Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lai Latvijā strādātu vietējie

Uzņēmēju balsis par to, ka Latvijas darba tirgus plašāk jāatver viesstrādniekiem, skan aizvien skaļāk, norādot, ka valstis, no kurām viesstrādnieki varētu ierasties, ir Ukraina un Baltkrievija. Taču izskan arī jautājums, kā Latvija no valsts, kuru darba vietu trūkuma dēļ atstāja daudzi iedzīvotāji, kļuvusi par valsti, kurā strādājošo trūkums ir tik akūts, ka jāaicina darbā cilvēki no citām zemēm?

Atbildi uz šo jautājumu veido dažādi faktori. Vispirms jāņem vērā, ka mūsdienās tas, ka cilvēki dzīves gaitā pārceļas no vienas valsts uz citu, tiek uztverts kā normāls process. Jāatceras arī, ka tautsaimniecības eksperti nepaguruši skaidro – ekonomikas attīstība ir cikliska, un par to vainot kādu politiķi nav pamatoti. Taču par visu vainot politiķus daudziem ir gluži vai iecienītais "sports", tāpēc arī par to, ka mūsu valsts iedzīvotāji 2008.–2009. gada globālās krīzes ietekmē aizbrauca uz turīgākām valstīm, tiek vainoti politiķi. Tie Latvijas uzņēmēji, kuri nesirgst ar "vienmēr citi vainīgi" sindromu, gan godīgi atzīst, ka sava daļa atbildības par t. s. lielo aizbraukšanu jāuzņemas arī darba devējiem, kuri krīzes laikā steidzīgi atlaida darbiniekus. Daudzi tolaik atlaistie darbinieki tagad veiksmīgi dzīvo un strādā, piemēram, Īrijā, bet uzņēmēji jau secinājuši, ka

patlaban Latvijā atrast tikpat zinošus un profesionālus darbiniekus kā savulaik atlaistie nav viegli. 

Turklāt uz ārvalstīm aizbraukušo tautiešu vidū ir arī tādi cilvēki, kuri paši neslēpj, ka "treknajos gados" pirms krīzes neapdomīgi ļāvušies reklāmu un apkārtējo cilvēku ietekmei un uzņēmušies nevajadzīgi lielus finansiālos riskus, kas, pienākot krīzei, lika doties strādāt uz ārvalstīm. Taču, protams, aizbraukušo vidū ir arī cilvēki, kuri nonāca finansiālā izmisumā no viņiem neatkarīgu apstākļu dēļ, kuri, nabadzības draudu izbiedēti, bija spiesti aizbraukt strādāt uz ārzemēm un tagad jau ir iesakņojušies kādā citā valstī.

Lai mūsu valsts iedzīvotāju masveidīga aizbraukšana neturpinātos, svarīgs ir gan konkurētspējīgs algu līmenis, gan stabilas sociālās garantijas, gan vēl divi, ciparos nedefinējami faktori. Pirmkārt, tas, lai mēs varētu uzticēties politiķiem, ka tad, kad ekonomikas kāpumu nomainīs kritums, politiķi pratīs valsts kuģi veiksmīgi izstūrēt cauri finansiālajām vētrām. Otrkārt, būtisks ir arī psiholoģiskais noskaņojums sabiedrībā, lai nebūtu tā, ka cilvēki aizbrauc no Latvijas tāpēc, ka apnīk komunicēt ar mūžīgajiem vaimanātājiem, kam allaž viss ir slikti un vienmēr citi vainīgi, jo tā nu tas ir, ka citās Eiropas valstīs ir ne tikai labāk apmaksātas darba vietas, bet arī dzīvespriecīgāka sabiedrība.

Top komentāri

viesis
v
Lasi un brīnies. Politiķus nevajagot kritizēt..... kāpēc nē? Politiķiem IR JĀVADA VALSTS, nevis jācer ka atnāks kaut kāds mistisks tirgus un visu sakārtos. Starp citu- tieši šīs politiķu bezdarbības dēļ krīze Latvijā bija tik smaga. Un arī pati autore runā par valsts vadīšanu krīzes laikā. Ko tas nozīmē- visā pārējā laikā jāļaujas pašplūsmai, un tikai krīzes laikā jāvada?- smieklīgi... otrkārt- par čīkstēšanu.. pati autore norāda, ka daudz kas jāmaina, lai mazinātu emigrāciju, bet tos, kuri par to atgādina, skaļi nodēvē par čīkstētājiem... treškārt- apgalvojums, ka cilvēki emigrē "čīkstētāju" dēļ, vispār ir smieklīgs. Nevajag jaukt vistu ar olu. "Čīkstēšana" rodas no nabadzības, nevis otrādi!!
Pareizaisvirsraksts
P
Lai Latvijā strādātu vietējie... ir būtiski jāsamazina iespēja saņemt naudu par ne -strādāšnu.
Rūdolfs
R
Tas tak ir internacionalistu izdomājums, ka LV trūkts cilvēku...lai varētu ievest papildus jau esošajiem CCCP imigrantiem jaunus....Kā var trūkt cilvēki, ja uz vienu brīvu darba vietu ir 20-30 iesniegumi? Tas viss ka trūkst ir tīrie meli.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē