Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kurš un kāpēc grib nomelnot Dienu?

Pērnā gada nogalē piesaistījām stratēģisko investoru, ar kuru kopā kaļam nākotnes plānus. Galvenais mērķis – darbošanās atbilstoši tirgum, digitālo produktu attīstība un kopīgs skats nākotnē. Uzlocītas piedurknes jaunajos apstākļos, veco putekļu neatgriezeniska noslaucīšana un jauns, citāds darba cēliens.

Taču šobrīd, vairāk nekā trīs mēnešus pēc igauņu investora ienākšanas, vēršanās tiesā pret Dienas zīmola turētājiem un atsevišķu personu uzpeldēšana advokātu izskatā, un to mēģinājumi manipulēt ar publisko telpu liek domāt, ka tiesvedība šoreiz nav par tiesas dokumentos minēto, bet gan, visticamāk, lai zināmu personu interesēs nomelnotu jaunā Dienas juridiskā ietvara tēlu un diskreditētu attīstības plānus.

Īsumā nezinātājiem – gada sākumā saņēmām negaidītu "sveicienu no pagātnes" prasības pieteikuma izskatā par to, ka mēs it kā būtu parādā naudu kādam ostas uzņēmumam. Kāds, tā teikt, pieklauvēja no visnotaļ netīra pagraba. Tālāk jau sekoja juridiskas procedūras, paskaidrojumi tiesai, garas juridiskas sarakstes utt.

Ja runa tiešām būtu par "parādu", šim it kā saimnieciskajam strīdam vajadzētu būt pragmatiskam, pēc iespējas klusākam un uz rezultātu vērstam. Taču par to, ka viss varētu būt mazliet savādāk un minētās tiesas prasības pamatmērķis ir Dienas reputācija, liecināja tas, ka faktiski vienlaikus ar bēdīgi slavenā Igaunijas miljonāra Oļega Osinovska interviju aģentūrā LETA pēkšņi parādījās arī minētais tiesas dokuments ar prasību pret Dienu.

Kāds, iespējams, kopā ar "nejaušo" interviju "nejauši" atnesa žurnālistiem tiesā iesniegto dokumentu, kas nebija publiski pieejams, un normālā situācijā tā nodošana plašākai publikai arī nebūtu vajadzīga, ja vien aiz šīs rīcības neslēptos pavisam citi mērķi un intereses. Šis bija pirmais trauksmes zvans par "sveicienu no pagātnes" – kādam (un mēs nojaušam – kam) tiešām vajag jaunā investora reputācijas skalpu, un runa patiesībā nav par "parādu".

Tālāk sekojošais jau visu saliek pa plauktiem – tiesā minēto ostas uzņēmumu bez kautrēšanās pārstāv Osinovska ģimenes advokāts Mārtiņš Kvēps. Ģimenes advokāts, jo pats jau pirms gada biznesa videi paziņoja, ka turpmāk pārstāvēs tikai Udalovas un Osinovska intereses, netērējot enerģiju citiem klientiem. Vienlaikus kļūst zināms, ka ne tikai ostas uzņēmuma pieteikums, bet arī citi tiesas dokumenti, tajā skaitā Dienas paskaidrojumi utt., noplūdināti lielai daļai žurnālistu – sākot no sabiedriskās TV un radio, beidzot ar privātajiem medijiem un portāliem. Tiesas dokumenti jau klīstot pa televīziju redakcijām, un, visticamāk, drīz tie kļūs publiski.

Komisks mēģinājums, cenšoties manipulēt ar medijiem un tiesu, "atgūt" naudu, vai ne? Un ostas uzņēmuma pārstāvja runa tiesā jau bija ķirsis uz šīs ērmīgās tortes – tā faktiski bija drīzāk uzruna mediju videi, validējot un iedodot kontekstu noplūdinātajiem dokumentiem. Kāds acīmredzami sapinies "meistarībā", piemirstot, ka beidzis juridisko fakultāti, nevis strādā kādā PR aģentūrā.

Cita starpā, viens no tiesvedības tehniskā ierosinātāja patiesajiem mērķiem, iespējams, ir arī slēpt savu pienākumu nomaksāt valstij nodokļus no darījumiem, kurus tas šobrīd mēģina nodēvēt par aizdevumiem, par kuriem Diena esot "parādā".

Nobeigumā pāris lietu: Diena droši skatās nākotnē un nekādiem sveicieniem un attiecīgi arī slēptam spiedienam no pagātnes nepakļausies. Mēs nebaidoties aizstāvēsim sevi tiesā, jo esam pārliecināti par savu taisnību. Mēs arī turpmāk runāsim tiešu valodu, sauksim visu līmeņu iesaistītos uzvārdos, mēs atklāti celsim trauksmi, ja kāds mēģinās manipulēt ar žurnālistiem.

Mediji ir reputācijas bizness, un nav pieļaujams, ka personisku vai īpaši kādu citu slēptu iemeslu dēļ kāds mēģina ietekmēt medijus ar 90. gadu primitīvajām metodēm. Īpaši šajā ģeopolitiskajā situācijā, kad kāda patiesie mērķi var ietekmēt mediju kursu kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē