Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Strādājošo trūkuma problēma līdz ar jaunas Saeimas ievēlēšanu nepazudīs

Mantojums jaunajai Saeimai

Pašreizējai valdībai, kura darbu sāka 2016. gada februārī, kā arī šai, 12. Saeimai, kas strādā kopš 2014. gada rudens, ir paveicies tādā aspektā, ka pēdējos gados pasauli nav satricinājusi globāla mēroga finanšu krīze, pat tieši pretēji – daudzi ekonomikas analītiķi uzskata, ka gan Latvijā, gan daudzās citās valstīs bijis ekonomiskās izaugsmes periods, kas vēl joprojām turpinās.

Arī statistikas dati liecina – nav pamata apgalvot, ka ekonomiskā situācija Latvijā būtu pasliktinājusies. Var dažādi interpretēt datus par algu kāpumu un relatīvu zemu bezdarba līmeni daudzviet mūsu valstī, taču nav iemesla ļauties dziļam pesimismam. Protams, ir virkne neatrisinātu sociālo problēmu, ir cilvēki, kuri dzīvo galējā trūkumā, ievērojama daļa sabiedrības balansē uz nabadzības sliekšņa un sociālā atbalsta sistēmā ir nepilnības. Taču priekšvēlēšanu diskusijās dzirdamajiem histēriskajiem apgalvojumiem, ka pie varas esošie politiķi valsti iegrūduši postā, racionāla pamata nav.

Pievēršot uzmanību tam, kā pašreizējās valdības un Saeimas laikā mainījušies uzņēmējiem aktuālie procesi tautsaimniecībā, un pamatojoties uz dažādu nozaru pārstāvju Dienai teikto, secināms, ka izkristalizējušās trīs tendences.

Pirmkārt, Latvijas biznesa vidē ir iesakņojies jaunuzņēmumu jeb start-up segments, kas pagaidām vēl ir mazs un trausls, taču ir iedibinājis inovatīvu biznesa domāšanu. Kopumā jaunuzņēmumu parādīšanās vērtējama pozitīvi, jo, pat ja daļai šo uzņēmumu būs īss mūžs, enerģiski cilvēki būs ieguvuši pieredzi biznesā.

Otrkārt, situāciju Latvijas tautsaimniecībā pēdējos gadus raksturo aizvien plašāka moderno tehnoloģiju ienākšana. Mēs jau sākam pierast pie pašapkalpošanās kasēm veikalos, virtuālajiem asistentiem klientu apkalpošanā un pie tā, ka jaundibinātās ražotnēs ir tikai neliels skaits darba vietu, jo ražošana ir automatizēta. Arī šī tendence kopumā vērtējama pozitīvi.

Savukārt trešā tendence jau ir radījusi izaicinājumu pie varas esošajiem politiķiem un var kļūt par būtisku pārbaudījumu jaunajai valdībai un 13. Saeimai. Šī tendence saistīta ar strādājošo trūkumu daudzās nozarēs un visos līmeņos – no palīgstrādniekiem līdz vadītājiem un ekspertiem. Jau bijis dzirdams aicinājums plašāk atvērt darba tirgus viesstrādniekiem, taču izskanējuši arī kategoriski iebildumi pret šādu aicinājumu. Skaidrs, ka strādājošo trūkuma problēma līdz ar jaunas Saeimas ievēlēšanu nekur nepazudīs. Tad jau redzēsim, vai tiks atrasti Latvijas sabiedrībai pieņemami un mūsu valsts interesēm izdevīgi risinājumi.

Top komentāri

nekauņa
n
TEHNISKO PALĪGLĪDZEKĻU CENTRS ''VAIVARI'' TIEŠĀM UZVEDAS RIEBĪGI ! >TIEM INVALĪDIEM TOS INVALĪDU SKŪTERUS LAIKAM TIEŠĀM DOD PAŠĀS GADA BEIGĀS CERĪBĀ KA KĀDS BARIŅŠ VĒL NOSPRĀGS !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē