Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Būtu jādzird nevis tā naida pilnā retorika, bet gan konkrēti argumenti

Kopīgs mērķis? Nē. Tikai partiju intereses

Zināt, kas tracina politikā? Brīži, kad pārlieku kļūst acīmredzams, ka politiķi par savas darbības virsmērķi izvirzījuši cīņu par savu vai sava grupējuma ietekmi un tam atbilstīgi rīkojas, gandrīz nemaz nedomājot, kādu iespaidu tas atstāj uz vēlētājiem un kas sabiedrībai attiecīgajā brīdī būtu svarīgāk. Jā, protams, naivi cerēt, ka politika būtu kādreiz iespējama brīva no personiskajām interesēm (ja ne kādu materiālu labumu gūšanas, tad vismaz godkāres apmierināšanas, ambīciju piepildīšanas), taču šajā gadījumā runa ir par proporcijām, par to, kāds motīvs darbībai politikā izvirzās priekšplānā.

Ko mēs vērojam pie mums šobrīd?

Redzama Jaunās Vienotības politiķa Reira vadītā Finanšu ministrija atklāti šantažē, pat ņirgājas par pirms dažiem mēnešiem citas partijas pārziņā nonākušo Izglītības un zinātnes ministriju, algu pielikuma skolotājiem atteikumu pamatojot ar nepabeigtajām reformām (lai gan par to liela daļa atbildības tomēr būtu jāuzņemas iepriekšējam ministram – Reira partijas biedram Šadurskim).

Jaunie konservatīvie uzsākuši karu pret ģenerālprokuroru. Skaidrs, atsevišķiem cilvēkiem pret kādu var būt personiska nepatika, bet tā lai ir viņu problēma.

Mums, sabiedrībai, lai saprastu, ka konkrētā amatpersona tiešām pelnījusi nomaiņu, būtu jādzird nevis tā naida pilnā retorika, bet gan konkrēti argumenti, kāpēc šis viens ir slikts un kādam jābūt tam, kuru atzīs par labu.

Tas, ka šis ģenerālprokurors nav draudzīgs kādai partijai un kāds deputāts vai ministrs grib panākt, ka šajā amatā tiek tāds, kas būs attiecīgajiem politiķiem draudzīgs, galīgi nav arguments, ko piedāvāt plašākai sabiedrībai. Jo "patīk" vai "nepatīk" vispār šeit nebūtu jāspēlē nekāda loma – tikai kritērijiem par kompetenci un godīgumu. Bieži piesauc arī reputāciju? Jā, bet tad nāk prātā anekdote par dzērāju, kurš novemj līdzbraucēju transportā un uz teikto, ka uzvedas kā cūka, atbild: bet paskaties uz sevi, pēc kā tagad izskaties. Proti, reputācija jāvērtē īpaši rūpīgi, jo to var arī ļaunprātīgi sabojāt.

Nākamais piemērs. Gan Rīgā pie varas esošās, gan opozīcijas partijas runā par ārkārtas vēlēšanām kā risinājumu. Kam? Iespējai pašiem tikt pie varas. Vai kāds runā par to, kas un kā labāk jādara? Un par kādiem līdzekļiem? Proti, vai kādam ir labākas rīcības, saimniekošanas plāns? Nē. Vienīgi dzirdam, ka slikti ir tā, kā tagad, tāpēc tās "kārtis ir jāpārmaisa un jāpārdala no jauna". Vai ir garantija, ka "iedalīsies" labākas? Nē, protams. Bet politiķiem (turklāt gan varas, gan opozīcijas), redz, šķiet, ka tā spēle ir tā vērta. Jo atkal – priekšplānā ir pašu intereses, par citu neko nedomā. Jā, ir milzum daudz problēmu atklājies pašvaldības saimniecībā, ir acīmredzams, ka jaunievēlētais Rīgas mērs situāciju nepārvalda un arī pilnībā nepārzina. Bet kā varam zināt, ka pēc vēlēšanām būs labāk, ja visas diskusijas ir nevis par to, kā darīt labāk, bet gan par personālijām, kas ir vai nav pie teikšanas?

Protams, ar šo negribu teikt, ka viss ir slikti. Drīzāk – šie un vēl vairāki nepieminēti piemēri ir kā tās darvas karotes, kas bojā medus mucu. Norises, kas "lec acīs", uzvedība, kas būtu jāmaina. Un vispirms jau politiķu fokusējums – no savām uz reālām sabiedrības vajadzībām. 

Top komentāri

Pareizaisvirsraksts
P
Lai eksistētu "partiju intereses"... ir nepieciešamas partijas. Haotiski, ap vienu vadoni, savākusies šaika nav dēvējama par "partiju".
Doma
D
Kad pie varas tikuši ambiciozi kankari, nekas labs nav gaidāms! Kādas tur partijas- sponsoru savāktu "kabatas kankarklanīklu" grupiņas, kam jāpilda pasūtītāja uzdevumi, par pildītājiem visādus "pucīkankarus" iebāžot!?
:):):)
:
"Drīzāk – šie un vēl vairāki nepieminēti piemēri ir kā tās darvas karotes, kas bojā medus mucu....." Kur tā medus muca ir?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē