Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levita neveiksmīgā likme uz partijām

Pat ja skandāla ap Valsts prezidenta Egila Levita zvanu divām Attīstībai/Par! (A/P) Saeimas deputātēm, lobējot savas padomnieces Irēnas Kucinas iecelšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneses amatā, pamatā tiešām ir cīņa par ietekmi konstitucionālajā tiesā, nevis plikas politiskās intrigas, secinājumi un konsekvences, kas izriet no vienas koalīcijas partijas lēmuma publiski vērsties pret prezidentu, vismaz šobrīd, šķiet, pārsniedz to ietekmi, ko nestu cita tiesneša kandidatūras izbīdīšana.

Pirmkārt, divas piezīmes. Kā precīzi izteicās Dienas galvenais redaktors Gatis Madžiņš, "nebūtu zvana, nebūtu jezgas". Un te nu nevar nepiekrist – visas konsekvences ir, pirmkārt, paša Valsts prezidenta radītas un atklāj viņa vājās vietas: neorientēšanās iekšpolitikā, izrādās, var būt nevis Levita stiprā puse un zināmas "šķīstības" apliecinājums, bet, gluži pretēji, – vājā vieta. Un Levita reveranss, viņu ievēlējušajām partijām padomnieku korpusā aicinot vairākus ar to ietekmi saistītus cilvēkus, prezidentu ir atstājis vientuļu, ievainojamu, iekšpolitiski izolētu un bez tuvākā loka, kas strādātu uz viņu, nevis uz šīm partijām. Proti, tā, lai vajadzīgā brīdī pateiktu nepatīkamu patiesību vai atrunātu no nepārdomātas rīcības, kā, piemēram, zvana, kas radījis visu šo jezgu.

Otrkārt, nedrīkst nepieminēt lapsas kūmiņus, kuri, dūrītes pie sirdsšķīstajām krūtīm spiezdami, vispirms sacēla trādirīdi par "labas pārvaldības principu neievērošanu" ST kandidātu atlasē un pēc tam sabiedriskajā televīzijā atrādīja bālus, prezidenta zvana šokētus vaigus. Oficiāli melos pieķertais demisionējušais Juris Pūce, kurš stāsta, ka esot Levita rīcības "nepatīkami pārsteigts", šķiet, ir no tās pašas zinātniski fantastiskās sērijas, kurā ziemo, piemēram, klusējošs Ainārs Šlesers. Šokētas ir arī A/P deputātes Inese Voika un Vita Tērauda, kurām Levits zvanījis, lai gan ikdienā, sēžot blakus vienā politiskajā apvienībā ar mūslaiku politiskās korupcijas simbola Taureņu pirts gandrīz vai namatēvu Edgaru Jaunupu, abu "labas pārvaldības" mērierīce klusē un visi principi ir ērti apsūbējuši. Levits esot draudējis kritizēt valdību, A/P un tās ministrus. Kam gan lai Levits to pēkšņi sāktu darīt, ja līdz šim bijis koalīcijas partiju prezidents? Jau pats zvana fakts vien parāda, ka Levits pilnībā paļaujas uz A/P un iespēju ar to telefoniski sakārtot lietas.

Svarīgi uzsvērt, ka Kucinas virzīšanas gadījumā nav pamata vilkt jelkādas analoģijas ar "šofera dēlu" principu – šādi salīdzinājumi jau izskanējuši. Lai gan juristi ir viena no noslēgtākajām un iekšējo intrigu caurvītākajām aprindām, pat cimperlīgākie Kucinas kolēģi, tostarp autoritātes konstitucionālo tiesību jomā, pat neformālās sarunās par šo situāciju Dienai nav atļāvušies teikt, ka viņa nekvalificētos ST tiesneša amatam. Irēna Kucina vairāk nekā 12 gadu veidoja karjeru Tieslietu ministrijā, uzkāpjot līdz pat valsts sekretāra vietnieces tiesu jautājumos amatam.

Līdz ar to sausais atlikums, kas no šī trača paliek, ir fakts, ka vismaz viens koalīcijas partneris pret Levitu nu publiski demonstrē nostāju kā pret otrajā termiņā nepārvēlamu. Pret spēcīgu prezidentu to neviens neatļautos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē