Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Meļņiks: Politikas meža sanitāri

Droši var teikt, ka veiksmīga darbība opozīcijā ir politiskās cīņas visaugstākā pilotāža. Ir teju vai neiespējams ko panākt, ja pie varas esošie tevī neieklausās, neņem vērā teikto, priekšlikumus noraida ne satura, bet principa pēc un bieži vien pat bezkaunīgi izsmej. Lai to pārlauztu, jābūt tēmā par visiem citiem daudz kompetentākam, jāspēj ne tikai aktualizēt problēmas, ko cilvēki emocionāli uztver kā sev būtiskas, bet arī piedāvāt reālus risinājumus un vispirms iegūt publisku atbalstu saviem ierosinājumiem, lai tad varas partijas burtiski iedzītu stūrī, liedzot tām noraidošu manevru iespējas.

Vairums opozicionāru diemžēl to nespēj, tāpēc vai nu vienkārši deputāta krēslos atsēž tiem atvēlēto laiku, vai iestieg primitīva populisma purvā un, kladzinot vien, "cik viss ir slikti", ātri izpelnās izsmieklu arī sabiedrības acīs. Vai ignoranci.Un te pat nav nozīmes, vai tas ir parlamenta vai pašvaldību līmenis. Ja ir pretnostatījums starp pozīciju un opozīciju, spēles principi daudz neatšķiras. Vismaz, ja runājam par publisko komunicējamo tās daļu (aizkulisēs visu ko var sarunāt, bet ar to, kā saka, vēlētāju nepabarosi).Tiesa, kādu laiku ir iespējams izlīdzēties arī ar neveiksmju komunicēšanu, saviem vēlētājiem demonstrējot, ka rosinājuši kādas tiem izdevīgas iniciatīvas, taču sliktais vairākums tās noraidījis. Tomēr arī to nevar atļauties bezgalīgi ilgi, jo tad vēlētājs var novērsties, saprotot, ka "ar šiem nav aršana".Varētu teikt: nu, kas gan tur traks, tās ir šo opozicionāru, ne visas sabiedrības problēmas. Un tomēr tā nav. Opozīcija ir kā politikas meža sanitārs. Jo stiprāka opozīcija, tāda, ar ko varas partijām nopietni jārēķinās, jo lielākas cerības, ka politikas produkti, ar to saprotot likumus, lēmumus, valdības noteikumus u. tml., būs kvalitatīvāki, ka būs mazāk kādu šauru interešu grupu interesēs pieņemtu lēmumu un ka varas partiju politiķi paši (nevis ar ierēdņu palīdzību, kā tagad bieži mēdz būt) spēs pārliecinoši argumentēt to vai citu iniciatīvu nepieciešamību un pareizumu.Pēc teiktā loģisks būtu jautājums: kā vērtēt to opozīciju, kas darbojas Saeimā un kaut vai Rīgas domē, lielākajā no pašvaldībām? Ja pavisam īsi - tā ir nekāda. Neizteiksmīga, kusla, jau kaut kur izskanējušas kritikas tiražētāja. Reģionāļi Saeimā iestājas pret visu ko, tikai ne par reģionu interesēm. No Sudrabas sarakstiem ievēlētajiem katram sava spēle, tā vairs nav komanda. Saskaņa dreifē savā informatīvajā telpā. Neko vērā ņemamu nedzird arī no Rīgas domes opozicionāriem, kur, jāsaka, nav arī vairs neviena spilgta līdera.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē