Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Kareivīgas retorikas, protams, netrūks, it īpaši sociāldemokrātu izpildījumā

Jauns laikmets Vācijai?

Pēc Vācijas Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) kārtējās neveiksmes vēlēšanās, šoreiz Hesenes federālajā zemē, valsts kanclere Angela Merkele paziņoja, ka nevirzīs savu kandidatūru uz CDU vadītāja amatu šā gada decembrī gaidāmajās vēlēšanās, kā arī to, ka 2021. gadā, kad gaidāmas nākamās Bundestāga vēlēšanas, vairs nekandidēs ne tikai uz kancleres posteni, bet arī uz jebkādiem citiem politiskiem amatiem.

Līdz nākamajām vēlēšanām aiziet no Vācijas kancleres posteņa, kuru viņa ieņem kopš 2005. gada, Merkele neplāno, un nekas arī neliecina, ka viņai varētu nākties to darīt ne pēc savas gribas. Gan kristīgie demokrāti, gan viņu koalīcijas partneri federālajā valdībā sociāldemokrāti (SPD) labi saprot, ka ārkārtas parlamenta vēlēšanu gadījumā tieši abas šīs partijas būs lielākās zaudētājas, un diezin vai spers radikālus soļus, lai gan kareivīgas retorikas, protams, netrūks, it īpaši sociāldemokrātu izpildījumā.

Pēdējiem satraukties tikmēr nākas pat vairāk nekā kristīgajiem demokrātiem, jo SPD zaudē atbalstītājus vēl straujāk nekā CDU un šobrīd jau ir zaudējusi Vācijas otrās populārākās partijas statusu, un tieši tāpat kā CDU lielā mērā imigrantu jautājuma dēļ. Vienīgi, ja daļa kristīgo demokrātu vēlētāju, uzskatot Merkeles politiku par pārāk draudzīgu imigrantiem, pāriet galvenokārt daudz labējākās Alternatīvas Vācijai nometnē, tad bijušie sociāldemokrātu atbalstītāji pamatā pieslienas zaļajiem, kuru jājamzirdziņš šobrīd ir tradicionālo partiju kritizēšana, tajā skaitā par nepietiekamu atbalstu imigrantiem.

Rezultāts ir vētraini un emocionāli uzbrukumi kanclerei un abām tradicionālajām lielajām partijām uzreiz no divām pusēm. Piemēram, Merkeles dalība sarunās par Sīrijas nākotni izpelnījās asu kritiku kā no labējiem – par nepietiekamiem centieniem panākt bēgļu atgriešanos mājās, tā no kreisajiem – par sarunām ar Krievijas un Turcijas prezidentiem, ar kuriem, kā uzskata kreisie liberāļi, demokrātiskas valsts līdere nedrīkst runāt draudzīgi, pat ja sarunu neveiksmīgs iznākums var novest pie jaunām bēgļu straumēm uz Eiropu.

Ir arī virkne citu faktoru, kas liecina par aizvien pieaugošu daļas Vācijas sabiedrības radikalizēšanos un iekšpolitiskām pretrunām, liekot domāt, ka visi mēģinājumi kaut daļēji sasmelt izlieto ūdeni un atjaunot vēlētāju uzticību tradicionālajām politiskajām partijām ir labākajā gadījumā novēloti, bet sliktākajā – bezcerīgi. Neko nemainīs arī Merkeles pakāpeniska aiziešana no politikas, vienīgi viņa paspēs aiziet ar cieņu un pati, ar savu aiziešanu ievadot jaunu, pagaidām neskaidru laikmetu Vācijas politikā.

Top komentāri

Slima suņa murgi.
S
Arī Hitlera nākšana pie varas masām bija JAUNA ĒRA. Diemžēl, turpat - VECAJĀ ellē tā beidzās. Nav taču virs zemes nekā jauna un Radīšanas akts ir NOSLĒGTS process, kur nekam JAUNAM nav vietas. Elementāri, un skaidri saprotami!
TrollisJT >k.g. grāmatvedis
T
Vācijai "caurejas" var gan sagādāt daži globāli spēlētāji, kuri labi atceras Vācijas vēsturi un ne par ko negrib tās atkārtošanos. Nu jau izskatās, ka viņi savu ir panākuši... .
zvirbulēns
z
Jā, tā viņi nāk un aiziet, veļikij Pūķin ar jau pošas uz aiziešanu...kas darās pasaulē, tādi cilvēki ņem un aiziet. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē