Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Liekulība nav vajadzīga

Vienā no savām izcilajām runām pirms dažām dienām no ielenktās Kijivas Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pauda: "Kurš ir gatavs cīnīties mums līdzās? Es nevienu neredzu... (..) Mēs aizstāvam mūsu valsti vieni paši. Pasaules stiprākie militārie spēki noskatās no attāluma. Vai vakar ieviestās sankcijas iespaidos Krieviju? Mēs dzirdam debesīs virs mums un mūsu zemē, ka ar to nepietiek."

 Vai viņš lūdza sausiņus, siltu zupu, ķiveres vai teltis? Vēl vienas krievu bankas atslēgšanu no SWIFT? Deklaratīvus paziņojumus par to, ka pēc gadiem ilgas procedūras Ukraina tikšot uzņemta Eiropas Savienībā, ja vispār vēl eksistēs?

Kā vakar paziņojumā The New Your Times visiem tiem, kuri līdz galam nav sapratuši, vēlreiz uzsvēra Zelenska administrācijas vadītājs Andrejs Jermaks, Ukraina ir pateicīga saviem sabiedrotajiem par sniegto atbalstu, bet "ar to nepietiek! Un beidziet, lūdzu, stāstīt, ka kara palīdzība tiek sniegta. Uz spēles – ne mazāk kā mūsu un jūsu brīvība. (..) Mēs aicinām Rietumus ieviest lidojumiem aizliegto zonu virs Ukrainas".

Tieši tā šobrīd ir izšķiršanās – reāla militārā palīdzība Ukrainai. Starptautiskajām tiesībām atbilstošu iemeslu tam ir gana –  civiliedzīvotāju, tajā skaitā mediķu un bērnu, slepkavošana, draudi iznīcināt veselas pilsētas. Lidojumiem aizliegtās zonas ieviešana būtu absolūtais minimums, kas ļautu NATO spēkiem vismaz notriekt krievu raķetes un bumbvedējus, kas pamazām noslauka no zemes virsas Ukrainas pilsētas. Un vienīgais, kas šobrīd Rietumus attur, ir bailes no tā, ka Putins ir līdz galam zaudējis prātu. Bailes no kodolkara.

Diemžēl šajā cilvēces vēsturē reti izšķirošajā brīdī gaidīt kādu jēdzīgu un drosmīgu rīcību no Latvijas valdošajiem politiķiem ir daudz prasīts. Tā vietā, lai domātu, kā, piemēram, apejot formālu kara stāvokli ar Krieviju, tomēr sniegtu reālu militāru palīdzību Ukrainai, valdošo partiju politiķi, jo īpaši JKP, ierastajā stilā nodarbojas ar populistisku PR. Aicina graut pieminekļus, riskējot ar smagu sabiedrības konfrontāciju, domā, kā pārdēvēt ielas, piešķirt un atņemt pilsonību, dāvā un atņem valsts apbalvojumus.

Tauta no Valsts prezidenta gaida ārkārtas apstākļiem cienīgu uzrunu? Aizmirstiet! Tā vietā tā saņem viņa pārziņā esošā Ordeņa kapitula aktivitātes – Viestura ordeņa piešķiršanu Zelenskim (kurš pie labākās gribas Kijivas bunkurā to nevar saņemt) vai Triju Zvaigžņu ordeņa atņemšanu vienam no retajiem Krievijas lieluzņēmējiem, kurš atļāvies iebilst Putina karam Ukrainā, Pjotram Avenam. Ir dažādi veidi, kā palīdzēt tiem, kuri cīnās par savu un mūsu brīvību. Ir drosme, un ir liekulība, lieloties ar izteikumiem vai lēmumiem, kurus pieņemot riska nekāda. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē