Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Neiestigt vēlmju domāšanā

Aizvadītajā nedēļā, kad Austrijā jau bija ieviesta mājsēde un ierobežojumi ietekmēja dzīvi arī citās valstīs, kāda relīze par starptautisku pasākumu Somijā sākās ar vārdiem "pasaule palēnām atgriežas ierastajā pirmspandēmijas režīmā", radot visai ironisku iespaidu. Tiesa gan, tajā pašā laikā informācijā par Eiropas Savienības mēroga diskusijām, kas plānotas vairākās valstīs, daudz reālistiskāk tika norādīts, ka joprojām jārēķinās ar Covid-19 radīto nestabilitāti.

ktualitāti kļuva jaunais SARS-CoV-2 paveids B.1.1.529, un mūsu valdības pieņēma lēmumu, ka aizliegta ceļošana uz/no vairākām Āfrikas valstīm. Turklāt Slimību profilakses un kontroles centrs vēstīja, ka par jaunā SARS-CoV-2 varianta, nodēvētu par Omicron, bīstamību brīdina gan Pasaules Veselības organizācija, gan Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs.

Līdz ar to ir skaidrs, ka vēl pāragri apgalvot – jau drīz dzīve atkal būs tāda, kāda bija līdz 2020. gada pavasarim. Uzskatīt, ka SARSCoV-2 izplatība un ar to saistītie ierobežojumi aiziet pagātnē, ir tā dēvētā vēlmju domāšana. Nenoliedzami pasākumu rīkošanas nozare ir viena no tām, kas apliecinājusi izcilu prasmi pielāgoties situācijai, klātienes pasākumos nodrošinot "kovidokumentu" pārbaudi, distancēšanos un atsevišķos gadījumos arī testēšanu, turklāt ir veiksmīgi attīstījies tiešsaistes formāts, kas ļauj pasākumiem līdzi sekot pat lielākam skaitam cilvēku, nekā varētu sekot klātienē. Pielāgošanos situācijai apliecinājusi arī Covid-19 krīzē smagi cietusī tūrisma industrija, apzinoties, ka patlaban pieprasīti ir ceļojumi, kas relaksāciju ļauj apvienot ar attālinātu darbu, un ka viesnīcās kvalitatīvs internets kļuvis tikpat svarīgs kā senāk kopīga atpūtas telpa.

Taču, raugoties plašāk, ir svarīgi, lai vēlmju domāšanas "pandēmija tūlīt beigsies" pinekļos nesapītos Latvijā pie varas esošie politiķi, kuri pieņem lēmumus, kas ietekmē visas sabiedrības dzīvi. Kopš 2020. gada vasaras jau vairākas reizes radies tāds iespaids, ka mūsu politiskā elite seko principam "Gan jau būs labi", bet realitātē notiek kā premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) slavenajā frāzē "Draugi, nav labi!". Un tad valdība steigā ievieš ierobežojumus, bet dažādām jomām – sākot no izglītības līdz tirdzniecībai, kā arī praktiski visiem iedzīvotājiem jāspēj ātri tiem pielāgoties.

Valdībai būtu iedzīvotājiem jāizskaidro, kāds ir ne tikai optimistiskākais, bet arī pesimistiskākais scenārijs – ja Latvijā izplatīsies SARS-CoV-2 paveids Omicron, ko tad? Ja sliktākais scenārijs neīstenosies, varēsim kopīgi teikt: "Draugi, viss labi!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē