Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Negatavība augstai cenai

Nupat publiskotas Morning Consult vairākās Eiropas valstīs veiktas aptaujas rezultāti liecina, ka nevienā no tām nav iedzīvotāju vairākuma atbalsta sankcijām pret Krievijas naftas un gāzes eksportu gadījumā, ja šīs sankcijas izraisīs energoresursu cenu kāpumu. Kopumā sankcijas pret Krievijas enerģētikas sektoru tās karaspēka iebrukuma Ukrainā dēļ, pat ja tās novedīs pie cenu palielinājuma, atbalsta ap trešdaļa eiropiešu, kamēr ASV šis rādītājs ir 55%.

Savā ziņā paradoksāli, bet apvienotās Eiropas vadošo valstu sabiedrībās vislielākais atbalsts "bezkompromisa" sankcijām pret Krievijas enerģētikas sektoru ir Vācijā (43%), kuras tautsaimniecībai, kā liecina uzreiz vairāku valsts vadošo ekonomikas institūtu kopīgi veikts pētījums, šāds solis nozīmēs "smagu recesiju". Citiem vārdiem, zaudējumus šajā un nākamajā gadā ap 220 miljardu eiro apmērā, virknes rūpnīcu darba apturēšanu, divciparu gada inflāciju u. c. Spānijā gatavi atbalstīt minētās sankcijas jebkurā gadījumā tikmēr ir gatavi 34%, Francijā 28%, bet Itālijā – 26% iedzīvotāju.

Kopā ar to iedzīvotāju daļu, kas atbalsta sankcijas pret Krievijas energoresursu eksportu tikai ar nosacījumu, ka tās nenovedīs pie cenu kāpuma (Vācijā tiek ir 27%, Spānijā – 36%, Francijā – 26%, bet Itālijā – 34%), sankciju atbalstītāji Eiropas vadošajās valstīs it kā atrodas pārliecinošā vairākumā, kā tas parasti arī tiek apgalvots, tomēr šāds priekšstats ir acīmredzami mānīgs. Sankcijas pret Krievijas enerģētikas sektoru un cenu kāpums ir un vismaz pāris tuvākos gadus arī paliks sinonīmi, un šāda atruna ir tikai sava veida diplomātisks (vai jezuītisks) "nē" konkrētajām sankcijām. Domājams, ka apmēram līdzīga attieksme varētu būt arī pret Krievijas prasību maksāt par cauruļvadu gāzes piegādēm Eiropā (un perspektīvā par visu eksportu) rubļos.

Tajā pašā laikā tieši energoresursu eksporta saglabāšana, kā arī gaidāmie norēķini par gāzes eksportu rubļos, lai arī ar virkni specifisku nosacījumu, ir vieni no nozīmīgākajiem faktoriem, kas ļauj Krievijai samērā sekmīgi pārdzīvot bezprecedenta sankciju triecienu. Ar zaudējumiem, taču saglabājot ekonomisko un finanšu stabilitāti, kas vienlaikus ļauj turpināt darbināt Maskavas karamašīnu Ukrainā. Citiem vārdiem, jau tagad jāatzīst, ka sankcijas pret Krieviju vismaz īstermiņā ir izrādījušās mazefektīvas. Un tās arī nevarēja būt efektīvas, jo, šāda mēroga ekonomiskajā konfrontācijā sperot tikai pussoļus, neesot gataviem maksāt augstu cenu un paciest ievērojamas grūtības, kā arī par primārām uzskatot tikai savas intereses, uzvarēt nav iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē