Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Partija kā "blatošanas" bizness

Vienotībai, kura ne bez ģenerālsekretāra Arta Kampara vainas nule šķīrās no valsts finansējuma, jau sen ir iestājies pēdējais brīdis izvērtēt ģenerālsekretāra un partijas attiecību bilanci. 221 201 eiro – summa, ko ziedojumos pērn ir saņēmusi Vienotība. 135 102 eiro – summa, ko no uzņēmumiem un ar to interešu apkalpošanu saistītas saimnieciskas darbības pērn saņēmusi Vienotības ģenerālsekretāra Arta Kampara dibinātā un vadītā biedrība Latvijas Ķīnas biznesa padome.

Partijas un tās ģenerālsekretāra kase drīz varēs sacensties, jo šogad pēc nemākulīgi zaudētā premjera amata Vienotības spēja piesaistīt uzņēmēju ziedojumus ir kritusies vēl vairāk, un mēnesi pirms gadumijas tās ieņēmumos zīmējas vien 135 257 eiro. Kampara biedrības šā gada bilance būs publiski zināma tikai pavasarī.

Tas, ka politiķi, aiziedami no valsts amatiem, dibina kādas organizācijas vai atrod tādās labi atalgotu lobista darbu, pasaulē un arī Latvijā nav nekas neparasts, lai arī vienmēr ar šķību aci pieskatīts un kritizēts, jo met aizdomu ēnu, vai savulaik lēmumi nav pieņemti, domās jau gludinot ceļu uz ieinteresētu uzņēmēju sirdīm un makiem. Kāda bijusī valdības amatpersona reiz neformālā sarunā minēja, ka alga, uz kuru skatās aktīvs un ietekmīgs ministrs, no politikas aizejot privātajā sektorā, sākas ap 15 000 eiro. Kampars biedrībā saņem atalgojumu, bet to vienmēr atteicies izpaust. Pat ja tas taptu zināms, iespējami necaurredzami ir veidoti biedrības publiskotie izdevumu un ieņēmumu finanšu pārskati.

Ja ieskatās Kampara biedrības ziņojumos par pāris gados sasniegto, izrādās, ka ģenerālsekretārs paspējis ne tikai veikt "Ķīnas interneta resursu padziļinātu analīzi", kas izklausās pēc kārtējā traģikomiskā naudas slaukšanas piemēra, un sarīkot "informatīvas brokastis", bet arī esot spēlējis pirmo vijoli zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) un šobrīd jau bijušās premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) vizīšu organizēšanā uz Ķīnu. Te nu būtu jāpajautā, kurai trīs gadus vecai nevalstiskai viena cilvēka organizācijai vēl būtu tāda pieeja valdības dienaskārtībai? Bet, protams, ja zemkopības ministram ar Kamparu pēc tam jārunā par Vienotības atbalstu nozares politikai vai premjerei jāpaļaujas uz ģenerālsekretāra "aizmuguri" pret savējo dunčiem partijā, viņiem jāpieņem arī Kampars kā galvenais vidutājs attiecībās ar Ķīnu. Lai cik komiski vai nekaunīgi tas izklausītos. Lobisma taktika ir skaidra – pēc tam šo starpniecību "pārdot" biedrības donoriem un ķīniešiem.

Tas, ka ar komerciālu lobismu nodarbojas nevis politikas durvis aiz sevis vismaz formāli aizvēris eksministrs, bet gan aktīvs valdības partijas pārstāvis, turklāt vēl tāds, kuram pēc amata piekrīt rūpēties par finanšu piesaisti partijai, jau ir fantastisku apmēru nekaunība. Ja bez zobiem ir KNAB, savu iekšējo vērtējumu tam varētu noformulēt pati Vienotība, kura reiz mīlēja atklātību gandrīz tikpat stipri, cik ienīda korupciju. Kam labāk par pašas Vienotības biedriem zināms, ka ne bez ģenerālsekretāra saskaņojuma varēja notikt individuālās priekšvēlēšanu kampaņas, kas tagad partijai beigušās ar valsts budžeta finansējuma 141 669 eiro apmērā atņemšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē