Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Ne viens vien pretendents uz deputāta krēslu demonstrē nezināšanu par nodokļu sistēmu

Par raibo dzīvi līdz pensijai

Pienācis ziņojums – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācija par uzkrāto pensiju kapitālu līdz 2017. gada 31. decembrim. Šāda vēsts, kā norāda VSAA, sagatavota 413,8 tūkstošiem darba ņēmēju vecumā no 18 līdz 42 gadiem.

Šajā VSAA īstenotajā informēšanas kampaņā ir divi pozitīvi aspekti. Pirmais ir sabiedrības izglītošanas aspekts. Klausoties, kā ne viens vien pretendents uz Saeimas deputāta krēslu priekšvēlēšanu diskusijās demonstrē šokējošu nezināšanu par nodokļu sistēmu, kļūst skaidrs, ka, jo vairāk skaidrojošo pasākumu, jo labāk. Ja pat tie cilvēki, kuri vēlas būt deputāti, neorientējas likumos, tad, visticamāk, zināšanu trūkst arī tiem, kuru dzīve rit tālu no politikas. Otrais pozitīvais aspekts saistīts vienlaikus gan ar pašapziņas, gan ar atbildības stiprināšanu, atgādinot, ka ikviens pats ir savu sociālo garantiju veidotājs, un uzsverot, ka daudziem cilvēkiem ir iespējams pašiem ietekmēt savu nākotnes labklājību. 

Taču saistībā ar VSAA realizēto informēšanas kampaņu ir arī kāds aspekts, kas liek apšaubīt šīs kampaņas efektivitāti, respektīvi, tas, ka tiek uzsvērts galvenokārt pensijas lielums. Cilvēkiem, kuri ir vecumā no 18 līdz 42 gadiem, līdz pensijas vecuma sasniegšanai ir 23–47 gadi, teorētiski pieļaujot, ka pensionēšanās vecums Latvijā pēc 2040. gada būs 65 gadi, turklāt pensionēšanās vecums var arī tikt paaugstināts. 
Psiholoģiski ir labi saprotams, kāpēc ne mazums cilvēku uz jautājumu par to, kā uztver

VSAA kampaņu, atbild apmērām tā: "Pensija – tas taču vēl ir tālu! Man par naudas tēriņiem, kas saistīti ar jaunā mācību gada sākumu bērniem, maksu par dzīvokli, vizīti pie zobārsta, svešvalodas kursiem un automašīnas remontu jādomā. Vai naudu krāju? Jā, krāju! Kādam mērķim krāju? Ja nepaveiksies, tad smagam dzīves brīdim, ja viss būs labi – tad ceļojumam."

Ņemot vērā Latvijas iedzīvotājiem raksturīgo koncentrēšanos uz tagadni, nevis nākotni, visnotaļ vērtīgs būtu valsts iestāžu koordinēts atgādinājums, ka pensija nav vienīgais ar sociālās apdrošināšanas iemaksām saistītais drošības spilvens. Gan jauniešiem, kuri sāk veidot karjeru, gan cilvēkiem, kuri atrodas profesionālās dzīves vidusposmā, daudz aktuālākas ir situācijas, kas var radīt nepieciešamību izmantot sociālās garantijas nevis pēc daudziem gadiem, bet jau drīzumā. Ja uzsver riskus, tad katram var gadīties saslimt vai zaudēt ierastos ienākumus. Ja uzsver priecīgos notikumus, tad jāņem vērā, ka sociālās garantijas ir nepieciešamas, pasaulē nākot bērnam. Iespējams, šādu situāciju akcentēšana dotu lielāku efektu nekā mudinājums domāt par pensiju.

Top komentāri

viesis
v
Mhm, klausoties visus tos atgādinājumus par to, ka katrs pats ir savas laimes kalējs, ik pa laikam rodas tā sajūta, ka Latvijā pavadītais laiks ir nomests zemē. Šeit neviens nepateiks paldies par labu un godīgu darbu, drīzāk vecumā iedos ar kāju pa pakaļu un pateiks, ka pārāk maz par sevi esi domājis. Vajadzēja kā viens paziņa- uztaisīja mahinācijas, nosēdēja pāris gadus, toties tagad dzīvo cepuri kuldams un ne par ko galva nesāp- arī par vecumdienām... tādiem cilvēkiem Latvijā ir nākotne.
Serjoznijs
S
VSAA un VID - Latvijas sieviešu valstība. Droša banka un pamatīgs konts tajā - daudz labāka alternatīva.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē