Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kārtējais neobligātais ierobežojums

Latvija ir izlaidusi gaisu Baltijas burbulim, nepievienojoties Lietuvai un Igaunijai un nepalielinot ar Covid-19 inficēto slieksni, no kura stājas spēkā ierobežojumi iebraucējiem. Epidemiologu un veselības ministres argumenti vēl aizvien valstī ņem virsroku pār uzņēmēju un ekonomikas ministra argumentiem. Varbūt tā ir pareizi un Latvija, ejot pa otru ceļu, tik un tā riskētu nonākt pie ekonomiskās krīzes, tomēr ierobežojumu īstenošana dzīvē atkal un atkal tos liek uztvert kā dekoratīvus, līdz ar to riskējot, ka daudzi tos neuztvers kā sev saistošus.

Šonedēļ pašizolācijas prasības 10 dienas būs jāievēro ne tikai no Igaunijas, bet arī Lietuvas iebraukušajiem. Latvija nepievienojās kaimiņvalstīm un nepalielināja līdz 25 tā dēvēto kumulatīvo saslimstības rādītāju. Tas, kas varētu raisīt neizpratni pat vispaklausīgākajam pilsonim, kurš, neskatoties uz privāto attieksmi pret Veselības ministrijas politisko vadību un varbūt neatbildētajiem jautājumiem par Covid-19 savādo raksturu, tomēr ir tendēts ievērot visus ierobežojumus, ir fakts, ka šie ierobežojumi nekādi netiek kontrolēti. Valsts policija jau atzinusi, ka tai nemaz nav tiesiska rāmja, kura ietvaros tā varētu kontrolēt no Lietuvas un Igaunijas privātajos transportlīdzekļos iebraukušos. Kāpēc ievērot to, ko ar lielu varbūtību neievēros vairums citu robežas šķērsotāju?

Protams, no paša Covid krīzes pirmsākuma viens no skepsi visvairāk izraisošajiem ierobežojumu aspektiem ir tas, ka pašizolācija attiecībā uz iebraukušajiem tiek piemērota tikai no konkrēta brīža. Nu, piemēram, sākot no 12. septembra pusnakts visi no Igaunijas iebraukušie pēkšņi kļuva Covid bīstami, bet vēl 11. septembrī tādi nebija. Redzot Igaunijas straujo tuvošanos sarkanajai atzīmei, iespēju paceļot vismaz pa šo kaimiņvalsti augusta beigās un septembra sākumā izmantoja tik daudz latviešu, ka vienbrīd puse Igaunijas, šķiet, runāja latviski.

Nav runa par to, ka būtu iespējams piemērot citu ierobežojumu metodi, protams, ka tie stājas spēkā ar konkrētu datumu.

Runa ir par to, ka nav jābrīnās par cilvēku skepsi un pat nihilistisko attieksmi pret ierobežojumiem, ja tajos ir skaidri saskatāmi neloģismi un trūkumi.

Šķiet, visizteiksmīgāko robu gatavībā ar pilnu nopietnību simtprocentīgi ievērot visas piesardzības rekomendācijas attiecībā uz Igaunijas apmeklējumiem atstāj fakts, ka tie neattiecas uz robežpilsētu Valkas un Valgas iedzīvotājiem. Lai netraucētu Valkas un Valgas iedzīvotāju dzīvei, saņemot ikdienas pakalpojumus, un neierobežotu uzņēmējdarbību abās robežpilsētās, valdība lēma, ka Valkā un Valgā deklarētie iedzīvotāji, ikdienā šķērsojot robežu, var neievērot pašizolāciju. 

Un atkal jau netiek apšaubīts, ka šāds izņēmums ir pamatots un lietderīgs, bet šādos apstākļos atbildīgajām institūcijām nevajag brīnīties, ka zināmai sabiedrības daļai šāds neloģisks robs piesardzības pasākumos izraisa skepsi pret visu ierobežojumu kopumu. Tā teikt, ja mans veselais saprāts un loģika man saka priekšā, ka Covid-19 uzliesmojumu var izraisīt gan valcēniešu un pēdējā brīža ceļotāju kustība, kuri no Igaunijas atgriezušies pirms 12. septembra pusnakts, tad es jau brīvāk un kritiskāk sākšu interpretēt un savai situācijai pielāgot arī citus ierobežojumus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē