Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kazāks sargās Rimšēviča paražas

Ilmāra Rimšēviča un viņa drošības naudas iemaksātāja Andra Kreislera copes partnera Mārtiņa Kazāka virzīšana Latvijas Bankas prezidenta amatam parāda, ka skaļā Rimšēviča kukuļņemšanas lieta nav izbiedējusi ne viņa lokam pietuvinātos, ne tā saukto politisko eliti, kura, tiesībsargājošo iestāžu klusējot pieskatīta, šonedēļ grasās nobalsot par Rimšēviča laiku un ieražu turpināšanos valsts centrālajā bankā.

Kā aprakstīts Dienas šoruden izdotajā grāmatā Brālība² jeb Brālība kvadrātā, koalīcijas partiju vienprātīgi izvirzītais Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks nav nekas vairāk kā Rimšēviča copes partneris, kuru izredzēto makšķernieku kompānijai savulaik aicinājis pievienoties neviens cits kā uzņēmējs Andris Kreislers – Rimšēviča uzticamais draugs, kurš par viņu pērnajā februārī iemaksāja drošības naudu. Pēdējo faktu intervijā grāmatai negribot atzīst pats Kazāks.

Tam, ka kopīgā makšķerēšana notikusi pirms vairākiem gadiem, nav nekādas nozīmes. Arī Rimšēviča no Trasta komercbankas kukulī saņemtais makšķerēšanas brauciens uz Kamčatku, par ko Latvijas Bankas prezidentu tagad tiesā, noticis pirms daudziem gadiem. Vienādas ir paražas un veids, kādā tiek iemantota savstarpējā lojalitāte, kārtotas lietas, – caur pietuvinātu uzņēmēju uzaicinājumu, prom no acīm, copmaņu kompānijā. Rimšēviča Kamčatkas stāstam un Taureņu pirts sarunām vajadzēja uz visiem laikiem izskaust pieņēmumu, ka šādām kopīgām medībām, makšķerēšanai vai pirtī iešanai ir kaut kāda šauri privāta, nekaitīga nozīme. Nē, tā ir izskaužama postpadomju korumpētajai sistēmai raksturīga maniere šaubīgu attiecību un lietu kārtošanā.

Valdošā koalīcija, jāatzīst gan, pēc ilgas savstarpējas tirgošanās, izvirzot Latvijas Bankas prezidenta amatam Rimšēviča un Kreislera copes partneri Kazāku, mums vienā balsī paziņo, ka šāda prakse nav ne nosodāma, ne izskaužama. 

Kazāks jau pēdējos mēnešus sāka piekoriģēt publisko attieksmi Rimšēviča sakarā. Vēl 23. septembrī, kad Diena veltīja kritisku komentāru par Latvijas Bankas padomes inertumu, pieļaujot, ka ar ziņojumu par makroekonomikas rādītājiem bankas vārdā uzstājas korupcijā apsūdzētais Rimšēvičs, Kazāks sociālajā vietnē Twitter reaģēja, maigi izsakoties, emocionāli, norādot, ka "padome ir koleģiāla institūcija un neviena pavadā neiet – ir gan diskusijas, gan pretēji viedokļi. To publiski neapspriežam, ar to tiekam galā iekšēji. Jo īpaši Moneyval izvērtējuma un finanšu nozares remonta laikā". Bet jau oktobra vidū atklājās, ka publiskā kritika ir likusi Latvijas Bankas padomei pierauties bažās par pašu nākotni. Atklājās, ka bažās par iespējamu kaitējumu Latvijas finanšu sektora reputācijai kukuļņemšanā un naudas atmazgāšanā apsūdzētais Rimšēvičs bijis spiests atcelt savu komandējumu uz Vašingtonu, kas bija plānots vienā laikā ar tur notiekošo Pasaules Bankas grupas un Starptautiskā Valūtas fonda pilnvarnieku gada sanāksmi. Raidījums Nekā personīga apgalvoja, ka Rimšēvičs komandējumā nolēmis nedoties pēc tam, kad uzzinājis, ka Latvijas Bankas padome ir norūpējusies, kādu ietekmi uz valsts finanšu sektora tēlu atstās par kukuļņemšanu un naudas atmazgāšanu apsūdzētas personas ierašanās. Galvenais, lai izskatās labi. 

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Makšķerējiet vienatnē...tā ir drošāk!
Hmm..
H
nez kā pati Margēvičas kundze rīkotos, ja viņu uzaicinātu patusēt ar kādu augstāk stāvošu personu, piemēram, Dienas īpašnieku (iem), pirms to sāk pārbaudīt, kontrolēt un pamatoti vainot pārkāpumos, bet tikai pēc pāris gadiem.... nez kā pateiktu, es, ziniet neiešu tusēt, jo Dienas iegūšana jūsu īpašumā ir miglā tīta un noteikti pēc dažiem gadiem jūs izsauks uz knābi, es baidos par savu reputāciju ...
Istoričeskijs
I
Latvijas Bankai pārmetumi līdzšinējā darbībā - grūti atrodami vai izdomājumi. Precīzi sanumurētas un Simpātiskas banknotes, kārtīgi noformētas un iesaiņotas naudas čupiņas, skanīgas monētas un tā tālāk un tā joprojām. Nav pamata raudzīties un grābstīties apkārt pēc darbiniekiem - jāvirza savējie ,no bankas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē