Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Meļņiks: Lai taču maksā, ja var. Legāli

Pagājušajā nedēļā plašu ažiotāžu raisīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas vēstījums, ka tikšot izstrādāta kārtība, kādā tā sauktās īpaši svarīgās personas jeb VIP par pilnu maksu varēs saņemt pakalpojumus tā, lai par to neviens neuzzinātu. 

Vispirms jau jārunā par to, ka daļa no tiem, kas par šo ziņu "sašūmējās", to bija uztvēruši tikai daļēji, izlaižot vārdus «par pilnu samaksu» un attiecīgi niknojoties par īpašām personām radītām īpašām privilēģijām. Kāds vilka paralēles pat ar padomju laika specslimnīcām, par ko gan runāt nevietā, jo, kā jau teikts, ja par šo īpašo apkalpošanu netiek tērēta nodokļu maksātāju nauda, diez vai pēc būtības var būt iebildumi, ja brīvā tirgus apstākļos tiek piedāvāts pieprasīts maksas pakalpojums. Skaidrs, ka tas personu loks, kas uzskatāms par VIP, - un ne tikai politiķi, bet arī uzņēmēji, mākslinieki, sportisti utt. - jau tagad izmanto līdzīgus pakalpojumus - un, ja ne mūsu lielajās valsts slimnīcās, tad privātajās tepat Latvijā vai ārzemēs. Šie cilvēki gatavi maksāt par to, lai nebūtu jāguļ kopīgā palātā ar citiem, lai to visās detaļās neatspoguļotu dzeltenā prese, lai ārstēšanās notiktu bez aizkavēšanās, izmantojot efektīvākās metodes un aprīkojumu. Un, protams, ja tas ir par naudu, nav nekāda dalījuma, kurš ir uzskatāms par VIP, kurš ne, - maksā un tiksi attiecīgā līmenī apkalpots.

Taču laikam vislielāko sašutumu šī pakalpojuma kritiķos raisīja fakts, ka šī lielā valsts ārstniecības iestāde atklāti apliecina gatavību nodrošināt pacientu anonimitāti. Jo tādā brīdī, kad runa par slavenībām, visi personu datu aizsardzības principi izzūd pat to principiālāko aizstāvju vērtību sistēmā - kā nu tā būs, ja kāds ministrs vai deputāts, nevienam nezinot, tiks vaļā no pumpas uz rokas, kājas vai vēl trakāk - sēžamvietas!? Kā ko tādu no vēlētājiem var slēpt politiķi!? Piedodiet, bet šāda attieksme liek domāt par to paudēju zināmu diagnozi... 

Vēl viena tēma, kas šajā kontekstā tika apspriesta, - vai šādu papildu maksas pakalpojumu ieviešana (vai pilnveidošana) ir uzskatāma par to ilgi gaidīto reformu veselības aprūpē. Protams, tik plaši vispārināt būtu aplam, taču skaidrs - jo vairāk būs pieejami kvalitatīvi maksas pakalpojumi, jo turīgi cilvēki mazāk izmantos valsts apmaksāto veselības aprūpes piedāvājumu, un tas pilnīgi noteikti atslogos veselības jomai atvēlēto budžetu un vairos valsts apmaksāto pakalpojumu pieejamību tiem, kas paši par tiem nevar samaksāt. Un pavisam noteikti - mazinās korupcijas riskus, motivāciju nelegāli piemaksāt par papildu servisu.

Top komentāri

Pieredze
P
Pierakstījos uz operāciju rindā vasarā. Operāciju nozīmēja decembrī. Kad bija klāt nozīmētais datums, piezvanīja dakteris un teica, ka kvotas beigušās, ka operācija iespējama tikai par maksu - operācias izmaksas + diennakts maksa 37 Ls, jo tas notika pirms kādiem pieciem gadiem. Izcenojums 37 Ls diennaktī netraucēja slimnīcas administrāciju Stradiņos man ierādīt astoņu cilvēku palātā, kur pat viens metrs diez vai sanāca starp gultām. Piedevām naktī šajā piebāztajā palātā (un nevis izolatorā) ievietoja akūti saslimušu pacientu, ar visām no tā izrietošajām sekām, jo visu nakti notika manipulācijas un apkalpojošā personāla darbības.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē