Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Populisms pieņemas spēkā daudzviet Eiropā

Klāt nākamo vēlēšanu gads

Politiskās kaislības, kas virmoja pagājušajā gadā, būs jūtamas arī šogad, jo, pat ja nenotiks Saeimas vai kādas pašvaldības ārkārtas vēlēšanas, mēs 25. maijā dosimies uz vēlēšanu iecirkņiem, lai balsotu par Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem. Latvijai EP ir astoņas deputātu vietas, un Centrālā vēlēšanu komisija jau paziņojusi, ka politiskajiem spēkiem kandidātu saraksti jāiesniedz no 6. līdz 21. martam.

Spilgts piemērs tam, ka Eiropas Savienības (ES) līmenī pieņemtie lēmumi ietekmē dzīvi visiem Latvijas iedzīvotājiem, ir Vispārīgā datu aizsardzības regula, kas stājās spēkā pērn maijā. Šī regula daudzos uzņēmumos un valsts iestādēs izraisīja īstu vētru, un tās ieviešana nedēļām ilgi bija centrālais temats medijos. Turklāt ir vēl virkne citu ES mērogā ieviestu jaunumu, kas ietekmē un turpmāk ietekmēs mūsu ikdienu, un vairāki būtiski jaunumi ir saistīti ar ES dalībvalstu iedzīvotāju drošību šī jēdziena plašākajā nozīmē – sākot no vides aizsardzības līdz terorisma draudu mazināšanai.

Ņemot vērā daudzveidīgo politisko piedāvājumu, kāds Latvijā bija pērn pirms 13. Saeimas vēlēšanām, gaidāms, ka arī EP vēlēšanās startēs raiba politisko spēku plejāde.

Sadrumstalotais pašreizējās Saeimas sastāvs arī nepārprotami apliecina, ka vēlētāju politiskās simpātijas ir visai atšķirīgas un izvēles kritēriji balsojot – pat diametrāli pretēji. Tā, protams, ir demokrātiskai valstij pilnīgi normāla situācija, taču nevar ignorēt arī vairāku ekspertu teikto, ka 13. Saeimas sastāvs nav tas spožākais politiskās kultūras paraugs, turklāt jau nodemonstrējis, ka mētāties ar savstarpējiem apvainojumiem prot labāk nekā sadarboties.

Tiek uzskatīts, ka līdzīgs risks – ievēlēt cilvēkus ar ne īpaši augstu politiskās kultūras līmeni – pastāv arī EP vēlēšanās, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī citās ES dalībvalstīs, jo populisms pieņemas spēkā daudzviet Eiropā. Taču arī EP deputātiem prasme sadarboties ir ārkārtīgi būtiska. Tāpēc tad, kad pienāks EP vēlēšanu brīdis, vērts atcerēties politologa Ivara Ījaba intervijā SestDienai teikto: "Agresīvai braukšanai ar muti ir sava cena. Tu nevari visus lamāt un pēc tam teikt – strādājam kopā." Turklāt ir vērts atcerēties arī pašreizējās EP deputātes Ineses Vaideres sacīto intervijā Dienai: "EP tiek novērtēta politiķu autoritāte un padarītie darbi, nevis skaļa bļaušana, ka viss ir slikti. Tādus bļāvējus vispār ignorē."

Sākot Jauno gadu, novēlēsim cits citam, lai mēs šogad gan politikā, gan citās dzīves jomās ignorētu visus tos cilvēkus, kuri "agresīvi brauc ar muti" un "skaļi bļauj, ka viss ir slikti"!

Top komentāri

Jansons
J
Vērtējot iepriekšējo pieredzi un tendences uz vēlēšanu iecirkņiem dosies daži.
skats no malas
s
"jo populisms pieņemas spēkā daudzviet Eiropā". Daži Trampu sauc par populistu. Viņš pie varas jau ir divus gadus un viņa atbalstītāju skaits ir lielāks nekā vēlēšanu dienā (salīdzinājumam: nepopulistam Makronam vēlēšanās bija 66%, bet tagad tikai 19%). Daži par populistu sauc Salvīni. Viņš pie varas ir mazliet vairāk par pusgadu, viņa partijas reitings ir pieaudzis no 17% vēlēšanu dienā līdz 36% tagad, bet pats Salvīni ir vispopulārākais politiķis Itālijā. Ungāri ir ievēlējuši Orbānu jau trešo reizi pēc kārtas, laikam jau patīk, turklāt devuši viņam konstitucionālo vairākumu.
Gerda
G
Lai nu kurs, bet veca ciba, politiska prostituta, varaskara idiotene un tuksa vanckare Vaidere vareja pakluset.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē