Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Margināļu kratīšanai drosmi nevajag

Aizturot un izkratot Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu un ap viņa partiju KPV LV esošo raibo kompāniju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pamatoti vērsies pret daudzu Latvijas nelaimju pamatā esošo, bet tā īsti neapkaroto partiju nelegālo finansēšanu. Tas ir labi. Pārējie fakti gan liek apšaubīt KNAB darbību kopumā.

Pāris argumentu, kas nekādā gadījumā neapšauba Kaimiņa partijas izpurināšanas pamatotību, bet atgādina par KNAB nepadarītajiem darbiem un biroja jaunā priekšnieka Jēkaba Straumes pārņemto Strīķes un Juraša korupcijas selektīvās apkarošanas politiku. Pirmkārt, KNAB ir vērsies pret Latvijas politiskās ekosistēmas marginālāko partiju. Un atruna, ka "ar kaut ko taču ir jāsāk", ir tikai skaista, naiva vai KNAB selektīvo politiku attaisnojoša frāze. Jo nopietna vēršanās pret citiem ietekmīgiem politiskiem spēkiem vai amatpersonām, kuru korumpēšana valstij nodara neizsakāmi lielāku kaitējumu, gluži vienkārši nenotiek.

Medijus gadu gaitā ir pārplūdinājusi informācija par politiski sakārtotiem daudzmiljonu iepirkumiem un partiju nelegālas finansēšanas shēmām caur pakalpojumu līgumiem un miljonāru sponsorētām politiķu un viņu ģimenes locekļu (Kampars, Jaunups, Pūce u. c.) biedrībām, kuru priekšā Kaimiņa bijušā sabiedrotā Ilmāra Poikāna parakstītais un nezināma autora sacerētais iesniegums KNAB nobāl.

Kas šos faktus atšķir no Kaimiņam un pārējiem kratītajiem un aizturētajiem – viņa partijas valdes loceklim Atim Zakatistovam un partijas slēptajam sponsoram Viesturam Tamužam –, visticamāk, pamatoti inkriminētajiem noziegumiem?

Poikāna iesniegumos KNAB minēta ne tikai naudas saņemšanas shēma no mazietekmīgā uzņēmēja Tamuža, bet arī Šveices advokāta Rūdolfa Meroni, kurš pārvalda miljoniem vērtus Latvijas tranzītbiznesa uzņēmumu aktīvus, kontrolētās AS Ventbunkers. Lai gan dzeltenajos medijos pavīdēja bauma par it kā veikto kratīšanu ar Meroni saistītu uzņēmumu ofisos, KNAB to oficiāli nav apstiprinājis un arī ziņas par tranzītbiznesa menedžeru vešanu uz policijas izolatoru nav parādījušās. Tātad vēl viena KNAB apzināta vēršanās pret margināļiem, bet ne naudas avotiem, kas, kā runā politiskajās un tiesībsargu aprindās, dāsni sponsorē par Kaimiņu un KPV LV daudz ietekmīgākus spēkus. Pamatota, bet ierasti politkorekti selektīva.

KNAB ir aizturējis un veicis kratīšanas pie politiķa un partijas, kam gan ir pārstāvība Saeimā un teorētiskas izredzes uz ievēlēšanu rudenī, tomēr šobrīd nav nekādas ietekmes varas resursu izteiksmē. Lai būtu saprotamāk, KNAB var nebažīties, ka piedzīvos kādus satricinājumus, jo KPV LV nav ne iekšlietu ministra, ne premjera, ne pat ietekmīga parlamenta komisijas vadītāja. Tātad sitienam un demonstratīvai cīņai pret partiju nelegālo finansēšanu ir izraudzīta vismarginālākā no Saeimā pārstāvētajām partijām. Apzīmējums "margināls" šeit netiek lietots, lai kādu aizvainotu vai noniecinātu Kaimiņa un KPV LV premjera kandidāta Alda Gobzema elektorātu, bet lai objektīvi raksturotu viņu pašreizējo vietu politiskās barošanās ķēdē, kur KPV LV, piedodiet, nav pat vistu vanags, bet zālēdājs kukainis.

Top komentāri

Otkats Baigais
O
Jūrmalā viss pa vecam. ZZS kopā ar Saskaņu saskanīgi taisa rebes.
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Kādi gan te margināļi, vienkārši citām partijām knābā ir savi ļaudis, bet tādam Kaimiņam ne suk.
Horošijs
H
Šo, 12. Saeimu, ja nebūtu KPV LV un tās vadītāja, neviens nekad neatcerētos un nepieminētu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē