Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No būdiņām uz saulaino tāli

Finanšu ministrija piektdien ziņoja, ka ir gatavs pārstrādāts, kas 1,65 miljardu eiro investīciju vietā nu paredz 1,82 miljardus.

Tam ir daudzi ieguvēji – plānotas jaunas 80 miljonu eiro investīcijas "elektroenerģijas pārvades un sadales tīklu modernizācijai un atjaunojamo energoresursu integrācijai", par 54 miljoniem eiro augs finansējums digitālo prasmju attīstībai, papildus 40 miljoni tiks veltīti uzņēmējdarbības energoefektivitātes paaugstināšanai, par 31 miljonu vairāk ieguldīs privāto investīciju veicināšanai pētījumos un attīstībā utt.

Tātad – jau tuvākajos gados dzīvosim nākotnē – būsim zaļi, energoefektīvi, klimatneitrāli un digitāli! Varētu līksmot, ja vien paralēli gluži kā no pagātnes ēnu valstības neatskanētu savādas balsis. "66% ģimeņu ar bērniem nav īpašumā esošu mājokļu. Mājokļos ar platību līdz 10 kvadrātmetriem uz cilvēku dzīvo 44% ģimeņu ar bērniem," konferencē Mājokļu pieejamība ģimenēm ar bērniem vēsta Daudzbērnu ģimeņu apvienības pārstāve Elīna Treija. "Liela daļa Latvijas mājsaimniecību ir pārāk "turīgas", lai saņemtu pašvaldību mājokli vai dzīvokļa pabalstu, bet to ienākumi nav pietiekami, lai saņemtu hipotekāro kredītu," žēli īd tiesībsargs Juris Jansons.

"Daudzbērnu ģimenes nav pievilcīgas, lai izīrētāji ar tām slēgtu īres līgumu, jo mazi bērni mēdz apskādēt īpašumu," piebalso Jēkabpils mēra pienākumu izpildītāja Kristīne Ozola. "Vairāk nekā trešdaļa Latvijas mājsaimniecību dzīvo pārapdzīvotos mājokļos, kas ir augstākais rādītājs OECD valstīs. Mājokļu kvalitātes problēmu saasina tas, ka daudzām mājsaimniecībām nav iespējas pārcelties uz kvalitatīvāku mājokli, tā izmaksām netērējot vairāk kā 30% no ienākumiem. Hipotekārais kredīts mājokļa iegādei lielai daļai iedzīvotāju nav pieejams," punktu pieliek OECD pētījums.

Kas tad tas? Izrādās, lielai daļai Latvijas iedzīvotāju nav nodrošinātas pamattiesības – cilvēka cienīgi eksistences apstākļi. Daudzmaz funkcionējošs īres tirgus un hipotekārie kredīti pastāv tikai Rīgā un Pierīgā. Taču atjaunotajā ANM plāna versijā speciālajam Altum fondam aizdevumiem nekustamā īpašuma attīstītājiem izmaksu ziņā pieejamu īres namu būvniecībai stāv tie paši nožēlojamie 42 miljoni eiro! Lai gan šis bija viens no trim plāna sākotnējās versijas pasākumiem, ko Eiropas Komisija akceptēja bez iebildumiem. Lai gan ģimenēm ar bērniem, kuru ienākumi uz vienu cilvēku "nevelk" līdz hipotekārajam kredītam, izdevīgākas būtu investīcijas pašvaldību mājokļu būvē, kas no plāna tika izņemtas jau pirms sākotnējā projekta palaišanas. 

Ko tas nozīmē? Kādas ir valsts prioritātes? No būdiņām pa taisno uz saulaino tāli!?

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē