Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kopīgā lieta

Protams, ļoti nepatīk, ka nu publiskās vietās jāstaigā sejas maskā. Nav grūti to lietot, neesmu starp tiem, kas saka, ka nevarot paelpot cauri auduma aizsegam, bet tomēr kaut kā emocionāli nespēju pieņemt sejas aizklāšanu kā tādu. Jo vairāk, ja nav arī īsti ticības, ka tas tiešām pasargās no Covid-19, – galu galā speciālisti ir teikuši, ka sejas aizklāšana ar vairākreiz lietojamu aizsegu no inficēšanās nepasargā, turklāt arī statistika rāda, ka ne jau tirdzniecības vietās vai transportā cilvēki tiek pie saslimšanai pietiekamās vīrusu devas.

Un tomēr tajās retajās reizēs, kad braucu sabiedriskajā transportā vai eju veikalā, es ļoti apzinīgi lietoju sejas aizsegu. Jā, un dusmojos uz tiem, kas tā nedara. Jo maskas lietošanu uztveru kā simbolisku apliecinājumu, ka mēs kā kulturāla sabiedrība saprotam – izglābšanās no Covid-19 ir visu kopīgā lieta, ne tikai dakteru vai vakcīnu izgudrotāju atbildība. Tikai katrs sevi ierobežojot, distancējot no citiem, mēs varam neļaut tālāk izplatīties šai sērgai un līdz ar to gan pasargāt savu un savu tuvinieku dzīvību, gan arī ātrāk atgriezties normālā dzīves ritmā.

Maskas lietošana ir atbildīgas attieksmes pret pārējo sabiedrību demonstrējums – es nezinu, vai esmu inficēts, jo slimība var noritēt arī bez simptomiem, taču lietoju sejas aizsegu, lai citi zinātu, ka vajag no manis distancēties, un arī no pārējiem līdzīgi sagaidu tādu pašu attieksmi pret sevi. Lietoju masku, tātad aizdomājos par to, ka jāpiesargājas pašam un jāsarga citi, līdz ar to neesmu vis gluži bezrūpīgs šajā ziņā arī citās situācijās – pēc iespējas strādāju attālināti, pagaidām netiekos ar draugiem, paziņām, ieturu distanci no citiem ārpus ''sava burbuļa'' esošiem cilvēkiem, kad neizbēgami nākas ar tiem būt vienā telpā. 

Un, starp citu, esmu ievērojis, ka vismaz veikalos pret maskās esošiem cilvēkiem gluži automātiski tiek ieturēta lielāka distance, nekā tas bija vēl pirms nedēļas, kad sejas aizklāšana nebija obligāta.

Protams, pieļauju, ka ne jau visi velk maskas šādu domu vadīti – noteikti daudzi ir vienkārši likumpaklausīgi vai baidās soda, bet ceru, ka arī viņi kļuvuši uzmanīgāki, atbildīgāki, piesardzīgāki arī citās savās gaitās. Daudz, daudz bēdīgāk ir ar tiem, kuri vispār ignorē prasību par šo, es teiktu, simbolisko žestu, kas ir sejas aizklāšana. Manā uztverē tas ir klajš necieņas apliecinājums pārējai sabiedrībai, pat tāds kā ļauna vēlējums – ''ignorēju jebkādu piesardzību, nebaidos saslimt, bet, ja saslimšu, lai arī jums tiek!''. Kā ar tādiem cīnīties? Par kulturāliem, sociāli atbildīgiem laikam jau īsā laikā nepārtaps. Cerēt uz dabisko atlasi – ka pirmie saslims un izmirs – būtu ciniski. Laikam tad nav cita varianta kā vien stingri sodīt tādus par normatīvo aktu neievērošanu. Ja nedomā par veselību, varbūt padomās par maciņu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē