Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Šī izaugsme ir notikusi uz aizņemtas naudas rēķina

Nevienlīdzība pieaug

Centrālā statistikas pārvalde (CSP), nākot klajā ar divciparu skaitļiem, kas attiecas gan uz IKP, gan bruto darba samaksas pieaugumu gada griezumā (šā gada otrais ceturksnis pret pērno), virspusēji ņemot, ir sarūpējusi medusmaizi valdībai, kas nu varētu lepoties, cik veiksmīgi pārvarēta krīze.

Taču ir būtiskas nianses. Pirmkārt, tehniska. Lieliskais 11% IKP pieaugums ir nācis uz dziļa krituma fona pērn, kas tieši otrajā ceturksnī bija mīnus 8,9% pret 2019. gada otro ceturksni. Tātad salīdzinājuma bāze ir ārkārtīgi zema. Jo īpaši tas atspoguļojas nozarēs, kas Covid ierobežojumu dēļ bija gandrīz apstājušās, piemēram, ēdināšanā, izmitināšanā, tūrismā vai transportā.

Otrkārt, šī izaugsme ir notikusi uz aizņemtas naudas rēķina – valdības parāds šajā periodā pieaudzis no 11,28 līdz 13,43 miljardiem eiro jeb par vairāk nekā diviem miljardiem eiro gada laikā. Skaidrs, ka šādu papildu naudas summu ātra iemešana ekonomikā var radīt īslaicīgu spožu efektu.

Treškārt, CSP dati skaidri pierāda, ka dažiem uz valsts parāda rēķina Covid ir bijis uzdzīves laiks! Reklāmas un tirgus izpētes pakalpojumu nozare augusi par 54,7%, par 24,3% vairāk sniegti "profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi", informācijas pakalpojumu nozare augusi par 18,6%. Veselības un sociālās aprūpes nozarē pieaugums bija 39%, ko, šķiet, nevarētu skaidrot tikai ar mediķu algu pieaugumu, Covid pacientu vajadzībām vai vakcīnu iepirkšanu, kas būtu pašsaprotami.

Otra lieta – bruto (uz papīra) vidējo algu superpieaugums, kas no 2020. gada līdz šā gada otrajam ceturksnim sasniedzis pat 14,2%. Te atkal jāņem vērā statistikas veidošanas tehniskais aspekts, proti, gan algu kāpuma piebremzēšanās pērn otrajā ceturksnī, gan arī nianse, ka vidējo statistisko rādītāju stipri ietekmē galējības – šoreiz ļoti liels algu pieaugums atsevišķās nozarēs un amatos. Tā sauktā darba samaksas mediāna, kas rāda algas lielumu, sākot no kura puse strādājošo saņem vairāk, pieauga tikai par 8,3%, bruto izteiksmē veidojot 960, bet uz rokas – 713 eiro. Puse Latvijas iedzīvotāju aizvien par pilnas slodzes darbu saņem mazāk nekā 713 eiro mēnesī!

Sīkāk papētot CSP datus, mēs atkal nonākam pie līdzīga secinājuma kā IKP analīzē – statistiku ļoti uz augšu pavelk algu kāpums valdības īpaši atbalstītās nozarēs un jo īpaši vispārējās valdības sektorā (ierēdniecībā un valsts uzņēmumos) kā tādā – par 14,8%. Taču visstraujākais algu kāpums ir bijis veselības un sociālās aprūpes nozarē – par 35%.

Ko secināt? Kā jau norādīja Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, "straujākais darba algu pieaugums labāk apmaksāto darbinieku vidū un augstāka bezdarba risks zemāk apmaksātajiem tikai palielina nevienlīdzības risku". Tur arī atduramies. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē