būtu vajadzīga tautsaimniecības izaugsmei:)))...kas mainījies?..,kurš tā mainījis biedra Rimševiča pārliecību? ...viņš taču ""sēžot pie galda""nevis zem,kā biedrs Voss ,,,varēja pateikt saviem biedriem banķieriem - tā nedrīkst!...vai nu jāatzīst ,ka iepriekšējā Latvijas naudas politika bija nepareiza.
Trollis JT
T
Iztiksim, iztiksim, bez ekonomiskām tēmām... visa tautas uzmanība taps pievērsta čekas maisiem, Putinam un Trampam. Par ekonomiku domāt neatliks laika
nekauņa
n
tāpat fiasko ir cietis Kučinskis ar savu milzīgo lielību > Latvijā ekonomika plaukst un zeļ ! Biju Liepājā iegājis tā saucamajā pensiju pilī... gribēju paskatīties uz to izbazūnēto pielikumu pensijām par darba stāžu...... uz mani paskatījās kā uz slimu...Latvijā ar to ekonmiku vēl taču esot ļoti bēdīgi... pagaidām varot to piemaksu par stāžu dot tikai tiem kuri aizgājuši pensijā līdz 1995.gadam ...! Jāpagaida tak lai kāda čupiņa apmirst... tāpat jau gaida uz tiem vecajiem barikāžu vīriem ...varbūt nosprāgs !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē