Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Lai vai kā, aicinājums domāt ar savu galvu nekad un nevienam nav skādējis

Laimes lācim mutē skatoties

Pretstatā līdzšinēji murrājoši pašatražojošajai komunikācijai piektdien ar negaidīti asu publisko iznācienu pārsteidza Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs, veltot skarbus vārdus līdzšinējai neprognozējamībai nodokļu politikas jomā. Nepārprotama, tieša kritika visupirms tika pašreizējās finanšu ministres virzienā, kurai piekritīs ikviens saprātīgi domājošs indivīds. Citējot Rimšēviču: "Nodokļu politikai beidzot ir jāliek miers."

Latvijas Bankai ar likumu noteiktas Saeimas un Ministru kabineta konsultanta funkcijas, tāpēc gluži kā fona mūziku bankas prezidenta teikto uztvert nevajadzētu. Un tieši tādēļ visos līmeņos nepelnīti nepamanīta palikusi kāda cita šķietama nianse no Rimšēviča teiktā, kas ir krietni vien būtiskāka par pamanītām pašsaprotamām lietām, lai arī loģiska, taču populisma mērcē.

Proti, Rimšēvičs cita starpā veltīja iznīcinošu kritiku Latvijas valdības pasūtītajam nodokļu politikas pētījumam no Pasaules Bankas, kurš izmaksās 300 tūkstošus eiro. Saskaņā ar viņa teikto ārvalstu ekspertu viedoklis nebūs objektīvs, šādu pētījumu vietējie eksperti varētu veikt daudz kvalitatīvāk un lētāk: "Tas ir traki, ka izmantojam dārgus ārvalstu pakalpojumus, kuru pētījumus beigās nemaz neizmantojam. To naudu varēja tērēt daudz lietderīgāk."

Ko šāds Latvijas Bankas vadītāja teiktais varētu nozīmēt? Lai arī Rimšēvičs līdzšinējā darbībā vairāk vai mazāk bijis Kučinska un Reiznieces-Ozolas priekšgājēju satelīts, vispirms kritika pētījumam faktiski nozīmē skaidrus un gaišus pārmetumus bijušajiem premjeriem un finanšu ministriem un, galu galā, kritiku politiskās elites domāšanas veidam, kas iedibināts optimizatora Valda Dombrovska darbošanās pīķī. Runājot tieši, pārmests tiek par dārgu rīcības imitāciju, nevēlēšanos domāt ar savu galvu, fundamentāli svarīgā jomā "futbolējot lielajam brālim" atbildību ar visām no tā izrietošajām konsekvencēm. Otrkārt, lai kādam tā šķitīs rokas pacelšana "pret svēto", šāds bankas prezidenta paziņojums ir dziļi simbolisks. Lai arī loģisks ir jautājums, kur Rimšēvičs bija agrāk, tas nozīmē arī pateikt, ka Laimes lācis nedzīvo Briselē, Strasbūrā, Ņujorkā vai Vašingtonā. Mums ir mūsu problēmas, kuras līdz kaulam saprotam tikai mēs. Un neviens cits tās mūsu vietā nerisinās. Tās varam atrisināt tikai mēs paši. Vai runa būtu par diviem procentiem no IKP aizsardzības jomai, veselības aprūpes sistēmas sakārtošanu vai nodokļu politiku.

Protams, Rimšēvičs nav pirmo dienu amatā un šādu viedokli "var atļauties", ļoti labi jūtot politisko konjunktūru, kurā ir pieprasījums pēc šāda virziena, bet, lai vai kā, aicinājums domāt ar savu galvu nekad un nevienam nav skādējis. 

 

Top komentāri

viesis
v
Hm, pirmkārt, cienījamais Rimšēvica kungs pats pieder pie paša kritizētās elites un ir piedalījies pie esošās situācijas veidošanas. Otrkārt- pati Latvijas banka noteikti nav paraugs "rūpīgai, taupīgai un krietnai" saimniekošanai. Treškārt- Rimšēvica kungs ir nikns nodokļu progresivitātes un solidārisma pretinieks, ar to arī izskaidrojama viņa nepatika pret šiem ieteikumiem.
Edge
E
Ko šāds Latvijas Bankas vadītāja teiktais varētu nozīmēt? ========================================= Sen zināmo, taču Latvijas varnešu neapjēgto: "... Brīvība ir sajūgta ar atbildību. Diemžēl atbildību Latvijā es [I.Šuvajevs] nemanu. Dažādās brīvības ir sekmīgi apgūtas, bet pietrūkst vienas fundamentālās brīvības." Igors Šuvajevs: Ne katrs, kurš izskatās pēc cilvēka, ir cilvēks (NRA.lv)
Ezis
E
Rimšēvics vienmēr ir locījies pa vējam. Tāpēc ari tagad baigais cietais čalis pēkšņi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē