Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Krīzei esam krietni gatavāki nekā iepriekš

Pēdējos gados aizvien ir daudz runāts par nepieciešamību iedzīvotājiem palielināt uzkrājumus, lai vajadzības gadījumā būtu kāds drošības spilvens nebaltai dienai. Tieši uzkrājumu trūkums vienlaikus ar nesaprātīgi ņemtiem aizdevumiem bija viens no iemesliem, kāpēc pasaules ekonomiskā krīze Latviju skāra sevišķi sāpīgi.

Tomēr pēdējā laikā situācija sākusi uzlaboties, un pagājušajā nedēļā Swedbank Finanšu institūts nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijā no saviem ienākumiem uzkrājumu veidošanai naudu atlicinot 68% iedzīvotāju, savukārt vēl 2011. gadā vairāk nekā pusei iedzīvotāju neesot bijis nekādu finanšu rezervju. Pārmaiņas tiešām šķiet optimistiskas, norādot, ka mūsu valsts iedzīvotāju finansiālās nodrošinātības pakāpe, lai arī lēni, tomēr pieaug.

Vēl priecīgāks skats attiecībā uz iedzīvotāju finansiālo drošību rodas, palūkojoties uz komercbankās ņemto kredītu un noguldījumu attiecību. Piemēram, 2007. gada beigās, kad uz krīta īstenotais pirkšanas bums faktiski bija sasniedzis savu kulmināciju, komercbanku mājsaimniecībām izsniegto kredītu apjoms naudas izteiksmē bija par 96 procentiem lielāks, nekā mājsaimniecības bija noguldījušas komercbankās. Gadu vēlāk, kad ekonomikā sākās krīze, uzkrājumi dila, taču saistības palika, šis skaitlis bija pieaudzis jau līdz 120 procentiem.

Tomēr šobrīd situācija ir kardināli uzlabojusies, un, kā liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas statistika, jau šā gada trešajā ceturksnī mājsaimniecību noguldījumi komercbankās sasniedza 5,56 miljardus eiro un bija par 6,3 procentiem lielāki nekā to kredītsaistības pret bankām. Protams, jāņem vērā arī apmēram pusmiljardu eiro vērtais nebanku kreditētāju portfelis, tomēr arī tad, ja visi šie aizdevumi būtu saistīti ar mājsaimniecībām, kredītu apjoms būtu gandrīz līdzsvarā ar noguldījumiem bankās, taču ir jau arī vēl tādi naudas ieguldīšanas veidi kā uzkrājošā apdrošināšana, vērtspapīri, nekustamais īpašums un dārgmetāli. Tādējādi, ja raugāmies no šāda aspekta, finanšu ilgtspēja salīdzinājumā ar treknajiem gadiem ir uzlabojusies.

Tas nozīmē ne tikai to, ka, saglabājoties pašreizējām tendencēm, potenciālā nākamā finanšu krīze Latvijai nenodarītu tik lielu ļaunumu kā iepriekšējā, kad valsts kopējās ekonomikas apjoms saruka apmēram par ceturto daļu, savukārt vairāk nekā 20 000 cilvēku varētu būt devušies labākas dzīves meklējumos ārvalstīs. Ja runājam par potenciāliem finansiāliem draudiem Latvijai, jau citās publikācijās ir minēts lielais zemi atalgoto iedzīvotāju īpatsvars. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada otrajā ceturksnī līdz 450 eiro un mazāku neto darba samaksu saņēma ap 45% strādājošo. Tieši šie cilvēki pakļauti lielākiem finansiāliem riskiem, jo bieži vien nekvalificējas banku aizdevumiem, tāpēc dodas pie ātrā kredītdevēja, par nelieliem aizdevumiem lielākoties ievērojami pārmaksājot. Gan pašiem šiem iedzīvotājiem, gan tautsaimniecībai, gan valstij tas ir slikti, jo šie iedzīvotāji par aizdevumiem maksā lielāku savu ienākumu daļu un tiek izrauti no normālas ekonomiskās aprites.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē