Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kārtējais signāls Rietumiem

Nedaudz vairāk nekā pirms nedēļas Nigērija ārlietu ministra Jusufa Tugara personā paziņoja, ka ir pieņemts lēmums pēc nepieciešamo priekšdarbu veikšanas iesniegt lūgumu par valsts pievienošanos BRICS.

(Tieši BRICS, jo globālo dienvidu jeb nerietumu valstu vadošā apvienība pēc gada sākumā piedzīvotās paplašināšanās beidzot ir tikusi skaidrībā ar nosaukumiem. Apvienība, neraugoties uz dalībnieču skaita palielināšanos, arī turpmāk tiks dēvēta par BRICS, attiecībā uz pievienoties tīkotājām un draudzīgajām valstīm tiks izmantots apzīmējums BRICS+, tāpat apritē ir parādījies termins BRICS Outreach, par kuru gan nav īpaši skaidrs, ar ko tas atšķiras no BRICS+.)

Nigērija, jāatgādina, ir iedzīvotāju ziņā daudzskaitlīgākā valsts Āfrikā ar vairāk nekā 200 miljoniem iedzīvotāju, kas gandrīz divas reizes pārsniedz jebkuras citas Āfrikas valsts iedzīvotāju skaitu. Tā ir arī valsts, kura sacenšas ar Dienvidāfriku par kontinenta lielākās ekonomikas statusu (turklāt abas puses šīs sacensības ietvaros ik pa brīdim pielabo savu statistiku, un vienmēr sev labvēlīgā virzienā), kā arī naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalsts. Tiesa, arī viena no daudzajām Āfrikas valstīm, kurās netrūkst asu iekšējo konfliktu – ar radikālajiem islāmistiem un dažādiem separātistiem, no kuriem zināmākie ir cīnītāji par Biafras neatkarību.

Fakts, ka vēl kāda no Āfrikas valstīm vēlas pievienoties BRICS, nav pārsteidzošs. Trīs no kontinenta valstīm (Dienvidāfrika, Ēģipte un Etiopija) jau ir pievienojušās šai joprojām neskaidrā statusā esošajai aliansei, vēl viena ir soļa attālumā no dalības, bet citu dažādas pakāpes interesentu skaits Āfrikā pārsniedz divus desmitus. Tomēr Nigērija vienmēr ir tikusi uzskatīta par vienu no pašām prorietumnieciskākajām kontinenta valstīm, bet Lagosas interese par dalību BRICS līdz šim ir bijusi būtībā formāla.

Protams, Lagosas paziņojums var izrādīties tikai manevrs, lai iegūtu kādas ekonomiskās, politiskās vai drošības garantijas, dividendes u. c. Tāpat nekādu garantiju uzņemšanai BRICS nav, jo īpaši tāpēc, ka apvienībai nav skaidru jaunu dalībnieču pievienošanās kritēriju. Visbeidzot – Argentīnas piemērs liecina, ka pārdomāt iespējams arī pašā pēdējā brīdī. Attiecīgi jautājums ne tuvu nav izlemts, un ir daudz par agru celt paniku vai gavilēt. Tomēr Nigērijas paziņojums pats par sevi ir vairāk nekā nopietns (un arī kārtējais) signāls Rietumiem. Mazākais – par noskaņojumiem un tendencēm nerietumu pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē